beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borgs investeringar sätter spår i resultatet 
beQuoted nyhetsbrev 20 maj 2011
Björn Borgs investeringar sätter spår i resultatet
- Viktiga satsningar genomförs

På analytikerträffen där årets första delårsrapport presenterades berättar vd Arthur Engel att han är övertygad om att bolaget är på rätt väg. Detta trots ett lägre resultat och en sjunkande försäljning justerat för konsolideringen av den holländska damkollektionen.

Björn Borg Sport bakom försäljningsökning
Omsättningsökningen under 2011 års första kvartal blev 2 procent, eller 6 procent om hänsyn tas till valutaeffekter.

Den påverkades dock positivt av konsolideringen av nystartade Björn Borg Sport (se beQuoted nyhetsbrev nr 7 2011), där den befintliga kollektionen av damkläder i Holland införlivats. Denna omsättning är resultatneutral i enlighet med avtalet med den holländska distributören som tidigare ägde damkollektionen.

Samtidigt har föregående års utlicensiering av skor påverkat omsättningen uppåt, men enligt beQuoteds estimeringar hade den totala försäljningen ändå sjunkit om det justerats för dessa två faktorer.

Siffrorna för första kvartalet 2011 presenterades av CFO Magnus Teeling:

      • Omsättning: 151,3 Mkr (148,4), +2,0%
      • Varumärkesförsäljning: 431 Mkr (461), -6,5%
      • Resultat efter finansnetto: 28,0 Mkr (35,4), -20,9%
      • Vinst per aktie: 0,89 kr (1,03)

Optimistisk Arthur Engel förklarar resultattappet
Även om det är svårt att se några direkta ljuspunkter i siffrorna, är Arthur Engel optimistisk på analytikerträffen.

Det lägre resultatet förklarar han till största del med planerade och viktiga satsningar inom Björn Borg Sport, Björn Borg UK och e-handel.

Nya marknader uppvisar tillväxt
Arthur Engel berättar om den positiva utvecklingen på nya marknader, där försäljningen växte påtagligt under kvartalet och stod för 11 procent (8 procent) av varumärkets omsättning. 

Tyskland, Österrike och Finland framhålls gå särskilt bra. Men Arthur Engel vill inte gärna dra upp förväntningarna för mycket utan uppmanar:

- Don't get carried away. Marknaden i Europa är osäker, vi får tvetydiga budskap och det är svårt att se några trender, säger han.

Även i Belgien fortsätter den fina utvecklingen och landet stod under kvartalet för 7 procent (4 procent) av varumärkesförsäljningen. På den för koncernen resultatmässigt viktigaste marknaden, Sverige, var försäljningen i stort oförändrad medan Norge och Danmark tappade.

Även på märkets största marknad, Holland, minskade försäljningen, men Arthur Engel uppger att det inte rör kärnverksamheten underkläder utan främst den lokala kollektionen av damkläder.

Stark utveckling inom produktområdet skor
En annan ljuspunkt var produktområdet skor som uppvisade en tillväxt på hela 54 procent. Något som enligt Arthur Engel helt är ett resultat av den nya licenstagaren Trend Design Groups hårda försäljningsarbete. 

- De har visat ett stort engagemang och kvartalets utveckling visar att det går att få fart på skor utan att kunderna känner till Björn Borgs underkläder eller varumärke, berättar Arthur Engel för publiken på analytikerträffen.

Lägesfaktorn kommer prioriteras för egna butiker 
Björn Borgs egna butiker har under en tid brottats med lönsamhetsproblem, något som fortsatte under första kvartalet som förvisso är säsongmässigt svagast för affärsområdet.

Arthur Engel understryker behovet av Björn Borg-butiker för att etablera varumärket i rätt miljö, och berättar att antalet butiker ska fortsätta växa. Både i egen och i distributörers regi.

Affärsområdet har tidigare fått en ny chef och ett nytt butikskoncept har etablerats i ett led för att få upp lönsamheten. På analytikermötet framkommer också att butiksläget kommer vara av större vikt framöver.

"Vi är här för att skapa tillväxt"
Arthur Engel är tydlig med att de senaste fyra åren med stiltje i försäljning och en negativ resultattrend är en temporär fas. Björn Borg ska åter bli ett tillväxtbolag.

- Vi är inte här för att förvalta, vi är här för att utveckla och skapa tillväxt, säger han och det är budskapet han vill förmedla till oss på analytikermötet.

Tiden borde onekligen närma sig då flera av Björn Borgs satsningar har potential att slå igenom på räkenskaperna. Vi tänker då på nya stora marknader som exempelvis Tyskland, sportkläderna inom Björn Borg Sport och den egna distributionen i England.

Faller dessa väl ut bör bolaget återgå till tillväxt om två till tre år. Det förutsätter förstås att försäljningen på etablerade marknader kan upprätthållas eller växa.

Handlas till p/e 16 på årets resultat 
beQuoted förväntar sig att resten av 2011 ska gå i första kvartalets spår med en viss tillväxt i den redovisade omsättningen, men ett lägre resultat drivet av högre kostnader.

Förra årets resultat per aktie om 3,60 kronor tror vi sjunker till drygt 3,20 kronor under 2011. På dagens kurs runt femtiolappen ger det ett p/e-tal på 16, vilket är relativt högt sett till försäljningsutvecklingen.

På kort sikt är det svårt att se vad som ska kunna öka intresset för aktien. Vi tror att satsningarna som Björn Borg gör kommer att ge utdelning på sikt. Aktien passar därför långsiktiga investerare.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Björn Borg:
» Sportkläder ny gren för Björn Borg
» Högre tempo i nyhetsflödet ska driva på försäljningen
» Björn Borg förberett för årets klappjakt

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Arthur Engel

VD Björn Borg

 
 
 
- Vi här inte här för att förvalta, vi är här för att utveckla och skapa tillväxt. 
 
 
 
 
Omsättningen ökade 2 procent under första kvartalet.

   

 
 
Omsättningsökningen följde av att försäljningen av den holländska damkollektionen har införlivats i nystartade Björn Borg Sport, som ägs till 51 procent av Björn Borg.

  

 

 

 
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per land under första kvartalet 2011 
 

 
Holland 35% (38)
Sverige 30% (29)
Danmark 10% (12)
Norge 7% (8)
Belgien 7% (5)
Övriga 11% (8)

 
 
 
 
 

 
Försäljningen av Björn Borg skor ökade med över 50 procent under första kvartalet.
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-08-23
Delårsrapport Q2 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig