beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Gruvstart nära för Nordic Mines 
beQuoted nyhetsbrev 28 juli 2011
Gruvstart nära för Nordic Mines

Under en regning och blåsig 12-gradig midsommarvecka arbetade 150 personer intensivt med att färdigställa Nordic Mines Laivagruva i skogarna utanför finska Brahestad. Planen är att produktionen ska starta den 22 augusti.

Guldpriset alltmer attraktivt för guldbrytare
Nordic Mines vd Michael Nilsson sade till Dagens Industri den 21 juli att planen är att produktionen i anrikningsverket ska starta den 22 augusti.

Tajmingen kunde inte vara mycket bättre, då guldpriset de senaste månaderna klättrat till nya rekordnivåer, pådrivet av den oro och riskovillighet som den europeiska skuldkrisen och de politiska konflikterna i USA skapat.

I mitten av juli nåde guldpriset i dollar ett nytt all time high när den magiska gränsen 1.600 dollar per troy uns passerades. Detta innebar en uppgång på 15 procent de fyra senaste månaderna. Den långvariga perioden med stigande priser tog därmed fart igen efter en paus och guldpriset har nu stigit med runt 30 procent på ett år och 150 procent på fem år.

Stigande guldpriser är positivt för Nordic Mines. Enligt tidigare publicerad lönsamhetsanalys från oberoende konsultbolaget Hatch ska Laivagruvan vara lönsam redan vid ett guldpris på 530 euro per uns.

I mars meddelade Nordic Mines att 36 procent av produktionen säkrats till ett pris som var nästan dubbelt så högt, 1.049 euro, till och med första kvartalet 2015. 

Med ett guldpris i euro som nu ligger över 1.100 euro är marginalerna stora och förutsättningarna ser goda ut för stora intäkter när gruvproduktionen väl kommer igång.

Febril aktivitet vid gruvområdet
Enligt Nordic Mines har aktiviteten vid Laiva varit febril under sommaren när samtliga anhalter inom gruvdriften färdigställts, allt från gruva och anrikningsverk till vattenmagasin och miljöanpassad anläggning för deponering av sand.

När brytningen kommer igång ska den ske i dagbrott. Malmen kommer att sorteras upp i tre kategorier, A-malm med högre guldhalter som direkt processas vidare, B-malm som sparas för eventuell framtida utvinning samt gråberg som används för byggen av vägar och annan infrastruktur.

Den intressanta A-malmen kommer att transporteras direkt till en krossanläggning och sedan vidare till anrikningsverket, där guldet utvinns. Vd Michael Nilsson sade till Dagens Industri att företaget räknar med att producera 3. 700 kilo guld redan under 2012.

Lakningstankar på plats
Utvinningen av guldet kommer att ske genom lakning med cyanid som tillsammans med syre löser ut guldet. I processen absorberas guldet med hjälp av aktivt kol, som i sin tur avskiljs för vidare behandling. Det guldladdade kolet lakas sedan ut vid hög temperatur. Den guldrika lösning som uppstår behandlas sedan med elektrolys för att fälla ut guldet. I sommar har lakningstankarna kommit på plats.

Överbliven sand lagras i närområdet
En restprodukt från guldtillverkningen, som uppstår när malmen krossas, är sand. Enligt Nordic Mines kommer 98 - 99 procent av sanden vara fri från skadliga ämnen.

Av sanden kommer en avvattnad sandgröt tillverkas som ska forslas sex kilometer bort i rör till ett 22 hektar stort myrområde. När deponeringen är avslutad kommer skog planteras på myrområdet.

Ser fram emot regniga somrar
200 - 300 kubikmeter vatten per timma kommer att användas i gruvproduktionen i Laiva. För att tillgodose detta behov har Nordic Mines byggt ett vattenmagasin, som idag fylls upp av runt 250.000 kubikmeter vatten. Bolaget, som inte har något emot regniga somrar, räknar dock med att vattenytan ska stiga med ytterligare fem meter. 

Nordic Mines har även arbetat med rekrytering av den personal som ska arbeta i gruvan. När gruva tas i drift kommer omkring 75 personer vara anställda och de flesta nyckelpersonerna har redan tillträtt sina tjänster.

Bolaget värderas till miljardbelopp
Med bara veckor kvar till den tänkta produktionsstarten är det nog en och annan aktieägare som väntar på nyheter om att produktionen verkligen kommer igång.

Att döma av utvecklingen för aktien är det många som har stora förhoppningar. Även om aktiekursen tappat över tio kronor sedan toppnivån på 75 kronor i mars är uppgången sedan årsskiftet fortfarande runt 30 procent.

Sedan beskedet om den klara gruvfinansieringen kom förra sommaren är uppgången över 100 procent och börsvärdet ligger idag runt 2 miljarder kronor. 

Om nuvarande guldpris och eurokurs består och om Nordic Mines bryter 3,7 ton guld 2012, som bolaget räknar med, hamnar intäkterna över en miljard kronor redan nästa år.

36 procent av guldet, 1.332 kg, säljs till den prissäkrade nivån 1.049 euro per uns. Med en eurokurs på 9 kronor ger detta försäljningsintäkter på drygt 400 miljoner kronor.

Om resterande guld, 2.368 kg, säljs till nuvarande guldpris runt 1.100 euro ger det intäkter på runt 750 miljoner kronor. Totalt hamnar då försäljningsintäkterna 2012 på 1.150 miljoner kronor. 

MAGNUS ERIKSSON
magnus.eriksson@beQuoted.com  

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Mines:
» Nordic Mines genomför nyemission
» Finansiering klar för Nordic Mines
» Nordic Mines räknar med att hålla tidsplanen för Laiva

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Michael Nilsson
VD Nordic Mines

 
 
 
 
Produktionen vid anrikningsverket i Laiva
ska enligt Nordic Mines planer starta den 22 augusti.

 
 
 
 

 
Laivas guldfyndighet kommer att brytas i dagbrott.
 
 
 
 
Ett anrikningsverk byggs i anslutning till Laivagruvan för att i egen regi utvinna guldet.
 
 

 
Skiss
över anrikningsverket i Laiva 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
36 procent av guldproduktionen vid Laiva har säkrats till ett pris om 1.049 euro, till och med första kvartalet 2015. 
 
 

 
Priset på guld i euro
2000 - 2010

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-08-17
Delårsrapport Q2 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig