beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fundior lanserar inlåningskonton 
beQuoted nyhetsbrev 4 augusti 2011
Fundior lanserar inlåningskonton
- Satsar på att erbjuda de högsta räntorna i Sverige

Fundior Finans & Försäkring lanserade i juli de inlåningskonton som planerats sedan en längre tid. beQuoted har talat med Fundiors vd Reijo Kirstua.

Inflationsskyddat konto
I mitten av juni erhöll Fundior tillstånd från Finansinspektionen att bedriva inlåningsverksamhet. Nyligen lanserades de inlåningskonton som bolaget började planera för i höstas.

Fundior erbjuder två typer av konton. För det första ett inflationsskyddat räntekonto med upp till tre fria uttag per år för kunden. Räntan för kontot baseras på den gällande inflationstakten i Sverige, mätt med konsumentprisindex (KPI), på vilket en marginal läggs.

KPI, som räknas fram av Statistiska centralbyrån (SCB), reflekterar förändringen i konsumentpriserna under de senaste tolv månaderna. För juni 2011 är KPI 3,1 procent. Ett nytt KPI presenteras löpande i mitten av varje månad.

Marginalen som läggs ovanpå KPI på det inflationsskyddade kontot kommer att kunna variera över tiden. För närvarande ligger marginalen på 1,15 procentenheter per år, vilket innebär att kontot för tillfället ger en ränta på 4,25 procent. 

Reijo Kirstua säger att marginalen kommer att uppdateras löpande och att den bland annat kommer att styras av konkurrenssituationen. Som ett bevis på detta kan man ta det faktum att kontot lanserades i mitten av juli med räntan 3,8 procent och marginalen 0,7 procentenheter, men redan en vecka senare höjdes marginalen. 

Och ett fasträntekonto
Det andra kontot Fundior lanserat är ett fasträntekonto med tolv månaders bindningstid. För närvarande ger kontot en ränta på 6,25 procent per år. Till ett förutbestämt pris ska det är det möjligt att ta ut pengar i förskott.

Ingen insättningsgaranti
Medel som placeras på kontona omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Garantin innebär att belopp upp till motsvarande 100.000 euro per person och bank är skyddat om banken skulle gå i konkurs.

- Sparformer utan insättningsgaranti ger en större flexibilitet för hur vi kan placera tillgångarna. Detta ger oss också möjlighet att ge en högre ränta då vi får friare händer. Banker är mer låsta i hur de kan placera, säger Reijo Kirstua. 

Maxinsättning på 50.000 kronor
I och med att man är ett inlåningsföretag och lyder under Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299) får man maximalt ta emot insättningar på 50.000 kronor per kund. 

- 50.000-kronorsgränsen finns till för att skydda kunder och den gäller per person. Flera personer i en familj, inklusive barn, kan sätta in 50.000 vardera, säger Reijo Kirstua.

Målavkastning på åtta procent 
Fundiors investeringspolicy är att investera de medel som kommer att placeras på kontona säkert och med bred diversifiering. Målavkastningen för placeringsportföljen ligger på tre procentenheter över den genomsnittliga räntan som betalas till insättarna. I genomsnitt räknar Fundior med att betala fem procent i ränta på sparkontona, vilket innebär att målavkastningen för investeringsportföljen ligger på åtta procent.

Spararnas medel kan investeras i likvida värdepapper, som till exempel obligationer, strukturerade produkter samt konsumentlån.

- Vi räknar till exempel med att våra konsumentkrediter i Finland kommer att kunna ge en avkastning på 15 - 20 procent, säger Reijo Kirstua.

Med tanke på att Fundior även är ett fastighetsbolag skulle man kunna tro att en stor del av medlen kommer att investeras i fastigheter. Fundior har dock satt en gräns som innebär att max en tredjedel av pengarna kan investeras i fastigheter med inteckning som säkerhet. 

Vill konkurrera med Akelius
Detta är en stor skillnad jämfört med det företag som Reijo Kirstua ser som Fundiors huvudkonkurrent, Akelius, som uteslutande investerar i fastigheter. 

- Eftersom vi kommer att ha en annan investeringsportfölj än Akelius och investera i andra tillgångsklasser än fastigheter kommer vi att kunna ge högre ränta, säger Reijo Kirstua.

En jämförelse med Akelius i dagsläget visar att Fundior efter höjningen av räntan på "instant cash"-kontot ger en högre ränta på bägge kontona. 0,25 procentenheter högre på det inflationsskyddade kontot och 1,25 procentenheter högre på ettårskontot. 

Marknadsföringen av de nya kontona
Kontona lanserades mitt i sommaren och Fundior räknar med marknadsföringen av dem mestadels kommer att ske via nätet. Enligt företagets vd har man redan skickat ut en del mejlutskick som berättar om nyheten och inom några veckor ska man ta nästa steg, när företagets konton ska finnas med på den svenska jämförelsetjänsten för privatekonomi, Compricer.se. 

Trots att Fundior siktar på att ge Sveriges högsta sparanderäntor är målsättningen när det gäller antal kontokunder ganska försiktig.

- Vår målsättning är att ha 2.000 kunder vid slutet av 2012, säger Reijo Kirstua.

Om målsättningen skulle falla in, och om alla kunder skulle sätta in maxbeloppet på 50.000 kronor innebär det att de totala insatta medlen skulle uppgå till 100 miljoner kronor i slutet på nästa år.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Fundior:
» Fundior ger ut obligationslån
» Fundior sätter fokus på inlåningsverksamhet
» Fundior flyttar fram positionerna i ICT
» Fundiors bud möter motstånd från ICTs aktieägare

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Reijo Kirstua
VD Fundior

 
 
 
 
Fundior erbjuder två typer av konton. Ett inflationsskyddat räntekonto och ett fasträntekonto.

 
 
 

Pengarna som sätts in på Fundiors konton omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. 

 
 
 
  
- Sparformer utan insättningsgaranti ger en större flexibilitet för hur vi kan placera tillgångarna, säger Reijo Kirstua.

 
 
 
 

 
Kontona, som lanserades i somras, har redan marknadsförts via mejlutskick och snart kommer de att finnas med på jämförelsesajten Compriser.se. 
 
 
 

 
Förutom att erbjuda inlåningskonton så är Fundiors affärsidé att investera i bl.a. fastigheter och fastighetsbolag.
 

 
 
 
 

Nästa händelse
2011-08-30
Delårsrapport Q2 2011


 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig