beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Marknadsvändning för ADDvise 
beQuoted nyhetsbrev 24 maj 2011
Marknadsvändning för ADDvise

Laboratorieinredaren ADDvise rapport för årets första kvartal pekar på att marknaden har vänt. beQuoted har talat med vd Rikard Akhtarzand om rapporten och integreringen av Kebo-förvärvet.

Ser vändning i marknaden
Efter ett tungt 2010 presenterar ADDvise en rapport för årets första kvartal som bjöd på mestadels ljusglimtar.

- Jag kan bara konstatera att marknaden har vänt, inleder vd Rikard Akhtarzand. Vi talade om det under slutet av 2010 och nu ser vi på allvar att den har vänt.

God orderingång har fortsatt in i andra kvartalet
ADDvise inreder och utrustar laboratorier. Det handlar om laboratorieinredningar, skyddsventilation och renrumsinstallationer. Kunderna finns inom bland annat sjukhus, livs- och läkemedelsindustri, där bolaget varit mest etablerat inom det sistnämnda.

Historiskt har bolaget levt på ett fåtal stora order per år, med svängningar i försäljning och leverans som följd. I syfte att utjämna svängningarna arbetar bolaget med sina interna processer, något Rikard Akhtarzand menar varit nog så viktigt för den ökande försäljningen.

- Vi har strukturerat upp vår säljavdelning, som tidigare flöt ihop med leveransavdelningen. Det här arbetet har gett oss en ny organisation som kan sälja samtidigt som den levererar ut projekt. Orderingången första kvartalet var mycket bra och den är fortsatt bra.

Fjolårsförvärvet Kebo Inredningar tillträddes den 1 oktober 2010 och ingår inte i jämförelsetalen. Siffrorna för första kvartalet 2011 i sammandrag:

      • Omsättning: 11,7 Mkr (3,9)
      • EBITDA: -0,9 Mkr (-1,3)
      • Resultat efter finansnetto: -1,3 Mkr (-1,4)
      • Vinst per aktie: -0,4 kr (-1,3)

Sett till historiken är årets första kvartal det omsättnings- och resultatmässigt svagaste för ADDvise. Mönstret kommer enligt Rikard Akhtarzand förstärkas i år då en betydande del av Kebos försäljning går mot offentlig sektor, som ofta lägger beställningar i slutet av budgetåret.

Intrimningskostnader och prispress bakom resultatutveckling
Den svaga resultatutvecklingen sett till kvartalets omsättningsökning förklaras av intrimningskostnader relaterade till Kebo och hur försäljningen fördelats mellan sista kvartalet 2010 och det första 2011.

Då, under fjärde kvartalet, dominerade Kebo Inredningar totalförsäljningen. Under första kvartalet har merparten av totalförsäljningen kommit från ADDvise. Rikard Akhtarzand fortsätter:

- Det vi tidigare lade på underleverantörer har vi flyttat till vår egen produktion i och med förvärvet av Kebo. När vi lägger order i vår egen produktion på sådant som de tidigare inte gjort så blir den initiala kostnaden högre än vad den skulle ha varit hos våra underleverantörer.

Han säger att intrimningsarbetet går framåt och att han räknar med att Kebo ska vara intrimmat på ADDvise produktion under andra halvåret.

Ytterligare en bidragande orsak till resultatutvecklingen är fjolårets prispress. Marknaden har återhämtat sig efter en period av låg aktivitet. Konkurrenter med egen produktion har offrat marginaler för att hålla produktionsenheter sysselsatta.

Prispressen har enligt Rikard Akhtarzand i första hand drabbat laboratorieinredning. Han säger samtidigt att prisbilden har återhämtat sig i takt med marknadens återhämtning.

I linje med kommunicerad prognos för 2011
Med anledning av ljusningar i marknaden och Kebo-förvärvet har ADDvise styrelse lagt en prognos för året. Bedömningen är att bolagets försäljning 2011 ska överstiga 50 miljoner kronor med ett positivt EBITDA.

Sett till bolagens historik, säsongsvariationer och med hänsyn till avtagande prispress och intrimningskostnader, är prognosen mer eller mindre en summering av vad ADDvise och Kebo ska prestera ett normalår. Det svaga fjolåret får betraktas som undantaget.

Potentialen ligger bortom laboratorieinredningar
Samtidigt som marknaden för laboratorieinredningar är i återhämtning fortsätter ADDvise arbetet med att hitta och genomföra kompletterande förvärv. Ambitionen är att bredda verksamheten och bli den ledande totalleverantören av laboratorier och laboratorieutrustning i Norden. 

På sikt ska inredningsdetaljerna och ventilationslösningarna, där tillväxtutrymmena är relativt begränsade, fungera som inträdesbiljetter till större och mer lukrativa affärer på laboratorieapparatur och förbrukningsartiklar.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om ADDvise:
» ADDvise dubblar omsättningen i år

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Rikard Akhtarzand
VD ADDvise

 
 
Jag kan bara konstatera att marknaden har vänt. Vi talade om det under slutet av 2010 och nu ser vi på allvar att den har vänt.

 
 
 
  

Försäljning och
EBITDA-marginal
 

 Diagrammet visar
ADDvise försäljning
och EBITDA-marginal, kvartalsvis Q2 2009 - Q1 2011

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Intäkter per affärsområde
Q1 2011
 

 
Laboratorieinredning 40%
Renrum och skyddsventilation 43%
Apparatur 16%
Validering 1%

 
 
 
 

 
Förvärvet av Kebo
Inredningar gav ADDvise tillgång till egen produktion av inredningar.
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-08-11
Delårsrapport Q2 2011
 
Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig