beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: LOSStandard en integrerad del av Arla Foods kvalitetsarbete 
beQuoted nyhetsbrev 31 maj 2011
LOSStandard en integrerad del av Arla Foods kvalitetsarbete

Miris tecknade nyligen avtal med Arla kring referensvätskan LOSStandard. beQuoted har talat med Agneta Svensson, kvalitetstekniker på Arlas ysteri i Falkenberg, om hur LOSStandard används i mejerijättens dagliga arbete.

LOSStandard etablerad inom Arla
När Miris förvärvade LOSAB 2009 var det bakomliggande motivet att komma över LOSStandard, en långtidshållbar mjölkbaserad referensvätska gjord enligt ett hemligt recept.

Förvärvet kompletterar Miris utbud av mätinstrument och utökar bolagets sortiment av kalibreringsprodukter. Lanseringen av LOSStandard under Miris varumärke inleddes i liten skala under fjolåret.

Arla har under mer än tio års tid använt referensvätskan för att kontrollera sina analysinstrument till ostproduktionen. Idag används de "vita paketen" vid samtliga Arlas mejerier i Sverige, Danmark och England.

Arla tillverkar LOSStandard i egen regi. Miris tillhandahåller de hemliga kemikalier som gör referensvätskan långtidshållbar och Arla betalar en royaltysats per paket som tillverkas. Enligt Miris uppgifter förbrukar Arla cirka 40.000 stycken vita paket per år. 

- Vi använder de vita paketen dagligen och ser LOSStandard som en förutsättning för ett fungerande kvalitets- och kontrollsystem, säger Agneta Svensson, kvalitetstekniker på Arlas ysteri i Falkenberg. 

Falkenbergsysteriet är med en årsproduktion om 25.000 ton ost Sveriges största ysteri. Tillverkning sker i två produktionslinjer där merparten av produktionen utgörs av hushållsost som går direkt till konsument.

Falkenbergsysteriets andra ben är förädlad vassle, ett så kallat vasslekoncentrat. Vasslen erhålls som en biprodukt vid osttillverkningen. Det näringsrika koncentratet säljs som insatsvara i andra livsmedel.

Höga krav på noggrannheten
För att producera 1 kilo ost åtgår 10 liter mjölk. För sin årliga ostproduktion tar alltså ysteriet i Falkenberg in 250.000 ton mjölk.

När mjölk görs till ost koncentreras mjölkens fett- och proteinhalt. Därför är det viktigt att mjölken analyseras korrekt i ett tidigt skede. Dels är den ingående mjölkens sammansättning betalningsgrundande för leverantören, men mjölken ska också lämpa sig för osttillverkning. 

Man talar om att "ställa in mjölken", för att den ska passa för osttillverkning. Det görs genom att den ingående mjölken späds med fettfri mjölk, så kallad skummjölk, för att få rätt sammansättning med avseende på fett och protein.

- På de här volymerna får varje hundradel av fett och protein stor betydelse, både för vår produktion men också för mjölkbonden som ska ha rätt betalt. Därför är exaktheten i våra mätningar så viktig, fortsätter Agneta Svensson.

Samma funktion oberoende av instrument
I sin marknadsföring av LOSStandard trycker Miris på referensvätskans hållbarhetstid. Tanken är att det som mäts idag ska vara exakt samma om en vecka eller om en månad, för att veta att mätinstrumentet är stabilt.

- Mjölkbaserade produkter är inte svårare att mäta på än andra produkter men det handlar om levande material. Därför kan vi inte köpa ett mjölkpaket i affären och tro att det är likt från dag till dag. Mjölken förändras och är därmed inte hållbar i flera månader, säger Agneta Svensson. 

Arla i Falkenberg arbetar med mätinstrument från flera av Miris konkurrenter, däribland Delta och Foss. Instrumenttillverkarna tillhandahåller eller rekommenderar egna eller tredjeparts referensmaterial till sina instrument.

Agneta Svensson säger att man från Arlas sida kommit att förlita sig på LOSStandard av flera skäl.

- Dels anser vi att de vita paketen ger en bättre noggrannhet över tid än andra referensprover, dels är det viktigt att ha ett kontrollprov som är mjölkbaserat, dvs en naturlig matris. 

En billig försäkring för kontinuitet i produktionen
Det handlar enligt Agneta Svensson om att säkerställa högsta möjliga kontinuitet i produktionen, vilket förutsätter korrekt analys på inkommande råvaror, men också på produktion och den färdiga produkten.

För att säkerställa hela produktionskedjan utförs mätningar på inlevererad mjölk, på mjölkens vattenhalt, på osten som är under produktion och på den färdiga osten som förpackas. Agneta Svensson fortsätter:

- Osten vi levererar ut till konsument ska ha rätt protein- och fetthalt. Konsumenten skall vara säker på att få den produkt som står på förpackningen och mejeriet vill ge bort så lite som möjligt, så kallad godvikt. 

Kraven på noggrannhet ökar med volymerna. Agneta Svensson menar att feljusterade mätinstrument skulle kunna innebära stora merkostnader för mejeriet.

- De vita paketen har visat sig vara en i sammanhanget billig försäkring för kvaliteten i vår produktion, avslutar hon.

Miris tar sikte på Arlas konkurrenter 
Miris långsiktiga ambitionsnivå med lanseringen av LOSStandard är att nå de största mejeriföretagen och laboratorierna i världen. 

Produkten kan användas till apparatur för mjölkanalys, oavsett fabrikat. Den erbjuder också möjligheten att kontrollera så kallade cellräknare, instrument som används för att mäta celler i mjölk som kommer av juverinflammation hos kon.

Även med ett brett genomslag bland mejeriföretagen kommer LOSStandards effekt på Miris omsättning dock att vara marginell. Effekterna på resultatet kommer att vara desto större, till följd av licensieringsupplägget.

Tillväxten i LOSStandard tjänar två syften för Miris. Dels täpper licensintäkterna till bolagets förluster, dels kan produkten ge viktiga referenser för instrumentförsäljningen. Det avtal som tecknats med Arla Foods visar att Miris kan arbeta med stora koncerner.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Miris:
» Miris siktar på den amerikanska marknaden
» Miris tecknar avtal med Arla
» Miris har fått fart på försäljningen



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 
 
LOSStandard är en mjölkbaserad referensvätska som genom en hemlig tillsats är långtidshållbar.
 
 
 
Arla använder LOSStandard vid samtliga sina mejerier i Sverige, Danmark och England. 
 
 
 
 

 
Arlas ysteri i Falkenberg är med en årsproduktion om 25.000 ton ost Sveriges största ysteri. 
 
 
 
 
 

 
Arla förbrukar 40.000 stycken förpackningar LOSStandard per år.
 
 

Arla tillverkar LOSStandard i egen regi och betalar en royaltysats till Miris per paket som tillverkas.

 
 
 
 
 

 
Arla använder Miris LosMixer för att analysera den färdiga osten, det sista steget i produktionskedjan före leverans till konsument.

  
 
 
 
 
 

Nästa händelse
2011-06-20
Nyemission
Teckningstid 3 - 20 juni
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig