beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fortsatt resultatmässig återhämtning i Elverket  
beQuoted nyhetsbrev 6 september 2011
Fortsatt resultatmässig återhämtning i Elverket

Lägre elpriser drog ned Elverket Vallentunas omsättning första halvåret. Samtidigt fortsätter bolagets resultatmässiga återhämtning. beQuoted har talat med tf vd Britt Sandberg om rapporten och bolagets interna förändringsarbete.

Utvecklingen inom elhandeln betydande
Elverkets rapport för det första halvåret 2011 visade en blandad utveckling på försäljningssidan. Intäkterna inom elhandelsverksamheten backade till 178 miljoner kronor (208) till följd av lägre elpriser. Samtidigt steg intäkterna från elnät till 51,8 miljoner kronor (44,3).

Gemensamt för samtliga affärssegment (elhandel, elnät och bredband) var rejäla resultatförbättringar. Detta syns inte minst inom det tidigare förlustdrabbade elhandelsområdet där rörelseresultatet för halvåret blev en vinst om 4,9 miljoner kronor (-14,5).

Siffrorna för första halvåret 2011 i sammandrag:

      • Omsättning: 221,7 Mkr (245,5)
      • Resultat efter finansnetto: 20,9 Mkr (-6,1)
      • Vinst per aktie: 2,38 kr (-0,69)

I resultatet ingår kostnader av engångskaraktär om 4,4 miljoner kronor, bland annat avseendes avslutskostnader för personal. Dessa kostnader borträknade stiger halvårsvinsten med en femtioöring per aktie.

Ny kompetens till prognosarbetet
Resultatförbättringen inom elhandeln förklaras enligt Elverket främst av att de förändringar som implementerades under 2010 (se beQuoted nyhetsbrev nr 6 2011) nu visar resultat.

- Det är mycket i logiken runt hur vi prognostiserar som vi har förändrat. Tidigare tittade vi enbart på historiska uttagsdata. Nu har vi kompletterat prognosarbetet med bland annat en väderkompetens, förklarar Britt Sandberg.

Målsättningen är att bättre kunna förutse hur uttaget i fasta kundavtal påverkas under olika väderförhållanden.

- Vi har finslipat i alla led. Det handlar till exempel om hur vi prissäkrar och valutasäkrar. Men i grunden börjar allting med att försöka ha en så bra prognos på volym i fasta avtal som någonsin är möjligt, fortsätter Britt Sandberg.

Nytt affärssystem under inkörning
Investeringarna under första halvåret 2011 uppgick till 12,4 miljoner kronor, varav merparten avser nybyggnation och nyanslutningar. Antalet nätkunder växer i maklig takt och uppgick per den 30 juni till närmare 14.000 stycken.

Vallentuna kommun ligger fortsatt väl till bland Sveriges snabbast växande kommuner. Britt Sandberg berättar att det i kommunen finns byggplaner som kan bli av lite större art men att det fortfarande är oklart om eller när dessa realiseras.

Sett till historiken har Elverket främst fokuserat på privatmarknaden. Men företagskunderna har funnits där. Bland annat har man levererat el till Täby Galopp och StayAts hotell på flera orter i Sverige. Och företagskunderna kan komma att bli fler.

- Vi har varit ett bolag som mest fokuserat på privatmarknaden. Det kommer vi säkert vara även framgent. Men vi pratar också om att vara lite mer aktiva i företagsmarknaden, säger Britt Sandberg.

Nytt system ska ge mer automatik
Parallellt med investeringarna i nyanslutningar har drygt 5 miljoner kronor investerats i ett nytt affärsstödssystem som ska förbättra bolagets möjligheter att lägga in automatik i prognosarbetet.

- Vi håller fortfarande på med implementerandet av det här systemet. Det kommer att fortsätta till slutet av det här året och säkert en bra bit in i nästa år. 

Stabilare elmarknad första halvåret
Undantaget en kall inledning på 2011 var vädret förhållandevis normalt under första halvåret, något som lugnade elmarknaden med lägre elpriser som följd.

Att priset vände nedåt påverkade, som nämnts, Elverkets intäkter inom elhandeln negativt. Samtidigt ledde det mildare vädret till att kundernas uttag höll sig inom den förväntade, prissäkrade nivån, vilket påverkade resultatet positivt.

Elverket rapporterar en ökande efterfrågan på fastprisavtal med längre löptider, från tre år och uppåt. Det, menar bolaget, är en följd av det nu relativt sett lägre elpriset.

Kärnkraften prisdämpare
Vad gäller elmarknadens utsikter för kommande vinterhalvår hänger de i allt väsentligt på hur vädret utvecklas. 

- Vi har en bra tillgång på energi i form av att vattenmagasinen är fyllda. Men om det kommer kraftiga uttagstoppar kommer inte överföringskapaciteten där att räcka till, säger Britt Sandberg.

Alternativet är att komplettera vattenkraften med andra energislag, så som exempelvis dyrare kärnkraft. Men den svenska kärnkraften går fortfarande på en låg nivå, något som bekymrar Britt Sandberg.

- Förhoppningsvis kommer man igång till den riktigt kyliga perioden. Annars kan vi återigen se fram mot extrema pristoppar, vilket naturligtvis blir dyrt, för oss och för alla andra.

JOHAN NYGREN
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Prisstabilisering positivt för Elverket
» Kylan fortsätter att ställa till det för Elverket
» Fortsatt tungt år för Elverket

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Britt Sandberg
tf VD och ledamot
Elverket Vallentuna

 
 
 
 
Elverket Vallentuna har gynnats av en jämnare elprisutveckling i år. 
 
 
 
   

 
Elverket vände till vinst under första kvartalet i år, efter flera förlustkvartal i följd. Den resultatmässiga återhämtningen har därefter fortsatt.

 
 
 
   

 
Diagrammet visar
utvecklingen för dagsmedelpriset under 2010.

(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

 
Vallentuna kommun är en av de kommuner i landet som växer snabbast, något som gynnar Elverkets kundunderlag inom elnät och bredband. 
 
 
 
  

Nästa händelse
2011-11-17
Delårsrapport Q3 2011
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig