beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Positiva signaler från Arctic Golds borrprogram 
beQuoted nyhetsbrev 31 augusti 2011
Positiva signaler från Arctic Golds borrprogram

Arctic Gold har nyligen publicerat resultat från årets borrningar i norska Bidjovaggefältet. beQuoted har talat med vd Lars-Åke Claesson om resultaten och hur han ser på dem.

Malm i första borrningarna
Det är en lättad gruv-vd som beQuoted når på telefon:

- Det förväntas av oss att vi ska hitta malm, gärna i de första borrningarna. Och det gjorde vi, så det känns bra, säger Lars-Åke Claesson.

De nya resultaten gäller 225 prover från sex olika borrhål i olika delar av Bidjovaggefältet. 

Tre hål är borrade nära den tidigare påträffade Laura-mineraliseringen, två är borrade i det så kallade C-området som borrades i anslutning till en tidigare påträffad ytnära mineralisering. Det sjätte borrhålet är från området norr om Karin-malmen och borrades 2008 men där extra analyser nu utförts.

Sökområdet kan utökas
Sett till resultaten från de olika borrningarna är utfallet blandat.

- Resultaten från de tre borrhålen i Laurafältet var enligt förväntan och för oss är det bra siffror. Det bekräftar de medelvärden för Laura som vi tidigare publicerat. Vi kommer nu att kunna utöka sökområdet här ytterligare, säger Lars-Åke Claesson.

Lars-Åke Claesson berättar att halterna man funnit i borrningen på Laura-mineraliseringen är ekonomiskt hållbara. Ett snitt på 1 - 2 gram guld per ton är tillräckligt.

Den högsta guldhalten bolaget hittade var 3,29 gram per ton i en borrkärna som var 1,7 meter lång. Den längsta mineraliserade sektionen i borrkärnan var nästan 18 meter lång och innehöll 0,92 gram guld per ton.

Vad som är ekonomiskt hållbara guldhalter växlar beroende på brytningsmetod, metallens dagspris och storlek på malmkroppen. 
För dagbrott räcker det med guldhalter runt 0,5 gram per ton för att det ska vara ekonomiskt hållbart enligt Arctic Golds vd. Vid brytning under jord krävs halter runt 3 gram per ton.

Lars-Åke Claesson förklarar att brytningen i Bidjovagge kan komma att ske både i dagbrott och under jord. I gamla fält, där brytning skett tidigare, återstår troligen bara underjordsbrytning och på nyupptäckta malmkroppar som ligger ytligt kan bolaget börja med dagbrott för att sedan övergå till underjordsbrytning.

Flera borrhål på gång
När det gäller resultaten från de två borrhålen i C-området var de däremot något sämre än väntat. 

Även resultaten från det äldre borrhålet norr om Karin-malmen var under förväntan, men det var ändå en lyckad inledning på årets borrning eftersom analyserna från de tre hålen i Laura- mineralisering var intressanta för fortsättningen.

- Resultaten visar helt klart åt vilket håll vi ska sätta nästa borrhål, säger Lars-Åke Claesson.

Arctic Gold har en budget för 8.000 meters borrning. Drygt hälften av det programmet är avklarat, vilket har medfört att 681 prover hittills är lämnade för analys.

Även kopparhalten hög
Vid sidan av guldet finns koppar i Bidjovaggefältet. Arctic Gold räknar med att kopparn är brytvärd.

De bästa resultaten när det gäller koppar som publicerades var två borrkärnor på vardera 1,1 meter som innehöll 2,34 respektive 2,33 procent koppar. Kopparhalter mellan 1 - 3 procent är, enligt Lars-Åke Claesson, attraktiva. 

Fler analyser inom kort
De resultat som nu publicerats är de första i en rad av resultat som väntas publiceras de närmaste veckorna.

- Vi arbetar för fullt, och så fort vi har nyheter att publicera kommer vi att göra det i liknande form som vi gjort nu. När det gäller uppdatering av tonnageberäkning och halter av metallerna lär det dock dröja till senare delen av hösten, säger Lars-Åke Claesson.

Ytterligare 3 - 5 borrhål på Laura-mineraliseringen ska undersökas. Några av dem är inte borrade ännu, något som ska göras innan det blir aktuellt med ny tonnageberäkning.

Den senaste mineralresursberäkningen publicerades i mars 2011. Den omfattade åtta mineraliseringar och visade en indikerad resurs på 1,53 miljoner ton med 1,68 gram guld per ton samt 1,20 procent koppar. 

Beräkningen visade även på en antagen (inferred) resurs på 30.000 ton med 2,2 gram guld per ton och 1,1 procent koppar. Dessutom räkna Arctic Gold med de cirka 300.000 ton malm som ligger på upplag i Bidjovagge och har därmed en total mineraltillgång om cirka 1,8 miljoner ton.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Arctic Gold:
» Mångårig gruvchef till Arctic Golds styrelse
» Arctic Golds andra borrprogram i Bidjovagge igång
» Arctic Gold går vidare med Bidjovagge-projektet

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Lars-Åke Claesson
VD Arctic Gold

 
 
 
 
Arctic Golds pågående borrprogram är en del i förberedelsearbetet inför investeringsbeslut om återstart av Bidjovagge-gruvan i nordnorska Finnmarken.
 
 
 
  

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
  
Om borrarbetet löper enligt plan räknar styrelsen med att gå till beslut under andra halvan av 2013.
 
 
 
 

 
Under 2011 ska bolaget borra 8.000 meter för att verifiera gamla mineraliseringar men också för att identifiera nya och förlängningar. Drygt hälften av programmet är avklarat.
 
 
 
 

 

Nästa händelse
2011-11-14
Delårsrapport Q3 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig