beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Starkt andra kvartal för ADDvise 
beQuoted nyhetsbrev 23 augusti 2011
Starkt andra kvartal för ADDvise

Laboratorieinredaren ADDvise halvårsrapport visar på en fin försäljningstillväxt och en god resultatutveckling under det andra kvartalet. beQuoted har talat med vd Rikard Akhtarzand om rapporten och framtidsutsikterna.

Försäljning och resultat upp
ADDvise rapport för det första halvåret 2011 visar i allt väsentligt att den positiva försäljningsutvecklingen som syntes i första kvartalet håller i sig. Under andra kvartalet har resultatet hängt med upp. 

- Vi har haft ett bra första halvår och ett riktigt bra andra kvartal. Vi börjar nu märka att vi får utväxling på Kebo-förvärvet, säger vd Rikard Akhtarzand, syftandes på den tidigare konkurrenten inom laboratorieinredningar som förvärvades i slutet av förra året.

Kebo Inredningar tillträddes den 1 oktober 2010 och ingår inte i jämförelsetalen. Siffrorna för första halvåret 2011 i sammandrag:

      • Omsättning: 23,4 Mkr (8,3)
      • EBITDA: -0,1 Mkr (-2,4)
      • Resultat efter finansnetto: -0,9 Mkr (-2,6)
      • Vinst per aktie: -0,22 kr (-0,78)

Siffrorna för det andra kvartalet isolerat:

      • Omsättning: 11,7 Mkr (4,3)
      • EBITDA: 0,8 Mkr (-1,1)
      • Resultat efter finansnetto: 0,4 Mkr (-1,2)
      • Vinst per aktie: 0,11 kr (-0,36)

Resultatförbättringen under det andra kvartalet hänförs i huvudsak till lägre produktionskostnader och reduceringar av bolagets fasta kostnader.

- Vi har blivit mer strukturerade när det gäller materialinköp. Det som fortfarande inte riktigt börjat synas är att de fasta kostnaderna kommer successivt att bli mer fördelaktiga, säger Rikard Akhtarzand.

Anledningen är att bolaget, sedan förvärvet av Kebo Inredningar, minskat ned sina kontor från fyra till två. ADDvise Malmö-kontor har avvecklats och Kebos försäljningskontor i Huddinge slås ihop med ADDvise huvudkontor i Bromma.

Effekterna av sammanslagningarna har fått effekt i andra kvartalet. Ytterligare effekt kommer enligt Rikard Akhtarzand att synas i siffrorna för det tredje kvartalet medan effekten från avvecklingen av Huddinge-kontoret dröjer till första kvartalet nästa år.

- Vi kan trimma mer och mot bakgrund av oron på finansmarknaden ser vi just nu över kostnaderna i förebyggande syfte, fortsätter Rikard Akhtarzand.

Tuffa tider väntas fortsätta men ingen prognosjustering
ADDvise inreder och utrustar laboratorier. Det handlar om skyddsventilation, renrumsinstallationer och laboratorieinredning. Inom det sistnämnda rapporterade bolaget om prispress under första kvartalet.

När beQuoted talade med Rikard Akhtarzand i mitten av maj bedömde han att prispressen skulle lätta. Det i takt med att marknaden återhämtade sig från det tunga 2009 och delvis svaga fjolåret.

- Innehållet i vår offertstock medför en annan förväntan i utfall av bruttomarginal, säger han nu och tillägger:

- Konkurrensen på stora projekt har hårdnat samtidigt som den minskat på mindre projekt.

Samtidigt har bolaget rapporterat om ett allt bättre orderläge under året och ser i nuläget inga tecken på avmattning i marknaden. 

- Historiskt har vi en stark avslutning på året och det finns ingen anledning att justera förväntningarna på andra halvåret. Vår prognos om en försäljning på över 50 miljoner kronor och ett positivt resultat före avskrivningar ligger fast.

Potentialen ligger bortom laboratorieinredningar
Parallellt med utvecklingen på marknaden för laboratorieinredningar fortsätter arbetet med bolagets förvärvsplaner. Ambitionen är att bredda verksamheten och bli den ledande totalleverantören av laboratorier och laboratorieutrustning i Norden. 

I våras genomfördes en riktad nyemission som tillförde ADDvise 3 miljoner kronor före emissionskostnader. Syftet med emissionen var att frigöra rörelsekapital för att ha möjlighet att snabbt agera i potentiella förvärvssituationer.

- Vi är rustade för att genomföra förvärv och jobbar systematiskt med detta hela tiden. Jag träffar åtminstone 2 - 3 bolag i månaden ur ett förvärvsperspektiv, fortsätter Rikard Aktarzand som inte kan kommentera bolagets förvärvsplaner ytterligare.

På sikt ska inredningsdetaljerna och ventilationslösningarna, där tillväxtutrymmena är relativt begränsade, fungera som inträdesbiljetter till större och mer lukrativa affärer på laboratorieapparatur och förbrukningsartiklar.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ADDvise:
» Marknadsvändning för ADDvise
» ADDvise dubblar omsättningen i år

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Rikard Akhtarzand
VD ADDvise

 
 

- Vi börjar nu märka att vi får utväxling på Kebo-förvärvet.
 
 
 

Försäljning och
EBITDA-marginal
 

 Diagrammet visar
ADDvise försäljning
och EBITDA-marginal, kvartalsvis Q3 2009 - Q2 2011

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Intäkter per affärsområde
Q2 2011
 

 
Laboratorieinredning 46%
Renrum och skyddsventilation 43%
Apparatur 10%
Validering 1%

 
 
 
 

 
Förvärvet av Kebo
Inredningar gav ADDvise tillgång till egen produktion av inredningar.
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-11-04
Delårsrapport Q3 2011
 
Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig