beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ny motor sätter snurr på CybAero-aktien 
beQuoted nyhetsbrev 29 april 2011
Ny motor sätter snurr på CybAero-aktien

På uppdrag av den spanska marinen och i samarbete med den tyska motortillverkaren Göbler Hirth lanserar helikoptertillverkaren CybAero en ny helikoptermodell som drivs med flygfotogen. Nyheten fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

Tyskt samarbete kring ny motortyp 
CybAero meddelar att man tillsammans med motortillverkaren Göbler Hirth, lanserar en ny motor, en så kallad heavy fuel-motor, som drivkälla i sina förarlösa helikoptrar.

Den stora nyheten är att motorn drivs med flygfotogen, till skillnad från tidigare bensindriva motorer. Flygfotogen är inte lika brandfarligt som bensin, varför den nya motorn kan göra helikoptersystemet attraktivt för nya tillämpningar.

- Heavy fuel-motorn är sprungen ur en allt större efterfrågan från marina kunder. Den nya motorn har unika vikt- och prestandasiffror och passar perfekt i vår APID 60 som därmed blir den enda VTOLUAV:n (autonom obemannad helikopter) i sitt segment med en säker heavy fuel-lösning, säger CybAeros vd Leif Erlandsson.

Motortyp ger skräddarsytt koncept för spanska marinen 
Sedan 2009 driver CybAero ett utvecklingsprojekt kring sin förarlösa helikopter APID 60 tillsammans med den spanska IT- och försvarskoncernen Indra Sistemas.

Projektet, som kallas Pelicano, är anpassat för marina applikationer och utvecklas på uppdrag av spanska marinen med finansiering av CybAero, Indra Sistemas och den spanska staten. CybAeros nya heavy fuel-motor utgör ytterligare en pusselbit i det här projektet.

CybAero genomförde den första helikopterleveransen till Indra Sistemas i november 2010 och räknar med att kunna leverera APID 60 med den nya heavy fuel-motorn efter sommaren.

Nyligen meddelades att Indra Sistemas fått tillstånd av spanska luftfartsmyndigheter att genomföra prov- och demonstrationsflygningar med Pelicano.

- Det här är naturligtvis en stor framgång för Indra och därigenom också för oss på CybAero. Det är ju svårigheten att få tillstånd till en friare flygverksamhet som begränsat tillväxten framför allt på den civila sidan. Här har Indra nu tagit ett viktigt steg framåt, säger CybAeros vd Leif Erlandsson i en kommentar.

Positivt resultat och nyhetsflöde sätter snurr på aktien 
Parallellt med utvecklingen inom Pelicano-projektet var fjolåret ett enligt beQuoteds mening, i positiv bemärkelse, omvälvande år för CybAero.

Nettoomsättningen för helåret 2010 landade på över 18 miljoner kronor (3,6) och bolaget gjorde för första gången vinst. Helårsresultatet blev 0,2 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på över 13 miljoner kronor året dessförinnan.

De positiva bokslutssiffrorna som meddelades i förväg fick CybAero-aktien att rivstarta året och nyheten om heavy fuel-motorn spädde på glädjen. Efter en nära hundraprocentig uppgång handlas aktien nu till 2 kronor, motsvarande ett börsvärde på ungefär 45 miljoner kronor.

Branschanalytiker tror på snabb tillväxt för UAV
Den amerikanska branschtidningen DefenseNews uppmärksammar CybAero och tar upp några faktorer som talar för att obemannade helikoptersystem, så kallade UAV, är en tillväxtmarknad.

- UAV-systemen blir allt vanligare i krisområden som exempelvis Afghanistan, säger den danska försvarsanalytikern Jörn Larsen till tidningen.

Han pekar på att flera regeringar har kritiserats för undermåligt stöd till sina trupper på marken. Det har ofta handlat om materielfrågor och när det kommer till inköp är regeringarna numera mer benägna att satsa på billiga UAV-system än vidareutveckling av bepansrade fordon.

Tidningen uppger att europeiska försvarsbudgetar väntas krympa fem procent i år samtidigt som anslagen till inköp inom obemannade helikoptersystem väntas öka med 25 procent. CybAero bedöms kunna ta en ledande position på den här växande marknaden. 

OSCAR HÄSSLEHULT
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om CybAero:
» Emissionsaktuella CybAero får Polaruppdrag
» Fortsatt fokus på utveckling i helikoptertillverkaren CybAero

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 

 
CybAero utvecklar, tillverkar och marknadsför obemannade flygande farkoster, så kallade Unmanned Aerial Vehicles (UAV).
 
 
 
En ny heavy fuel-motor
lanseras i samarbete med den tyska motortillverkaren Göbler Hirth. Motorn drivs med flygfotogen, till skillnad från tidigare bensindrivna motorer.

 

 
 

 
CybAeros UAV-system
består av en helikopter med nyttolast (till exempel sensorer), en markstation och ett eller flera transportfordon.
 
 
 
Europeiska anslag till inköp av obemannade helikoptersystem väntas öka med 25 procent i år, uppger branschtidningen DefenseNews.

 
 
 
 

Nästa händelse
2011-08-26
Halvårsrapport 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig