beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Arctic Golds andra borrprogram i Bidjovagge igång 
beQuoted nyhetsbrev 6 juli 2011
Arctic Golds andra borrprogram i Bidjovagge igång
- Mål att fördubbla mineraltillgången

Arctic Gold har påbörjat ett andra borrprogram i nordnorska Bidjovagge. Syftet är dels att utöka kända mineraliseringar, dels att identifiera nya. beQuoted har träffat vd Lars-Åke Claesson.

Budget på 8.000 meter kärnborrning
Arctic Gold har inlett ett andra borrprogram i det tidigare guld- och kopparproducerande gruvfältet Bidjovagge i nordnorska Finnmarken. Målet är att dubbla mineraltillgången, från dagens 1,8 miljoner ton till 3,5 miljoner ton. 

Med en planerad årsproduktion på 350.000 ton skulle den utökade mineraltillgången räcka till cirka 10 års produktion i en framtida, återuppstartad gruva. Investeringsbeslut om eventuell återstart av Bidjovagge beräknas till andra halvan av 2013.

- 8.000 meter är vår budget för Bidjovagge i år och vi har sagt att vi ska försöka hinna med det, inleder vd Lars-Åke Claesson när beQuoted träffar honom i företagets lokaler i utkanten av Uppsala. 

Där råder något som närmast kan liknas vid ett kreativt kaos. Väggarna är täckta med vältummade kartblad och utmed korridorerna ligger prydliga rader av påsar, fyllda med småsten och grus. 

- Det där är prover från Björklidsberget, förklarar Lars-Åke Claesson, syftandes på det svenska borrprogram som inleddes tidigare i våras. 

Samspelet med rennäringen centralt
Det norska borrprogrammets utmaningar är i första hand samspelet med rennäringen och de snäva tidsramarna. Vinterväder sätter inte nödvändigtvis stopp för arbetet, men försvårar det betydligt. Lars-Åke Claesson fortsätter:

- Vi har haft samråd med samerna för att se till att vi inte stör dem alltför mycket. Vi måste ta hänsyn till flytten av djur, som sommartid är uppe vid kusten och betar. På vintern är flocken på bete söder om oss och däremellan ska den flyttas förbi Bidjovagge. Då är det olämpligt att vi står och spränger. 

- Nu har vi kommit till den tidpunkten då vi ser att vi kan dra igång vår borrning och under barmarksperioden kan vi åtminstone hålla på till den 15 september. Sen ska vi försöka hitta ett tidsfönster som är större än så. 

Lokalt engagemang
Strax innan midsommar höll Arctic Gold ett informationsmöte i Kautokeino, orten närmast Bidjovagge. Då fick berörda parter, så som kommuner, Sametinget och markägare lämna synpunkter. Dessa blir underlag till ett planprogram för gruvdrift som arbetas fram av Ramböll i Norge. 

Tongångarna var övervägande positiva och förväntningarna på nya arbetstillfällen stora. Arbetslösheten i området är närmare 30 procent. Arctic Gold uppskattar personalbehovet vid den framtida gruvan till ungefär 100 personer, varav hälften som anställda inom företaget.

Optimerad insats
Lars-Åke Claesson fortsätter med att förklara varför en utökning av antalet borrmaskiner i drift inom programmet inte är något alternativ för att påskynda arbetet.

- Ska det fungera måste vi ha extra geologer som hinner ta rätt på allt material. Men vi har planerat för ett program där vi ska kartera, analysera och också hinna med att styra det. Då är det inte så enkelt som att bara utöka manskapet.

Första resultaten beräknas till slutet av augusti
Bolaget har ett tiotal malmkroppar eller områden med mineralisering i Bidjovagge.

- Vi tar ett område i taget, fortsätter Lars-Åke Claesson. Vi måste borra i kanterna på några av de kända tillgångarna för att hitta avgränsningarna. 

Dessutom kommer borrning att ske i lägen där företaget sedan tidigare känner mineralisering från ett mindre antal borrhål och därför hoppas kunna identifiera ytterligare tonnage som kan inkluderas i mineraltillgången. 

Resultaten ska avrapporteras vartefter delområden avslutats och analyserats. Målet är, som tidigare nämnts, att fördubbla mineraltillgången från dagens 1,8 miljoner ton. 

- Har vi lite flax kan de här 8.000 meterna vara tillräckliga. Det är vår målsättning. Om det inte går får vi förmodligen flytta tidsschemat eller hoppas på att styrelsen vågar ta en risk mot ett mindre tonnage men att man då även fortsätter med prospektering när gruvan kommit igång.

De första resultaten från borrprogrammet i Bidjovagge beräknas meddelas i slutet av augusti.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Arctic Gold:
» Arctic Gold går vidare med Bidjovagge-projektet
» Nyemission ska ta Arctic Gold hela vägen till återstart av Bidjovagge
» Arctic Golds nye styrelsemedlem ser guldet som säker tillflykt

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Lars-Åke Claesson
VD Arctic Gold

 
 
 
 
Pågående borrprogram
är en del i förberedelsearbetet inför investeringsbeslut om återstart av Bidjovagge-gruvan. Om arbetet löper enligt plan räknar styrelsen med att gå till beslut under andra halvan av 2013.
 
 
 
 
  

 
Under 2011 ska bolaget borra 8.000 meter för att verifiera gamla mineraliseringar men också för att identifiera nya och förlängningar.
 
 
 
 
 

 
Arctic Gold uppskattar investeringarna i Bidjovagge till 350 - 400 miljoner kronor, vilket innefattar ett nytt anrikningsverk. Bilden visar Outokumpus anrikningsverk som var i drift 1985 - 1991.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-08-22
Delårsrapport Q2 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig