beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Lovande affärer lyfter Midsona 
beQuoted nyhetsbrev 12 juli 2011
Lovande affärer lyfter Midsona

Under våren har Midsona presenterat flera lovande affärer som fått aktien att gå mot strömmen på en annars sur börs. Samtidigt som Stockholmsbörsens index backat 5 procent har Midsonas aktie stigit 20 procent.

Avtal med Bringwell stärker HKCs ställning
Bland de lovande affärerna som presenterats under våren finns ett distributionsavtal med Bringwell som förväntas öka Midsonas omsättning med 100 miljoner kronor på årsbasis.

Det blir ett välkommet tillskott för grossistdelen HKC Egenvård som under 2010 omsatte drygt 300 miljoner kronor. Affären bör leda till en starkare ställning för HKC Egenvård men också en ökad lönsamhet när de fasta kostnaderna slås ut över en större omsättning.

Lönsamt finskt förvärv
En annan, av allt att döma, lönsam affär är förvärvet av finska Bio-Vita. Under årets första kvartal bidrog verksamheten med en omsättning på 9 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 2 miljoner kronor.

De förvärvsrelaterade kostnaderna gjorde emellertid att nettopåverkan på koncernens rörelseresultat blev noll. Samtidigt håller lönsamheten i Bio-Vita i sig. Under 2010 omsatte bolaget 6,4 miljoner euro med en rörelsemarginal på över 12 procent.

Fortsatt fokus på effektiviseringar
Samtidigt har Midsona fortsatt att fokusera på effektiviseringar och kostnadsbesparingar. Personalstyrkan i den norska verksamheten har reducerats och personalminskningar i affärsområdet Supply har aviserats.

Full effekt av de här åtgärderna väntas under första kvartalet 2012 och ska ge en besparing om 10 miljoner kronor på årsbasis.

Resultatförbättring men ingen tillväxt
Årets första delårsrapport innehöll lite gott och blandat. Kvartalets omsättning var oförändrad på 296 miljoner kronor (298), samtidigt som rörelseresultatet förbättrades till 10 miljoner kronor (6). Vinsten per aktie för perioden landade på 0,28 kronor (0,02).

Enligt vd Peter Åsbergs har utvecklingen för bolagets prioriterade varumärken varit fortsatt positiv men produktionsstörningar inom affärsområdet Supply har påverkat resultatet negativt under kvartalet.

Goda utsikter för i år
Med distributionsavtalet med Bringwell torde de senaste årens negativa försäljningstrend vända. Därtill slår förvärvet av Bio-Vita igenom fullt ut under andra kvartalet. Senare i år väntas även effekterna av det tidigare kommunicerade distributionsavtalet med Reckitt Benckiser.

Mot den bakgrunden tror beQuoted att Midsona kan nå en omsättning på 1,2 miljarder kronor i år (1,1) och en rörelsemarginal på 4,5 procent, väsentligen starkare än första kvartalets 3,4 procent. Det skulle ge ett rörelseresultat på 56 miljoner kronor på helåret (-50).

Räknat på finansiella kostnader om 15 miljoner kronor handlas Midsona-aktien till ungefär p/e 9 i dagsläget på vår uppskattning för 2011.

Beaktat bolagets historik tycker vi inte att det är ögonbrynshöjande lågt. Men kanske är vi nu i läget där det äntligen vänt för koncernen och kommande år kommer att präglas av tillväxt och ökad lönsamhet, vilket skulle innebära en potential i aktien.

Så har det dock sett ut tidigare, för att något kvartal senare visa sig att nya problem uppstått som föranlett engångskostnader. Vi vill därför se tydligare tecken på att lönsamheten är här för att stanna.

Halvårsrapporten kommer om drygt en vecka och där förväntar vi oss en högre omsättning än första kvartalet och en rörelsemarginal överstigande 4 procent.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Midsona:
» Fin avslutning på tungt 2010 för Midsona
» Midsona tar över Reckitt & Benckisers finska portfölj
» Midelfart Sonesson vänder till positivt resultat i Norge

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 
 

 
Med förvärvet av Bio-Vita
följer exempelvis omega-3 preparatet E-EPA som uppges vara en av de mest sålda produkterna i finska hälsokostbutiker. 

 

 
 
 

 
Naturdiet
är ett av Midsonas prioriterade varumärken och visade en mycket god försäljningsutveckling under fjolåret.
 
 
 
 

Produkten Smoothie Drinkmix-pulver lanserades under första kvartalet 2011.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-07-22
Delårsrapport Q2 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig