beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Miris siktar på den amerikanska marknaden 
beQuoted nyhetsbrev 6 april 2011
Miris siktar på den amerikanska marknaden
- FDA-godkännande väntas efter sommaren, enligt vd Tony Malmström

Under fjolåret växte Miris distributionsnätverk och bolaget har börjat märka av ett allt större intresse för sina analysinstrument. beQuoted har träffat Miris vd Tony Malmström och talat om utsikterna för året och den amerikanska lansering som planeras till efter sommaren.

Nya distributörer ska ge rejäl försäljningsökning 2011
Det senaste året har Miris förstärkt försäljningsorganisationen och byggt ut distributionsnätet i flera världsdelar. I dagsläget består nätverket av 24 distributörer. Vd Tony Malmström säger att bolaget väntar sig ett ordentligt lyft för försäljningen i år:

- En distributör behöver 12 - 18 månader på sig för att komma igång med sin försäljning. De flesta av våra nytillskott börjar närma sig tidpunkten för en förväntad försäljning.

Bröstmjölksanalysen dominerar fortfarande
Bröstmjölksanalysen är fortfarande stommen i bolagets försäljning. De viktigaste marknaderna finns i Europa men ett ökat kinesiskt intresse har rapporterats.

Försäljningen inom komjölksanalys är fortfarande låg, där Turkiet och Kina är viktiga marknader. Bolaget har länge arbetat för att få ett fotfäste på den stora indiska mejerimarknaden (se beQuoted nyhetsbrev nr 24 2010). 

Omsättningen 2010 blev 5,5 miljoner kronor (3,4) trots ett försäljningsmässigt svagt fjärde kvartal. Högre försäljningskostnader och kostnader för produktanpassningar drog ned helårsresultatet till -0,29 kronor per aktie (-0,21).

Tony Malmström förklarar den svagare försäljningen med försenade order till sydamerikanska distributörer och att det tidigare kommunicerade avtalet med Arla Foods inte blev klart förrän efter årsskiftet.

Lansering i USA efter sommaren
Samtidigt säger han att bolaget hade förväntningar på att komma igång med försäljningar i USA redan under fjolårets sista månader:

- Vår potentiella distributör i USA trodde från början att de kunde sälja våra instrument som laboratorieinstrument. Numera vet vi att vi måste ha en godkänd FDA-ansökan innan distributören kan köra igång.

Tony Malmström berättar att bolaget påbörjat FDA-ansökan, rekryterat en specialist på FDA-ansökningar och samtidigt hyrt in konsulter för att certifiera Miris för ISO 13485, som är en del av FDA-ansökan.

- ISO-certifieringen är klar den sista maj och FDA-godkännandet bedömer vi ska vara klart senast i augusti, fortsätter Tony Malmström.

USA har 1.200 stycken neonatalkliniker och mjölkbanker, att jämföra med Europas ungefär 1.500 stycken. Miris har enligt Tony Malmström en amerikansk samarbetspartner som är beredd att börja marknadsföra instrumenten så snart FDA-ansökan är klar och godkänd.

- Vi har ett 50-tal seriösa förfrågningar från amerikanska sjukhus, där vi varit tvungna att be dem vänta med hänvisning till FDA.

Kapitaltillskott blir nödvändiga
I årsredovisningen för 2010 skriver Tony Malmström att kraftiga satsningar i Indien och USA gör att kapitaltillskott blir nödvändiga för att tillfredställa behovet från de olika marknaderna.

Årsstämman den 29 mars valde att bifalla styrelsens förslag om ett bemyndigande för att emittera aktier om upp till 30 miljoner kronor. Styrelsen åtog sig emellertid att kalla till extra stämma om avsikten är att genomföra en nyemission överstigandes 11 miljoner kronor.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Miris:
» Miris tecknar avtal med Arla
» Miris har fått fart på försäljningen
» Miris marknadssatsningar ger resultat



Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 

Tony Malmström
VD Miris
 
 
 
 

 
Miris siktar på amerikansk lansering efter sommaren. FDA-ansökan har påbörjats och bolaget har hyrt in konsulter för att ISO-certifiera Miris analysinstrument.
 
 
FDA-godkännandet ska enligt bolaget vara klart senast i augusti. ISO-certifieringen ska vara klar den sista maj.
 
 
 
 

 
Miris analysinstrument kan analysera små provmängder till låg kostnad. Kalibreringar för bröst- och komjölk, samt läkemedelsvätskor erbjuds i dagsläget.

 
 
 
 

Nästa händelse
2011-05-27
Delårsrapport Q1 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig