beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ADDvise dubblar omsättningen i år 
beQuoted nyhetsbrev 18 mars 2011
ADDvise dubblar omsättningen i år
- Ett steg närmare helhetsleverantör med Kebo-förvärvet

Laboratorieinredaren ADDvise förvärv av Kebo Inredningar ska dubbla omsättningen i koncernen 2011. Men än viktigare innebär förvärvet det första av flera steg i den tillväxtplan som tagits fram. beQuoted har talat med Rikard Akhtarzand, huvudägare och vd sedan december. 

Förvärv ger tillgång till egen produktion
ADDvise inreder och utrustar laboratorier. Det handlar om laboratorieinredningar, skyddsventilation och renrumsinstallationer. Kunderna finns inom bland annat sjukhus, livs- och läkemedelsindustri, där bolaget traditionellt varit mest etablerat inom det sistnämnda.

I oktober 2010 förvärvades konkurrenten Kebo Inredningar för 9,5 miljoner kronor. Företaget liknar på många sätt ADDvise, såväl verksamhets- som omsättningsmässigt, men har till skillnad från ADDvise egen produktion av inredningsdetaljer.

Vd Rikard Akhtarzand förklarar förvärvet:

- Tidigare lade vi ut våra system på underleverantörer som producerade åt oss. Men det var ingen bra lösning eftersom vi skänkte bort stora delar av marginalen. Samtidigt var vår flexibilitet dålig när vi inte hade egen produktion.

- Med Kebo-förvärvet planerar vi och projektleder hela installationer av laboratorier, undantaget det som byggfirman gör. Vi står därmed för allt inkråm, och vi producerar stora delar av det, fortsätter Rikard Akhtarzand.

Kebo Inredningar kommer att verka fristående och under eget varumärke fram till oktober 2011. Därefter är ambitionen att hitta synergierna mellan bolagen. 

- Jag menar att vi kommer att få Sveriges starkaste avdelning på försäljning av laboratorieinredningar när vi fogar samman ADDvise och Kebo, säger Rikard Akhtarzand.

Svag införsäljning 2009 drog ned siffrorna 2010
ADDvise försäljning, som domineras av laboratorieinredning, har pendlat mellan 20 till 35 miljoner kronor per år de senaste fem åren, där 2010 tillhörde ett av de svagaste.

- Fjolåret var tungt för oss och direkt kopplat till finanskrisen. När krisen kom hösten 2008 hade vi fulla orderböcker. Under 2009 plockade vi ur den stocken men vi sålde och offererade mycket lite, vilket slog igenom på 2010 års siffror, säger Rikard Akhtarzand.

Siffrorna för helåret 2010 i sammandrag:

      • Omsättning: 22,2 Mkr (34,2)
      • EBITDA: -4,2 Mkr (-0,4)
      • Resultat efter finansnetto: -4,5 Mkr (-0,7)
      • Vinst per aktie: -2,0 kr (-1,1)

Kebo-förvärvet tillträddes den 1 oktober 2010 och påverkade därmed siffrorna från och med fjärde kvartalet. Den förvärvade tillväxten gav koncernen en försäljningsökning för perioden på 56 procent.

Siffrorna för det fjärde kvartalet 2010 blev:

      • Omsättning: 11,4 Mkr (7,3)
      • EBITDA: 0,0 Mkr (0,3)
      • Resultat efter finansnetto: -0,2 Mkr (0,2)
      • Vinst per aktie: -0,1 kr (0,2)

Prognos för 2011
Med anledning av ljusningar i marknaden och Kebo-förvärvet har styrelsen lagt en prognos för innevarande år.

- Vid årsskiftet 2009 / 2010 började våra kunder bli intresserade igen. Men det är stora order och långa säljcykler. Det ökade intresse vi såg våren 2010 har blivit order först under slutet av 2010 och nu i början av 2011, fortsätter Rikard Akhtarzand.

Mot den bakgrunden är styrelsens bedömning att ADDvise försäljning 2011 kommer att överstiga 50 miljoner kronor med ett positivt EBITDA. 

Förvärvet det första steget i tillväxtplan
Än viktigare än den omedelbara omsättnings- och resultateffekten av Kebo-förvärvet är emellertid att ADDvise tagit ett första steg i den tillväxtplan som arbetats fram sedan Rikard Akhtarzand klev in i bolaget.

- Förvärvet av Kebo Inredningar är det första av flera planerade förvärv i arbetet med att göra ADDvise till en helhetsleverantör, en one-stop-shop på laboratoriemiljöer. Givet att vår plan faller väl ut ska vi omsätta 150 - 200 miljoner kronor på fem års sikt.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Rikard Akhtarzand
VD ADDvise

 
 
Vi kommer att få Sveriges starkaste avdelning på försäljning av laboratorieinredningar när vi fogar samman ADDvise och Kebo.

 
 
  

 
Förvärvet av Kebo Inredningar ger ADDvise tillgång till egen produktion av inredningar.
 
 
 

Försäljning och
EBITDA-marginal
 

 
Diagrammet visar
ADDvise försäljning
och EBITDA-marginal, kvartalsvis 2009 - 2010

(klicka bilden för större bild)

 
 

Intäkter per affärsområde 2010
 

 
Laboratorieinredning 46%
Renrum och skyddsventilation 30%
Apparatur 21%
Validering 3%

 
 
 
 
Nästa händelse
2011-05-05
Delårsrapport Q1 2011
 
Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig