beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Effektivare cancerbehandling med Micropos Medical 
beQuoted nyhetsbrev 21 juni 2011

Effektivare cancerbehandling med Micropos Medical
- Genomför nyemission för marknadssatsningar

Micropos Medical genomför en nyemission för att kunna utöka satsningen på marknadsföring och försäljning av RayPilot, en produkt som utgör ett tillbehör till strålbehandlingsutrustningar. beQuoted har träffat Micropos vd Tomas Gustafsson.

Behandling av prostatacancer ger biverkningar
Det finns två sätt att bota prostatacancer, operation och strålbehandling, som är ganska likvärdiga när det gäller bieffekter. RayPilot syftar till att förbättra utfallet och effekterna vid strålbehandling.

Varje strålbehandlingstillfälle inleds idag, när RayPilot inte används, med att en röntgenbild tas för att lokalisera prostatan. Behandlingen sätts sedan in på det område där prostatan befinner sig enligt bilden. 

Problemet är att på den tid som hinner gå från bildtagningen till strålbehandlingen så kan prostatan ha flyttat sig. Detta är välkänt och därför behandlas ett betydligt större område än prostatan själv inklusive omkringliggande frisk vävnad.

Behandlingen kan i och för sig rädda liv, men biverkningarna kan bli allvarliga i form av impotens, inkontinens och ändtarmsblödningar under resten av livet.

RayPilot fungerar som ett kikarsikte
RayPilot kompletterar befintlig strålbehandlingsutrustning genom att med hög precision bestämma cancertumörens position i kroppen och tumörens rörelse i realtid. 

– Man kan säga att strålbehandling görs med en kanon och vi tillhandahåller ett kikarsikte, säger Tomas Gustafsson.

Före första behandlingen fästs en liten radiosändare i prostatan vilket gör det möjligt att följa prostatan, och koncentrera strålbehandlingen till rätt punkt. 

Tomas Gustafsson förklarar att området som behöver bestrålas är som en mandarin medan området som i praktiken bestrålas, utan RayPilots kikarsikte, blir stort som en apelsin. Det innebär att patienten utsätts för onödig strålning.

– RayPilot gör det möjligt att koncentrera sig på mandariner i stället för apelsiner, säger Tomas Gustafsson. 

I och med att RayPilot ger en bättre precision kan biverkningarna minska. Detta gör det möjligt att ge högre doser, vilket kan reducera antalet strålbehandlingar.

Behandlingstiden kan bli kortare
– Idag behandlas prostatacancer med 40 dagliga strålbehandlingar under åtta veckor. Vi ser att en ökad precision kan göra att behandlingstiden kan minska till endast 5-10 behandlingar, säger Tomas Gustafsson.

Både patient och sjukhus kan gynnas av den kraftigt minskade mängden behandlingar. 

RayPilots uppbyggnad
RayPilot-systemet består av tre delar. Ett mottagarsystem, i form av en platta som patienten ligger på, som placeras ovanpå klinikens befintliga behandlingsbord. En sändare som placeras i tumörens närhet och en mjukvara som visar var tumören befinner sig hela tiden. 

RayPilot-systemet är CE-certifierat och godkänt för europeisk användning på prostatacancerpatienter.

RayPilot-systemet är nu installerat på fyra universitetssjukhus i Europa och används i klinisk behandling på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och på Universitetssjukhuset i Rostock, Tyskland. Det fjärde systemet finns på Århus Universitetssjukhus där forskning sker på framtida användningsområden och funktioner.

Micropos har ännu så länge inte sålt några system, utan man har lånat ut dem. 

– Målet 2010 var att få igång och säkerställa den första kliniska användningen. Det lyckades vi med. Under 2011 har vi dragit igång ytterligare kliniker, säger Tomas Gustafsson. 

Målsättningen nu är att gå mot mer kommersiella villkor. Micropos bedömer att priset för mottagarsystemet till RayPilot kommer uppgå till 185.000 euro. Priset för sändaren, som är en förbrukningsvara, är beräknat till 670 euro per patient.

Miljardmarknad
Varje år insjuknar runt 900.000 personer i prostatacancer världen över, varav 379.000 i Europa och 10.000 i Sverige. Jämförelsevis drabbas runt 7.000 personer varje år i Sverige av bröstcancer. För att behandla cancerfallen finns det idag cirka 9.000 strålapparater, varav 2.500 i Europa och 60 i Sverige.

Enligt Micropos egna beräkningar leder detta till en potentiell världsmarknad för RayPilot på runt 1.600 miljoner euro för befintliga strålapparater. Sedan beräknas det tillkomma runt 900 apparater per år, med ett potentiellt försäljningsvärde på 166 miljoner euro. Marknaden för sändaren värderas till 603 miljoner euro per år.

Marknaden styrs av att antalet fall av prostatacancer ökar. Bakom detta ligger, enligt Tomas Gustafsson, till stor del den västerländska livsstilens och snabbmatens utbredning. Även stress är en bidragande faktor.

Intresse i Tyskland
Den marknad som är mest aktuell idag, även om företaget inte vill utnämna den till någon typ av huvudmarknad, är Tyskland. I landet som har 82 miljoner invånare finns 350 strålbehandlingskliniker. 

Micropos har här dels RayPilot-systemet installerat på universitetssjukhuset i Rostock samtidigt som man har en distributör, Additec, som aktivt förevisar systemet. Senast i maj mötte man stort intresse på DEGRO, den viktigaste strålbehandlingsmässan i Tyskland, där 3.000 delegater deltog.

På kliniken i Rostock har prostatapatienter behandlats med RayPilot sedan början av 2011, och enligt kliniken har systemet tagits emot mycket väl av de behandlade patienterna. Kliniken har aldrig upplevt ett så stort intresse från patienter tidigare och patienterna sägs vara stolta över att få delta och bidra till medicinska framsteg. 

Nyemission för att kommersialisera RayPilot
Det är inte bara i Tyskland som Micropos varit aktiva. Sedan 2005 har man varit representerade på 43 kongresser och utställningar världen över och man börjar, enligt Tomas Gustafsson, bli ett känt namn inom branschen.

Försäljningen sköts i Norden av Micropos själva och i övriga världen av distributörer. Samarbeten finns även med tillverkare av strålbehandlingsutrustning. Under två år i rad har Micropos som enda svenska strålbehandlingsbolag varit inbjudna att visa RayPilot-systemet på Elektas amerikanska användarmöte.

Med nuvarande aktiekurs värderas Micropos Medical till mellan 50 och 55 miljoner kronor. För att få ytterligare resurser att satsa på marknadsföring och framförallt försäljning av sina produkter genomför Micropos en nyemission.

Nyemissionen beräknas tillföra bolaget 8 miljoner kronor före emissionskostnader, Målsättningen är att snart ha igång en stadig försäljning och att inom något år nå ett positivt kassaflöde i bolaget.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

 
  
Marknadsplats
AktieTorget 
 
 
 
 

 
Micropos Medicals vd Tomas Gustafsson med RayPilots mottagarsystem.

 
 
 
 
 

 
RayPilot-systemet består av tre delar.
Ett mottagarsystem bestående av en platta som patienten ligger på, en sändare som placeras i tumörens närhet och en mjukvara som visar var tumören befinner sig hela tiden.
 
 
 
 
  

 
RayPilot kompletterar befintlig
strålbehandlingsutrustning genom att med hög precision bestämma cancertumörens position i kroppen och tumörens rörelse i realtid.
 
 
 
 
 

 
Prostatacancer behandlas med 40 dagliga strålbehandlingar under 8 veckor. Micropos tror att detta kan minskas till 5 - 10 behandlingar med hjälp av RayPilot. 
 
 
 
 
 

 
Universitetssjukhuset i Rostock har installerat RayPilot-systemet. Micropos Medical har även en distributör som aktivt förevisar systemet.
 
 
 

 
 

Nästa händelse
2011-06-27
Nyemission 7 - 27 juni

Mer info
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är måndagen den 27 juni

 

Nyemissionen i korthet:

  • Teckningstid 7 juni - 27 juni
  • Teckningskurs 3,20 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. För varje befintlig aktie erhålls 1 teckningsrätt. 7 teckningsrätter berättigar till teckning av 1 ny aktie.
  • Emissionen uppgår till 8,0 miljoner kronor
  • Högst 2.500.000 nya aktier emitteras genom aktieemissionen
  • De nya aktierna motsvarar 14 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 48,2 miljoner kronor före emissionen och 56,2 miljoner kronor efter emissionen
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig