beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Tuffare tider väntar Björn Borg 
beQuoted nyhetsbrev 1 september 2011
Tuffare tider väntar Björn Borg

Björn Borgs försäljning står still medan resultatet minskar till en följd av kostnader för olika satsningar. Detaljhandeln är pressad och signalerna från senaste analytikermötet är att svårare tider väntar kom därför inte som någon överraskning. Vi tycker att marknaden har diskonterat utvecklingen.

Björn Borg Sport och andra satsningar tynger resultatet 
För årets andra kvartal, som är det säsongmässigt svagaste för Björn Borg, är omsättningen i svenska kronor i stort oförändrad. Justerat för valutaeffekter växte försäljningen med 11 procent, främst till följd av konsolideringen av Björn Borg Sport.

Resultatminskningen är till största del en följd av planenliga kostnader för Björn Borg Sport, England och e-handeln och som kan anses vara av investeringskaraktär.

Siffrorna för andra kvartalet 2011 presenterades av CFO Magnus Teeling:

      • Omsättning: 101,9 Mkr (100,8), +1,1%
      • Varumärkesförsäljning: 315 Mkr (338), -6,8%
      • Resultat efter finansnetto: 8,9 Mkr (14,6), -39,0%
      • Vinst per aktie: 0,33 kr (0,42)

Perioden januari till juni 2011 sammantaget:

      • Omsättning: 253,3 Mkr (249,1), +1,7%
      • Varumärkesförsäljning: 746 Mkr (798), -6,5%
      • Resultat efter finansnetto: 36,9 Mkr (50,1), -26,3%
      • Vinst per aktie: 1,21 kr (1,43)

Möter en allt svagare detaljhandel
Tonen på analytikermötet är försiktig. Vd Arthur Engel berättar att de order som levererades under första halvåret lades under 2010 då "alla" förväntade sig tillväxt vilket har medfört en lageruppbyggnad i marknaden. Denna kommer ge en större försiktighet bland inköparna framöver.

Till detta kan vi lägga den finansiella oron som fanns redan före sommaren då order för tredje kvartalet lades. Risken finns därför att nästa kvartal blir ovanligt svagt i år.

Björn <3 John
Betydligt mer positiv är Arthur Engel när han visar en film om den framgångsrika kampanjen "Björn loves John".

Det rör sig om en underklädeskollektion i begränsad upplaga designad av Björn Borg och John McEnroe. Kollektionen har lanserats i en bred marknadsföringskampanj. Bland annat genom en pressträff i Wimbledon där Björn Borg och John McEnroe deltog med världspressen på plats.

- Den främsta vinsten är förstås att vi kan bygga varumärket på nya marknader, snarare än pengarna vi kommer att tjäna på kalsongerna, understryker Arthur Engel.

Nya marknader växer
Roligt är att satsningarna på nya marknader ser ut att sakta börja ge utdelning.

- För de nya marknaderna där vi haft en kontinuitet i samarbetet med en distributör under några säsonger är det glädjande att konstatera en stark tillväxt i varumärkesförsäljningen, kommenterar Arthur Engel.

Tillväxten i dessa marknader, där bland annat Tyskland, Österrike och Portugal ingår, överstiger 150 procent första halvåret. Siffran ska emellertid inte övertolkas då det är från låga nivåer.

Under första halvåret stod nya marknader för 11 procent av varumärkesförsäljningen, jämfört med 9 procent vid samma tidpunkt förra året. På de större marknaderna sjönk försäljningen i Holland och Danmark, men ökade i Sverige och Belgien.

Holland är fortsatt den största marknaden för Björn Borg produkter. Sverige är emellertid viktigast för koncernen eftersom man här äger distributionen och har egna butiker.

Kursnedgång medför attraktiv värdering 
Under förra finanskrisen tappade Björn Borg inte särskilt mycket försäljning och även resultatet upprätthölls på en hygglig nivå, något vi tror kommer bli fallet även denna gång om oron på marknaden fortsätter.

Den senaste tiden har ett antal spännande satsningar gjorts som sportkläderna och övertagandet av distributionen i England. Satsningar som visserligen för tillfället kostar pengar, men som vi tror har goda förutsättningar att ge ökad försäljning och vinst framöver.

Aktiekursen är nu nere under 40 kronor vilket motsvarar ett börsvärde på knappt en miljard kronor. Även om beQuoted är försiktigt inställda till försäljnings- och resultatutvecklingen de närmaste kvartalen så tycker vi värderingen börjar kännas aptitlig.

De svagare utsikterna för hösten gör att vi sänker vår prognos för vinsten per aktie till 3,00 kronor mot tidigare 3,20 kronor. På den prognosen ligger p/e-talet omkring 13. Då ska vi komma ihåg att årets resultat tyngs av kostnader för ovannämnda satsningar och att balansräkningen är stark.

Skydd mot kursfall
Kassan och kortfristiga placeringar uppgick till cirka 90 miljoner kronor vid halvårsskiftet. Det var visserligen lägre än vi väntat oss, men förklaras av stora utleveranser precis i periodens slut som har lett till en ökning i kundfodringar och lager vilket temporärt dragit ner likviditeten.

Även om utsikterna för detaljhandeln är svaga tycker vi alltså dagens kurs är attraktiv. Inte minst då vi väntar oss en fortsatt hög utdelning. Kanske inte i nivå med de senaste två årens 5,00 respektive 5,20 kronor, men åtminstone en 3 kronor förväntar vi oss från Björn Borg nästa år.

Det är en utdelningsnivå som dessutom bör vara långsiktigt hållbar. Till dagens kurs innebär det en mycket god direktavkastning och bör begränsa ett eventuellt fortsatt kursfall.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Björn Borg:
» Björn Borgs investeringar sätter spår i resultatet
» Sportkläder ny gren för Björn Borg
» Högre tempo i nyhetsflödet ska driva på försäljningen

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 
 


Arthur Engel

VD Björn Borg

 
 
 
   
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per land under första halvåret 2011
 

 
Holland 32% (39)
Sverige 31% (26)
Danmark 10% (12)
Norge 10% (10)
Belgien 6% (4)
Mindre 11% (9)
 

 
 
 
 
 

 
I den uppmärksammade kampanjen Björn <3 John
har Björn Borg och John McEnroe designat kalsonger som säljs i begränsad upplaga. 

 
 
 
 
 

 
Björn Borg-butikerna fyller en viktig funktion som såväl marknadsföringskanal som för exponering av varumärket.
 
 
Ett nytt butikskoncept lanserades under fjolåret. I år ska flera butiker byggas om enligt det nya konceptet.
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-11-10
Delårsrapport Q3 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig