beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuell 3D-teknik ska revolutionera inlärningen (Sensavis) 
beQuoted nyhetsbrev 9 juni 2011
Emissionsaktuell 3D-teknik ska revolutionera inlärningen

Det senaste i raden av storbolag som visat intresse för Sensavis interaktiva 3D-teknik är Vitrolife, som ska använda den för att demonstrera sitt system för konstgjord befruktning. beQuoted besökte Leox aktiekväll för att uppleva tekniken som kan komma att revolutionera inlärningen.

Tre dimensioner förbättrar inlärningen
Det är med hjälp av en egenutvecklad teknologi som Stockholmsbaserade Sensavis bygger interaktiva 3D-visualiseringar. Under Leox aktiekväll presenterar bolaget sin visualisering av människokroppen som utvecklas i samarbete med representanter från bland annat Karolinska Institutet.

- Det är pedagogiken som är det centrala i våra produktioner, säger Magnus Arfors, vd för Sensavis, när beQuoted träffar honom och bolagets teknikchef Jonas Malmsten efter kvällens bolagspresentation.

Sensavis hänvisar till flera internationella undersökningar som pekar på att inlärningen kan förbättras med 30 - 40 procent genom att visa eleverna komplexa samband tredimensionellt. Sensavis vision är optimal inlärning och systematisk kunskapsöverföring.

- Det finns ett globalt intresse för det vi gör och vi tror att det här kommer att ta fart när man inser de pedagogiska fördelar som våra lösningar erbjuder, fortsätter Magnus Arfors.

Interaktiva visualiseringar
Den kanske viktigaste delen av Sensavis visualiseringar är det interaktiva momentet, som bolaget menar utgör det verkliga teknikskiftet.

Användaren ges möjlighet att bildligt talat dyka in i människokroppen, fokusera på ett organ, plocka isär organet och orientera sig in i dess minsta beståndsdelar, tredimensionellt. Flöden och rörelser dominerar produktionerna, som i allt väsentligt "lever".

Hittills har bolaget färdigställt den övergripande kroppen, ett par detaljerade organ och delar av hjärnan. Bolaget kommer att gå vidare med ytterligare organ enligt en förutbestämd plan. 

Magnus Arfors menar att Sensavis styrka ligger i den pedagogiska tillämpningen med en underliggande teknologi som klarar mycket hårda krav på dynamik, integration och realism.

Bolaget samarbetar med externa parter i de avseenden det inte har egen expertis på de områden som visualiseras. Det är här Karolinska Institutet kommer in i bilden. 

Tre fokusområden med global räckvidd
Sensavis arbetar i dagsläget med tre fokusområden vad gäller produkterna. Produktionen kring människa och organ ingår i området science och kallas 3D Interactive Human Framework, som i allt väsentligt är ett ramverk för en människokropp.

Det mänskliga ramverket och tillhörande mjukvara är två separata produkter. Det centrala är enligt bolaget innehållet, beståendes av det visuella och så kallade budskapsmoduler. Budskapen kan läggas på olika nivåer och visualisera exempelvis en medicins effekt på kroppen.

- Vi kallar det för ramverk där vi kommer lägga till många moduler framöver. Vi ska bygga en stor värld som är globalt gångbar. Det handlar om språk och kanske små kulturella justeringar men budskapen är intressanta för vem som helst, säger teknikchefen Jonas Malmsten.

Målgruppen är i första hand utbildningssektorn men bolaget räknar med att fortsätta att attrahera företag inom läkemedel och medicinteknik. 

Vid sidan av människokroppen arbetar Sensavis med ett fokusområde bolaget benämner Interactive Corporate Framework. Jonas Malmsten fortsätter:

- Här finns inte lika mycket innehåll i grundprodukten. Istället bygger vi en skräddarsydd miljö åt varje företag som vill göra en virtuell värld. 

Bland kunderna finns storbolag som Munters och SCA. Bolaget ser stor försäljningspotential i fokusområdet även om man menar området inte når samma skalfördelar som ramverket för science och utbildning.

Sensavis tillgångar ligger i så kallade "interactive frameworks", exempelvis organ. Kundernas skräddarsydda miljöer är kundernas.

Det tredje fokusområdet är 3D-film, vilket tillkom genom förvärvet av Wizzcom i april 2011. För närvarande fokuserar bolaget på filmer i marknadsförings- och utbildningssyfte. Tekniken är på frammarsch och 3D-TV snart allmängods. Under kvällen presenteras en tredimensionell reklam för Carlsberg.

Nyemission ska ta produkterna till marknaden
Bolaget menar att 3D-visualisering står inför ett vägskäl. Tekniken mognar och har nått en sådan höjd att den är långt mer än spektakulära inslag i Hollywood-produktioner. Men marknaden är ny och det är nu Sensavis ska dra nytta av sitt tekniska och pedagogiska kunnande. 

Därför genomförs en nyemission om maximalt 8,5 miljoner kronor före emissionskostnader. Syftet är att finansiera den löpande verksamheten och den fortsatta produktutvecklingen under kommande 12-månadersperiod.

Produktpaketeringen står i centrum. Målet är att kunna erbjuda marknaden produkterna under fjärde kvartalet i år, med leveransstart i början av nästa år. 

- Vi har gjort produktioner i marknadsföringssyfte och provproduktioner tillsammans med vetenskapliga kunder. Nästa fas är att det vi gör verkligen används för inlärning på skolor och universitet. För det måste vi paketera en lösning, fortsätter Jonas Malmsten och tillägger:

- Vi har tekniken men det återstår en del arbete för att paketera och prissätta våra innehållsmoduler.

Aggressiva tillväxtmål 
Nyemissionen görs på en värdering om 30 miljoner kronor före emissionspengarna. Ägarandelen för nytillkomna aktieägare kommer vid full teckning att uppgå till 22 procent. Listning kan komma att bli aktuell under 2012. 

Under 2010 omsatte Sensavis 5,1 miljoner kronor och visade ett rörelseresultat på -1,5 miljoner kronor. Nyförvärvet WizzCom omsatte 1,3 miljoner kronor under fjolåret och visade ett rörelseresultat på -0,7 miljoner kronor.

Första kvartalet 2011 skruvades takten upp i de båda verksamheterna som omsatte 1,9 respektive 1,7 miljoner kronor. Sensavis visade förlust samtidigt som WizzCom vände till rörelsevinst på 0,8 miljoner kronor.

Orderstocken för innevarande kvartal ligger på 900.000 kronor. Bolaget räknar med att nå positivt resultat först 2012. Det förutsätter att tillväxtmålen nås, 10 miljoner kronor för Sensavis och 2,5 miljoner kronor för WizzCom i år.

- Vi räknar med att minst dubbla omsättningen i Sensavis under 2011 för att sedan minst dubbla den återigen 2012. Samma mål gäller för WizzCom. Når vi detta ska Sensavis-koncernen visa vinst nästa år, bekräftar Jonas Malmsten.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 

  
Sensavis vd Magnus Arfors
gav publiken på Leox aktiekväll ett smakprov på bolagets interaktiva 3D-teknik.
 
 
 
 
 

 
Sensavis skapar en levande interaktiv tredimensionell visualisering av människokroppen. 
 
 
Karolinska Institutet har bistått med medicinsk expertis i visualiseringen av människokroppen.
 
 
 
 
 

 
Teknikchefen Jonas Malmsten förklarar den underliggande tekniken och berättar om exempel som byggts åt företagskunder som Munters och SCA.
 
 
 
 
 

 
Bild från Munters virtuella värld, där funktionen i bolagets system för inomhusklimat visualiseras. Produktionen stödjer flera språk och används både interaktivt och som film. 
 
 
 
 
 

 
Sensavis ser stor försäljningspotential i företagslösningar även om dessa inte har samma skalfördelar som till exempel ramverket för människokroppen. Här Magnus Arfors med ett exempel på visualisering.
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2011-06-17
Nyemission 16 maj - 17 juni
 
Mer info
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 17 juni

 

Nyemissionen i korthet:

  • Teckningstid 16 maj - 17 juni
  • Teckningskurs 6 kr per aktie
  • Emissionen sker utan företräde för befintliga aktieägare
  • Emissionen uppgår till 8,5 miljoner kronor
  • Högst 1.416.000 nya aktier emitteras genom nyemissionen
  • De nya aktierna motsvarar 22 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 30 miljoner kronor före emissionen och 38,5 miljoner kronor efter emissionen
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig