beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Novus Group växer med kundpaneler 
beQuoted nyhetsbrev 28 april 2011
Novus Group växer med kundpaneler
- Tecknar avtal med flera stora företag

Novus Groups opinionsmätningar har på kort tid gjort bolaget till Sveriges mest citerade undersökningsföretag. Samtidigt expanderar bolaget inom kundrelationsmätningar med flera avtal på kundpaneler med stora svenska företag.

Novus den mest citerade opinionsmätaren
Inför påskhelgen fick socialdemokraterna ett välkommet besked. Partiet har nu fler sympatisörer jämfört med riksdagsvalet. Bakom mätningen står Novus, som på kort tid blivit Sveriges mest citerade undersökningsföretag.

Sedan bolaget grundades för drygt fem år sedan har omsättningen ökat från 2 miljoner kronor till det senaste verksamhetsårets 27 miljoner kronor. Samtidigt har antalet medarbetare ökat till 16 stycken. Novus har idag samarbeten med flera svenska medieföretag, bland andra TV4.

En pionjär efterträds av sin son
Bakom det framgångsrika bolagsbygget står entreprenören Alf Sjöström som nyligen gick bort efter en tids sjukdom. Alf Sjöström blev 65 år.

- Privat för familjen är Alfs bortgång en stor tragedi, men jag kommer att fortsätta driva företaget i Alfs anda tillsammans med alla medarbetare, säger sonen Torbjörn Sjöström som nu tar över vd-posten. Han har flera års erfarenhet av styrelsearbete i bolaget.

Under sin tid som styrelseordförande och senare vd fokuserade Alf Sjöström på nya arbetsmetoder. Novus framgångar skulle nås, och har nåtts, genom att ta modern informationsteknologi till en gammal bransch.

Den nya informationsteknologin har inneburit en möjlighet att genomföra snabbare och mer kostnadseffektiva undersökningar, samtidigt som kunderna i allt högre utsträckning efterfrågar undersökningar med kortare ledtider. Resten är Novus historia.

Mer än opinionsmätningar
Parallellt med framgångarna inom opinionsundersökningar har Novus byggt upp en kompetens inom kundundersökningar. Kundpaneler är ett sådant tillväxtområde.

Kundpanelen har kommit att bli en viktig plattform för dialog mellan kunder och företag. Och betydelsen av panelerna ökar i takt med de sociala mediernas utbredning. Aldrig tidigare har konsumenternas möjligheter att sprida missnöje varit så stora nu, resonerar Novus.

Nya avtal på kundpaneler
Sedan årsskiftet har Novus tecknat tre avtal på kundpaneler med stora svenska företag och organisationer, AMF, Apoteket och Akademikerförbundet. Novus uppgift är att bygga upp, administrera och genomföra undersökningar i kund- eller medlemspanelerna.

AMF:s informationschef Stina Sandell betonar att satsningen är viktig för förståelsen av kundernas behov och frågeställningar.

För henne, liksom för de övriga nya kunderna, står de strategiska frågorna i centrum. Akademikerförbundets kommunikationschef Stina Andersson värdesätter dialogen med medlemmar och säger att kundpanelen ska användas i arbetet med förbundets centrala frågor.

Novus affärsutvecklingschef Kicki Molin menar att de här avtalen är en bekräftelse på att bolagets satsningar på undersökningar via paneler är rätt.

Tillväxt på kundpaneler kan jämna ut beläggningen
Med tillväxt inom kundpaneler ser beQuoted ett komplement till opinionsmätningarna och ett sätt att jämna ut beläggningen på personalstyrkan, som utökats efter riksdagsvalet.

Bolaget segmentsredovisar inte varför vi får uppskatta betydelsen av valrörelsen på opinionsverksamheten utifrån totalförsäljningen. Sett till historiken kan man anta att den är betydande. Samtidigt ser beQuoted i och med nyrekryteringarna ingen anledning att befara ett större försäljningstapp. 

Novus fortsätter att växa, även om tillväxten inte är lika aggressiv som under de senaste åren. Försäljningen första halvan av det brutna räkenskapsåret (juli - december) uppgick till 13,5 miljoner kronor (11,0). Vinsten per aktie blev 0,002 kr (0,02). 

Novus-aktien handlas i dagsläget till ungefär 1 krona, motsvarande ett börsvärde på 11 miljoner kronor. Det anser vi är väl billigt för ett lönsamt tillväxtbolag med en nettokassa.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Novus Group:
» Almedalsveckan viktig plattform för Novus Group
» Fokus på tillväxt i Novus Group
» Ingen avmattning för Novus Group

 

Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Novus Group har på kort tid blivit Sveriges mest citerade undersökningsföretag.

 
  
 
 

 
Vid riksdagsvalen 2010 och 2006
var Novus väljarprognoser de som landade närmast de slutgiltiga valresultaten. 
 
 
 
 
Sedan starten har Novus omsättning ökat från 2 miljoner kronor till 27 miljoner kronor.
 
 

 Diagrammet visar omsättning och rörelseresultat för verksamhetsåren 2005/2006 till 2009/2010.

(Klicka bilden för större bild)

 

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2011-05-06
Delårsrapport Q3 2010 / 2011
 
Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig