beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Prisstabilisering positivt för Elverket 
beQuoted nyhetsbrev 29 juni 2011
Prisstabilisering positivt för Elverket
- Har vänt till vinst efter flera förlustkvartal

Prisstabiliseringen på elbörsen Nordpool och interna förändringsarbeten har fått Elverket Vallentuna att vända till vinst. Därmed bröts en tre kvartal lång förlustsvit.

Vänder till vinst under gynnsam prisstabilisering
Prisutvecklingen på den nordiska elbörsen Nordpool har stabiliserats under 2011, efter ett turbulent fjolår. Det genomsnittliga spotpriset under årets inledande månader blev 58,4 öre per kWh. 

Prisnivån var jämn, med en pristopp i januari på 62,2 öre per kWh, att jämföra med pristoppen på 93 öre per kWh i februari 2010.

Fortsatt finansiell oro på kontinenten kombinerat med jordbävningen i Japan har emellertid medfört ett högre pris för den finansiella prissäkringen på elmarknaden. 

Fjolåret var tungt för Elverket. Helårsresultatet efter finansnetto blev en förlust på 20 miljoner kronor. Under inledningen av året vände bolaget, stärkt av prisstabiliseringen, till vinst. Det förändringsarbete i bolagets prognosverksamhet som påbörjades i fjol syns nu i resultatet.

Omsättningen minskade 14 procent till 149 miljoner kronor under första kvartalet (173). Minskningen låg helt i affärssegmentet Elhandel. Samtidigt stärktes rörelsemarginalen till 4,4 procent (2,9). Periodens resultat per aktie blev 0,56 kronor (0,58).

I rörelseresultatet ingår kostnader för personalavgångar om 4,4 miljoner kronor, medräknat de för den tidigare vd:n Jonas Borgardt som lämnade Elverket i mars. Kostnaderna belastar perioden i sin helhet och har fördelats ut på respektive verksamhetsområde.

Resultatmässig återhämtning inom elhandeln
Trots en nedgång i omsättningen visade affärssegmentet Elhandel i dotterbolaget Elverket Vallentuna El en resultatmässig återhämtning under det första kvartalet i år.

Rörelseresultatet för perioden uppgick till 2,0 miljoner kronor (-1 7). Personalavgångar belastade elhandelsverksamhetens rörelseresultat med 2,5 miljoner kronor under perioden.

Resultatförbättringen för elhandeln beror enligt bolaget framförallt på att flera av de förändringar som implementerades under 2010 nu börjar visa resultat.

Förändringarna, som beQuoted redogjort för tidigare, handlade om att Elverket förändrat sin modell för prissättning till kund samt sin prognoshantering, så att den bättre kan förutse hur den förväntade förbrukningen för fasta kundkontrakt utvecklas i olika perioder. 

Omsättningen för elhandelsverksamheten minskade jämfört med samma period 2010, från 152,7 miljoner kronor till 125,9 miljoner kronor. Troligen är detta en naturlig effekt av det stabilare elpriset.

Även om förändringsarbetet redan verkat ha gett resultat fortgår arbetet med att skapa en ny struktur och kvalitetssäkra affärsprocesserna under 2011. Syftet är att kunna utföra korrekta volymprognoser och prissäkringar av fasta kontrakt. 

God tillväxt och goda utsikter inom elnät
Omsättningen inom elnätsverksamheten under första kvartalet ökade med 20 procent till 29,1 miljoner kronor. Affärsområdets resultat drogs ned av kostnader för personalavgångar. Periodens resultat blev 4,4 miljoner kronor.

Samtidigt tillhör Vallentuna de kommuner i landet som växer snabbast. För Elverkets del betyder det ökat kundunderlag inom elnäts- och bredbandsverksamheterna.

Tillbaka på vinstspåret
Att trenden med förluster relaterade till problemet med att göra prognoser som håller i alla väder är bruten torde mottas med glädje och tillförsikt hos Elverket.

Att det krävdes ett kvartal med relativt stabilt väder för att det skulle ske innebär att man bör avvakta ett tag innan man kan känna sig säker på att de nya rutinerna för prognoshantering sitter.

Men om rutinerna sitter är det troligt att 2010 års förluster utgör ett undantag. Trots allt visade företaget upp stabila vinster mellan 2006 och 2009.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Kylan fortsätter att ställa till det för Elverket
» Fortsatt tungt år för Elverket
» Volatila elpriser och kall vinter ledde till förlust för Elverket

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 

 
Elverket Vallentuna har gynnats av en jämnare elprisutveckling i år jämfört med föregående år. Bolaget vände till vinst under första kvartalet 2011, efter flera förlustkvartal i följd.
 
 
 
 
 
Den extrema kylan under början och slutet av 2010 gav historiskt höga elmarknadspriser på elbörsen Nordpool. 
 
 

 
Diagrammet visar
utvecklingen för dagsmedelpriset under 2010.

(Klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

 
Vallentuna kommun är en av de kommuner i landet som växer snabbast, något som gynnar Elverkets kundunderlag inom elnät och bredband. 
 
 
 
  

Nästa händelse
2011-08-31
Delårsrapport Q2 2011
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig