beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Botnia Explorations satsning på sällsynta jordartsmetaller går vidare 
beQuoted nyhetsbrev 17 mars 2011
Botnia Explorations satsning på sällsynta jordartsmetaller går vidare
- Fyra nya undersökningstillstånd godkända

Botnia Exploration har fått fyra nya undersökningstillstånd för sällsynta jordartsmetaller godkända. Med de höga priser som råder på marknaden för tillfället vill man komma igång med projekten så fort som möjligt.

Nya projekt i Bergslagen
Stenkulla, Lövnäs, Ötjärnen och Utterbänningen är namnen på de nya undersökningstillstånd för sällsynta jordartsmetaller som Botnia Exploration fått godkända av Bergsstaten. Alla fyra projekten ligger i Bergslagsområdet, precis som de tidigare godkända tillstånden i Galtabo och Darsbo. 

Prospektering på de nya tillstånden är planerad att genomföras under våren och sommaren, varefter analys av resultaten kommer att vidta.
Enligt de undersökningar och analyser som tidigare gjorts i Darsbo och Galtabo har det påvisats att sällsynta jordartsmetaller förekommer.

– Helt klart ser vi sällsynta jordartsmetaller och volfram som utmärkta komplement till prioriteringen av guld i vår produktportfölj, säger Botnia Explorations vd Bengt Ljung.

Idag domineras produktionen av sällsynta jordartsmetaller fullständigt av Kina. Farhågorna om att Kina kommer att begränsa sin export av metallerna, eftersom de behöver dem i sin egen produktion, har skapat oro i världen och drivit upp priserna. Detta eftersom metallerna bland annat är viktiga och vitala för många högteknologiska branscher. 

– Som har redovisats i internationell press, har intresset för sällsynta jordartsmetaller ökat kraftigt på senare tid. Av detta skäl för Botnia diskussioner med svenska och utländska intressenter, säger Bengt Ljung. 

Inga siffermässiga överraskningar i bokslutet
Bokslutskommunikén för 2010 bjöd inte på några siffermässiga överraskningar. Bolaget ägnade året åt prospektering och har ännu inte kommit igång med några provbrytningar, vilket innebär att omsättningen är noll kronor. 

Årets resultatet blev en förlust på närmare 6 miljoner kronor, jämfört med minus 2,2 miljoner för 2009. Allt enligt plan och den ökade prospekteringsinsatsen under året.

Bidragande orsaker till det lägre resultatet var dels utrangeringar i samband med återlämnande av undersökningstillstånd, vilket påverkat resultatet negativt med 1,8 miljoner kronor.

Samtidigt har bolagets administrativa kostnader ökat. Det handlar bland annat om företagsledningstjänster så som ersättning till vd och chefsgeolog med totalt 1,3 miljoner kronor. Även högre omkostnader som följt av listning på AktieTorget påverkade resultatet 2010 i jämförelse mot 2009.

Immateriella anläggningstillgångar uppgick vid slutet av 2010 till 27,3 miljoner kronor, att jämföra med 8,1 miljoner kronor ett år tidigare. Ökningen utgörs främst av de prospekteringsrättigheter på 18,4 miljoner kronor som tillkom genom förvärvet av Hans A. Resources i början av året. 

Återlämnade tillstånd
Efter en utvärdering av projektportföljen kom Botnia Exploration fram till att totalt nio projekt som inte uppfyllde bolagets krav skulle återlämnas under 2010.

Eftersom företagets styrelse tagit beslut om att inte inneha undersökningstillstånd av uranfyndigheter bestämdes att projektet Kaddevaara 1 inte skulle förlängas efter 2010. 

Det tidigare prioriterade projektet Råneträsket 2 har inte heller förnyats då det framkommit att det troligen bara är ett kopparprojekt, och därför faller utanför bolagets strategi med inriktning på guld. 

Under hösten överläts även tre projekt, som inte bedömdes vara geologiskt intressanta, till Helsingland Exploration AB. Under fjärde kvartalet tillkom även ett nytt undersökningstillstånd, som avser guld, i form av Vandelån 4 i Ljusdals kommun. 

Stigande aktiekurs
I takt med stigande guldpris och besked om att provbrytning närmar sig för guldprojektet Vargbäcken sköt Botnia Explorations aktie fart under hösten och vintern. I slutet av andra kvartalet 2010 handlades aktien till runt 10 öre, för att idag handlas runt 20 öre.

MKB-ansökan för Vargbäcken lämnades in i mitten av december förra året. Enligt indikationer från Länsstyrelsen i Västerbotten kan handläggningstiden för ärendet bli 6 – 8 månader. Provbrytningarna beräknas därmed komma igång under hösten.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Botnia Exploration:
» Botnia Exploration skyndar på nya bearbetningskoncessioner
» Botnia Exploration närmar sig provbrytning
» Fortsatt hög aktivitet i Botnia Exploration

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Bengt Ljung
VD Botnia Exploration

  
 
 
Helt klart ser vi sällsynta jordartsmetaller och volfram som utmärkta komplement till prioriteringen av guld i vår produktportfölj.



Botnia Exploration har fått fyra nya undersökningstillstånd för sällsynta jordartsmetaller godkända.
 
 
De fyra projekten ligger i Bergslagsområdet, precis som de tidigare godkända tillstånden i Galtabo och Darsbo.


Produktionen av sällsynta jordartsmetaller domineras i dagsläget av Kina.
 
 
Farhågorna om att Kina kommer att begränsa sin export av metallerna har skapat oro i världen och drivit upp priserna. 
 
 
 
 

Botnia Explorations projektportfölj består av ett 30-tal undersöknings-
tillstånd och bearbetnings-
koncessionen Vargbäcken. 

 

 
(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
Nästa händelse
2011-03-30
Årsstämma 2011

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig