beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Indiskt avtal kan ge volymförsäljning (Miris) 
beQuoted nyhetsbrev 16 juni 2011
Indiskt avtal kan ge volymförsäljning

Miris presenterade nyligen ett avtal med indiska industrigruppen Chitale. Parternas målsättning är att förse Indiens mjölkinsamlingscentraler med Miris analysinstrument. beQuoted har talat med vd Tony Malmström om avtalet och den pågående nyemissionen.

Kostnadseffektiv tillverkning för indiska marknaden
Miris tecknade nyligen ett samarbetsavtal med det indiska elektronikföretaget Chitale Digitals. Företaget ingår i industrigruppen Chitale med betydande verksamheter inom mejeri- och livsmedelsbranschen.

- De sätter upp tillverkning, service och support för våra produkter och marknadsför dem i sitt område, berättar Miris vd Tony Malmström för beQuoted.

Chitales område, som motsvarar det uppsamlingsområde företaget har för sin mejeriverksamhet, täcker in de indiska delstaterna Maharashtra och Goa, med storstäder som Pune och Mumbai och en samlad befolkning på 110 miljoner människor.

Avtalet omfattar kontraktstillverkning av ett för indiska förhållanden specialanpassat analysinstrument. Miris räknar med att i framtiden kunna använda den här tillverkningen för export till andra regioner med likartade mjölkinsamlingsstrukturer, som Kina men även Sydamerika.

- Miris har med egen personal kvalitetskontrollerat den indiska tillverkningen på plats. Tillverkningen av indienspecifika instrument kompletterar Miris ordinarie tillverkning på Leab i Järlåsa, säger Tony Malmström.

Parallellt etableras ett indiskt dotterbolag, Miris India, som kommer att ägas till 100 procent av Miris.

- Den lokala representationen är helt avgörande för att det här ska fungera, fortsätter Tony Malmström och berättar att bolaget är mitt uppe i vd-rekryteringen till dotterbolagets huvudkontor i Pune. 

Tony Malmström säger att den indiska tillverkningen ger en kostnadsfördel som möjliggör försäljningar i Indien. Ambitionen är att stegvis utrusta Chitale-gruppens cirka 1.000 mjölkuppsamlingsenheter med Miris instrument. Därefter riktar parterna blickarna mot övriga indiska delstater och angränsande länder.

Först instrument, sedan resten av sortimentet
Instrumentförsäljningen är det första av flera steg som Miris ser framför sig i den indiska satsningen. Tony Malmström fortsätter:

- Först bygger vi infrastruktur med våra instrument. Sedan behövs våra kalibreringsprodukter för att kontrollera infrastrukturen och våra förbrukningsartiklar för den löpande verksamheten. Detta kommer som ett andra steg. 

Vid sidan av instrumenttillverkningen räknar bolaget med att lägga ut huvuddelen av tillverkningen av den nya produkten Miris Sonicator (provberedning av mjölk) till Chitale. På sikt är bolagets mål att allt som säljs i Indien också ska tillverkas där.

Världens största mjölkproducent växer snabbare
Indien är ingen ny marknad för Miris. Redan av slutet av 2007 fördes förhandlingar med parter inom den indiska mejeribranschen (se beQuoted nyhetsbrev nr 47 2007).

Under hösten 2008 genomfördes en större marknadssatsning med instrument särskilt framtagna för indiska förhållanden (se beQuoted nyhetsbrev nr 33 2008). Efter en lyckad utvärdering såldes ett första instrument i Indien i september 2009. 

Köparen var Chitale Digitals och därefter har ett större antal instrument levererats till företaget. 

Indien är världens största mjölkproducent. International Dairy Federation bedömer att den indiska mjölkproduktionen kommer att växa med drygt 3 procent per år framöver. Motsvarande prognos globalt ligger på drygt 2 procent.

På Indiens mer än 90.000 mjölkinsamlingsplatser och mejerier är behovet av att mäta mjölkens sammansättning stort, både för betalningsändamål och ur kvalitetssynpunkt. Landet har stora problem med fusk långt ut i produktionskedjan.

- De behöver teknik och metoder för att hindra dålig mjölk att ta sig in i systemet, dvs ute på alla de tusentals uppsamlingscentraler som finns. Indien kan inte få upp kvaliteten på sina mejeriprodukter med centraliserade lösningar men våra portabla och relativt billiga instrument möjliggör detta, säger Tony Malmström. 

Nyemission för satsningar i Indien och USA
För att kunna genomföra nödvändiga inköp av nyckelkomponenter och instrument genomförs en nyemission, som i två steg kan tillföra Miris 16,2 miljoner kronor före omkostnader. Likviden ska också användas till satsningar i Indien och USA (se beQuoted nyhetsbrev nr 8 2011) 

Erbjudandet består av en fullt säkerställd aktieemission om 11,2 miljoner kronor och en teckningsoption som löper ut i september 2012. Den kan då ge bolaget ytterligare 5 miljoner kronor som huvudsakligen ska användas till satsningen i Indien.

Genom de här satsningarna förväntar sig bolaget en årlig tillväxt på över 50 procent i år och nästa år. Bolaget räknar även med att visa ett positivt kassaflöde och positivt rörelseresultat 2012. Fjolårsförsäljningen uppgick till 5,5 miljoner kronor med ett rörelseresultat på -6,2 miljoner kronor.

Miris förväntningar på omsättningstillväxten ter sig ganska försiktiga sett till de stora satsningar bolaget gör i Indien och USA och den potential som torde finnas i de här marknaderna. När försäljningen tar fart ska resultatet hänga med upp. Tony Malmström fortsätter:

- Huvuddrivkrafterna för resultatförbättringen finns i satsningarna på bröstmjölksanalys i Europa och USA, samt ko- och buffelmjölksanalys i Indien och Kina. Licensintäkterna för LOSStandard från Arla Foods kommer också att bidra till utvecklingen.  

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Miris:
» LOSStandard en integrerad del av Arla Foods kvalitetsarbete
» Miris siktar på den amerikanska marknaden
» Miris tecknar avtal med Arla



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

Tony Malmström
VD Miris
 
 
 
- Indien kan inte få upp kvaliteten på sina mejeriprodukter med centraliserade lösningar men våra portabla och relativt billiga instrument möjliggör detta. 
 
 
 
 
 

 
Chitale har integrerat Miris analysinstrument i sin datoriserade mejeriverksamhet.
 
 
Industrigruppen Chitale har cirka 1.000 mjölkcentraler i sitt uppsamlingsområde som omfattar delstaterna Maharashtra och Goa.
 
 
 
 
 

 
Indiens 90.000 uppsamlingscentraler för mjölk står i fokus efter det att Chitales uppsamlingscentraler utrustats med Miris analysinstrument.
 
 
 
 
 

 
Manipulerad mjölk är ett stort problem i Indien. Uppsamlingscentralerna saknar apparatur för att analysera den inkommande mjölken. Bönderna har mycket att tjäna på att späda ut mjölken.
 
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2011-06-20
Nyemission
Teckningstid 3 - 20 juni
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är måndagen den 20 juni

 

Nyemissionen i korthet:

  • Teckningstid 3 juni - 20 juni
  • Teckningskurs 1,23 kr per unit
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. Tre aktier ger rätt att teckna en unit, som innehåller tre nya aktier och en teckningsoption. Teckningsoptionen ger rätt att teckna en ny aktie.
  • Emissionen uppgår till 11,2 miljoner kronor. Om samtliga teckningsoptioner utnyttjas tillförs bolaget ytterligare 5,0 miljoner kronor.
  • Högst 27.247.263 nya aktier emitteras genom aktieemissionen. Om samtliga teckningsoptioner utnyttjas emitteras ytterligare 9.082.421 aktier t.o.m. 28 september 2012.
  • Aktieemissionen är säkerställd genom teckningsförbindelser
    och garantiåtaganden
  • De nya aktierna motsvarar 100 procent av företaget. Om därtill samtliga teckningsoptioner utnyttjas motsvarar det sammantaget 133 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 11,2 miljoner kronor före emissionen och 22,3 miljoner kronor efter emissionen
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig