beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Färdigstädat Empire redo för nya varumärken 
beQuoted nyhetsbrev 24 mars 2011
Färdigstädat Empire redo för nya varumärken 
-
Fjärde kvartalet 2010 blev bolagets femte vinstkvartal i följd

Empire avslutade 2010 starkt och har därmed levererat fem vinstkvartal i följd sedan storstädningen 2009. Utvecklingen förklaras främst av tillväxten i de nordiska dotterbolagen. beQuoted har träffat vd Per Björkman som säger att bolaget är redo för nya produkter och varumärken.

En miljon SodaStream-maskiner
Empire firade nyligen den miljonte sålda SodaStream-maskinen i Sverige. Företagets beroende av den bubblande apparaten är fortsatt stort. Under 2010 backade bolagets försäljning på den svenska marknaden med 9 procent, och den främsta orsaken var prispress på påfyllnadsgas.

Kolsyremaskinerna med tillbehör står fortfarande för uppskattningsvis två tredjedelar av Empires totalförsäljning. Bolaget arbetar aktivt med att öka övriga produkters andel av försäljningsmixen.

Hårvårdsprodukterna växer, liksom det egna varumärket C3 som enligt bolaget säljer bra i Sverige och växer bra på övriga marknader.

Hög tillväxt i dotterbolag
De utländska dotterbolagens betydelse har ökat snabbt. Marknaderna utanför Sverige växte med 87 procent under fjolåret och står numera för en tredjedel av totalförsäljningen. Finland var enskilt störst med en försäljning på 74 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 7,5 miljoner kronor. 

Den danska marknaden har växt till 45 miljoner kronor i omsättning. Övriga marknader består av Norge och Baltikum, vilka tillsammans står för cirka 15 miljoner kronor av totalomsättningen. Samtliga visar negativa resultat.

Vd Per Björkman säger till beQuoted att han räknar med att dotterbolagens betydelse ökar ytterligare under 2011. Bolagets förhoppning är att våra nordiska grannar ska omfamna SodaStream på samma sätt som svenskarna har gjort det.

- SodaStream är den självklara dörröppnaren på utländska marknader och den står nästan helt utan konkurrens på övriga nordiska marknader.

Fin avslutning på 2010
Historiskt har det fjärde kvartalet varit mycket viktigt för Empire och i det avseendet utgjorde fjolåret inget undantag. Fjärde kvartalet 2010 stod för 34 procent av årsomsättningen och 75 procent av årets vinst. Vd Per Björkman kommenterar:

- Mitten av oktober till första veckan i december var riktigt bra. Därefter gick det något tyngre men vi är ändå hyggligt nöjda med fjärde kvartalet.

Siffrorna för det fjärde kvartalet 2010 blev:

      • Omsättning: 131,1 Mkr (123,5)
      • Rörelseresultat: 10,4 Mkr (6,1)
      • Resultat efter finansnetto: 11,1 Mkr (7,7)
      • Vinst per aktie: 0,73 kr (0,67)

Bruttomarginalen på den svenska marknaden har stärkts i takt med kronförstärkningen mot euron. Under fjärde kvartalet stärktes också brutto- som rörelsemarginalerna på den finska marknaden.

- Rörelsemarginalen på den finska marknaden kommer av att kunderna är dagligvaruhandel, hellre än fackhandel som i Sverige. Därför säljer vi större partier där. Vi behöver färre säljare och får därmed lägre personalkostnader, samtidigt som partiförsäljningen pressar försäljningspriset, fortsätter Per Björkman.

Ackumulerat för helåret 2010:

      • Omsättning: 386,8 Mkr (360,9)
      • Rörelseresultat: 15,1 Mkr (-18,2)
      • Resultat efter finansnetto: 11,5 Mkr (-24,4)
      • Vinst per aktie: 0,96 kr (-1,81)

Jämförelsesiffrorna innehöll engångskostnader relaterade till nedskrivningar av lager och avveckling av varumärken. Under 2010 slutfördes det arbetet.

Resultatet kommer med marginalerna
Den fortsatt starka kronan talar för att både brutto- och rörelsemarginalerna i Sverige stärks framgent. Samtidigt kan priskriget i hemelektronikbranschen spridas från butiksledet till leverantörsledet, något Empire hittills inte känt av.

En annan följd av den starka kronan är att dotterbolagens bruttomarginaler minskar. Delar av den kortsiktiga effekten fångas emellertid upp av valutaterminer.

Sammantaget bedömer beQuoted att Empire når en tillväxt på 6 procent i år. Vi räknar då med att försäljningen i Sverige fortsätter minska och att dotterbolagens andel av Empires totalförsäljning ökar till 43 procent (34). Samtidigt kan nyheter på produkt- och varumärkessidan bli en joker i sammanhanget.

På de här antagandena skulle omsättningen landa på 410 miljoner kronor under 2011. Med en bruttomarginal på strax under 30 procent och något högre kostnader i främst Danmark når då rörelseresultatet 21 miljoner kronor. På sista raden handlar det om en vinst per aktie på 1,30 kronor för 2011.

Testar nya försäljningskanaler, öppnar för nya varumärken
Efter storstädningen 2009 och fem vinstkvartal i följd säger Per Björkman att bolaget är redo att se sig om efter nya produkter och varumärken.

- Drömmen vore naturligtvis en ny produkt som saknar motstycke på den nordiska marknaden, likt den situation vi hade med SodaStream 2005.

Under fjärde kvartalet 2010 lanserades kapslar.se, en internetbaserad butik som erbjuder kaffekapslar. Detta är första gången Empire säljer direkt till konsument. Samtidigt har ett nytt avtal med Löfbergs Lila tecknats.

I en intervju med Dagens Industri uppskattar Nespressos Nordenchef att marknaden för kapselbaserade kaffemaskiner kommer att växa dramatiskt, för att nå i storleksordning 240.000 enheter om två till tre år. Och Empire vill haka på.

- Vi arbetar hårt med att få fart på försäljningen av maskiner och kapslar. Det nya avtalet med Löfbergs är ett led i det arbetet. Den som får hem maskinen till kunden vinner, säger Per Björkman.

GABRIEL ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» Empire hårsatsar i Danmark
» Trimmat Empire rustat för 2010
» Förlusttyngt Empire ska återta marginalerna med kraftfulla åtgärder

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Per Björkman
VD Empire

  
 
- Drömmen vore naturligtvis en ny produkt som saknar motstycke på den nordiska marknaden, likt den situation vi hade med SodaStream 2005.
 
 
Empires vd Per Björkman säger att bolaget är redo för att se sig om efter nya produkter och varumärken.
 
 
 
 

 
Empire firade nyligen den miljonte sålda SodaStream-maskinen i Sverige.

 
 
 
 

 
Empire har två espressomaskiner
i sitt sortiment, båda modellerna av det egna varumärket C3.

 
 
 
 

 
C3:s espressomaskiner använder kaffekapslar och kan brygga både vanligt kaffe och espresso.  
 
 
 
 

 
Empire har startat en internetbaserad butik för försäljning av kaffekapslar. Det är första gången bolaget säljer direkt till konsument. 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-03-31
Årsredovisning 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig