beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Konservativ marknad bromsar Glycorex 
beQuoted nyhetsbrev 29 mars 2011

Konservativ marknad bromsar Glycorex
- Lars Hedbys redogör för utvecklingen

Fjolåret innebar ett hack i Glycorex tioåriga tillväxtkurva. beQuoted var på Stockholm Corporate Finance kapitalmarknadsdag när Lars Hedbys gav sin syn på fjolåret, framtiden och de utmaningar som bolaget möter.

Stark krona ger litet hack i intäkterna
Lars Hedbys är till vardags vd för Glycorex nordamerikanska dotterbolag. Inför åhörarna på Stockholm Corporate Finance kapitalmarknadsdag kommenterade han siffrorna för 2010. Han menar att den starka kronan förklarar fjolårets tvåprocentiga försäljningstapp.

- Vi fakturerar väldigt mycket i euro och vi bedömer att nedgången motsvarar den ofördelaktiga valutaförändringen.

Lars Hedbys understryker att även om försäljningen backade i kronor så ökade den i volym med över 9 procent, och han ser inga skäl till oro inför framtiden.

Ökade personalkostnader inom bland annat marknadsföring och forskning drog ned 2010 års rörelseresultat till 2,7 miljoner kronor (7,1). Vinsten per aktie krympte från 14 öre 2009 till 5 öre för 2010. 

Brist på dynamik inom sjukvården
Tillväxten för Glycosorb-ABO, Glycorex produkt som möjliggör transplantationer över blodgruppsgränserna, har alltså sedan en tid bromsat in. Lars Hedbys pekar på ett flertal utmaningar bolaget står inför, däribland resursfördelningen inom sjukvården.

- Problemet i dagsläget är att om jag kommer till exempelvis Huddinge Universitetssjukhus och säger att jag har en metod som gör att man kan göra hundra transplantationer till om året så skapar det bara mer arbete för de kirurger som finns där.

Vägen framåt är att lyckas få igång en större process i vilken beslutsfattarna förmås skicka pengar till kirurgi istället för dialys. Först då kommer samhället märka av de riktiga vinsterna med Glycosorb, menar han.

Kräftgång för aktien
Parallellt med att försäljningstillväxten planat ut, har väntan på Glycosorbs FDA-godkännande blivit lång för aktiemarknaden. Ansökan, som lämnades in i mars 2003, har kompletterats på den amerikanska myndighetens begäran. Men beslutet dröjer.

Trots att resultatet för första gången i företagets historia försämrades 2010 så har aktien stärkts sedan bokslutskommunikén kom i början av februari i år. Och under dagen för Glycorex företagspresentation rusade kursen med över 20 procent och slutade på strax över 7 kronor.

På det stora hela har aktien dock tappat i värde de senaste åren, och sedan toppnoteringen i mars 2007 har den backat med över 70 procent, en kräftgång som föranledde en förklaring tyckte publiken.

Lars Hedbys menar att bolaget har stött på problem med att nå ut med Glycosorb på marknaden, och att arbetet med att bearbeta marknaden tar tid. För i grunden präglas branschen av konservatism.

- Vi jobbar hårt för att påverka denna konservatism. Vi pratar med patientföreningar, nationella kongresser och jagar kliniker.

Börsveckan förväntansfull 
Tidningen Börsveckan tycker att Glycorex är ett av de mer intressanta förväntningsbolagen på börsen. Tidningen pekar dels på potentialen i Glycosorb, både med och utan den amerikanska marknaden medräknad, dels på potentialen i nya tillämpningar av tekniken.

En sådan intressant ny tillämpning är universell blodplasma, något som Glycorex arbetat vidare med. Någon prognos för när en produkt kan nå godkännande finns inte, men bolaget bedömer marknadspotentialen som betydande.

OSCAR HÄSSLEHULT
[email protected]
 

Tidigare publicerade artiklar om Glycorex:
» Vd-skifte i expanderande Glycorex
» Fortsatt tillväxt för Glycorex
» Lönsam avslutning på 2009 för Glycorex

 
  
Marknadsplats
NGM 
 
 
 

 
Glycosorb-ABO möjliggör ABO-inkompatibla transplantationer, dvs organtransplantationer där givare och mottagare tillhör olika blodgrupper.
 
 
Glycosorb-ABO används extrakorporealt och avlägsnar de antikroppar som stöter bort blodgrupps-
inkompatibla organ.
 
 
 

 
Glycosorb-ABO är en
så kallad immuno-
adsorptionskolonn. Kolonnen är godkänd för engångsbruk enligt det medicintekniska direktiv som är giltigt i Europa.
 
 

 
 

Nästa händelse
2011-04-27
Delårsrapport Q1 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig