beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Josabs säljinsatser öppnar jättemarknad 
beQuoted nyhetsbrev 19 april 2011
Josabs säljinsatser öppnar jättemarknad

Ett enträget försäljningsarbete och flera order till vattenreningsprojekt i Östafrika fick fart på Josabs försäljning under fjolåret. Bolaget bedömer att efterfrågan på reningstekniken stiger framöver.

Bättre orderflöde under fjolåret
Vattenreningsföretaget Josab har brottats med trög försäljning och svaga resultat under flera år. Bolaget säljer kemikaliefria vattenreningsprodukter med en reningsteknik baserad på mineralet Aqualite, en sorts zeolit med hög absorptionsförmåga.

Den ungerska gruva där den hittills enda kända fyndigheten av Aqualite-mineralet finns förvärvades 2006. Mineralet säljs numera även separat från vattenreningsprodukterna. 

Josab fokuserar på flera tillämpningsområden, bland annat pool- och bevattningsanläggningar. Internationella hjälporganisationer dominerar dock på kundsidan och tack vare en växande efterfrågan från östafrikanska vattenprojekt tog bolaget ett kliv framåt under 2010.

Fjolårsförsäljningen uppgick till 8,8 miljoner kronor (2,8), samtidigt som resultatet hängde med upp och landade på -0,9 miljoner kronor (-2,6). Resultatet påverkades negativt av den starka svenska kronan. Finansnettot om -0,7 miljoner kronor bestod till stor del av kursförluster.

Under fjolåret genomfördes en nyemission som inbringade nästan 6 miljoner kronor. Bolaget såg ett behov av att stärka kassan för att säkerställa leveransförmågan i samband med den kraftigt ökade orderingången. Därtill investerade bolaget i den ungerska gruvan.

Lovordad teknik rekommenderas av Röda Korset
I dagsläget uppskattas över en miljard människor sakna tillgång till rent vatten. Mot den bakgrunden har Världsbanken meddelat att man under en tioårsperiod avsätter 400 miljarder dollar till vattenprojekt i Afrika, Asien och Sydamerika.

Marknaden för vattenreningsprodukter är således enorm och det finns mängder av reningstekniker på marknaden. Josabs reningsteknik har uppmärksammats av Internationella Röda Korset, som rekommenderar sina projekt fyra olika tekniker, varav Josabs är en.

Josab bedömer affärsmöjligheterna som så pass goda att bolaget har knutit till sig en säljrepresentant i Nairobi, en av världens viktigaste städer vad gäller kontaktmöjligheter med hjälporganisationer. Den lokala närvaron har enligt bolaget gett ett ökat antal förfrågningar.

Kraven på vattenrening allt högre
I takt med ett ökat hälso- och miljötänkande styrs den generella kravspecifikationen mot miljövänliga lösningar, vilket borde tala för Josabs kemikaliefria reningsteknik.

Vid sidan av vattenrening i bristområden ser bolaget en gynnsam utveckling för dess produkter inom poolrening, där intresset uppges vara stort för nya, kemikaliefria reningsmetoder. Samtidigt arbetar fartygsindustrin för bot och bättring i flottorna, en marknad som Josab varit på i flera år. 

Kan nå positivt resultat ganska snart
Sammantaget ter sig utsikterna för Josab som goda och med en fortsatt god utväxling på bolagets säljinsatser borde bolaget kunna nå ett positivt resultat ganska snart. 

Bolaget är praktiskt taget skuldfritt, med ett eget kapital uppgåendes till ungefär 37 öre per aktie. I dagsläget handlas den anonyma MTF-listade Josab-aktien till ungefär 30 öre, motsvarande ett börsvärde på 20 miljoner kronor.

Utomstående värderingar som gjorts på bolagets patent och den ungerska Aqualite-gruvan har indikerat värden om i storleksordningen 30 - 35 miljoner kronor. Därtill har bolaget outnyttjade underskott om cirka 20 miljoner kronor.

MARKO DOLENEC
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Nordic MTF
 
 
 


Försäljningen av Josabs vattenreningsprodukter tog fart under fjolåret. Bolaget bedömer att efterfrågan stiger framöver, bland annat från vattenprojekt i Östafrika.
 
 
  

 
Internationella Röda Korset rekommenderar
Josabs vattenreningsteknik till sina projekt.
 
 
 

 
Poolrening är en annan tillämpning där intresset för nya, kemikaliefria reningsmetoder är stort.

  

 
 
  

Nästa händelse
2011-04-30
Årsredovisning 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig