beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Kylan fortsätter att ställa till det för Elverket 
beQuoted nyhetsbrev 8 mars 2011
Kylan fortsätter att ställa till det för Elverket
- Åtgärder inom elhandelsverksamheten vidtas

Elverkets problem inom elhandelssegmentet bet sig till följd av det kalla vädret kvar hela 2010. Följden blev en stor förlust inom elhandelsverksamheten, samtidigt som övriga verksamheter visade fortsatt vinst.

Rekordpriser på el
2010 präglades av volatila elpriser på den nordiska elbörsen Nordpool. Det genomsnittliga priset under året var 50,6 öre/kWh. Högsta priset, 93,1 öre/kWh, inträffade i februari. Månaden efter sjönk priset med 38 procent. I slutet av året sköt priset i höjden igen för att nå 83,3 öre/kWh i december.

Bakom de höga priserna i slutet och i början av året låg det kalla vädret som kraftigt höjde efterfrågan på el. Samtidigt var det ett underskott i den hydrologiska balansen, det vill säga det fanns mindre vatten, och energiinnehåll, än normalt i de nordiska vattenmagasinen. 

Att den svenska kärnkraften ofta inte gick för full produktion under året bidrog också till att minska utbudet av el. Konsekvensen var höga elpriser. 

Problem med prissäkring drog ned resultatet
Ett under året återkommande problem för Elverket var den ökade efterfrågan som inte möttes av ökat utbud. Det medförde att de positioner som tagits för att prissäkra fasta kontrakt inte var tillräckliga för att kompensera det högre volymuttaget av el hos kunderna. 

Konsekvensen av de otillräckliga positionerna var att el köptes in till ett högre pris än vad bolaget sålde den för. Under året gick stora volymer av fasta kontrakt i leverans med negativ marginal.

Rörelseresultatet för Elhandelsverksamheten under 2010 blev en förlust på 25,1 miljoner kronor, att jämföra med en vinst på 3,6 miljoner kronor för 2009.

Siffrorna för helåret 2010 i sammandrag:

      • Omsättning: 467,9 Mkr (369,8)
      • Rörelsemarginal -2,9% (4,6%)
      • Resultat efter finansnetto: -19,8 Mkr (18,1)
      • Vinst per aktie: -2,26 (2,06)

Siffrorna för fjärde kvartalet isolerat:

      • Omsättning: 156,9 Mkr (110,2)
      • Rörelsemarginal: -1,0 % (1,2 %)
      • Resultat efter finansnetto: -9,0 Mkr (1,6)
      • Vinst per aktie: -1,04 (0,19)

Elhandelssegment är det ekonomiskt största och viktigaste för Elverket med cirka 82 procent av omsättningen. Problem inom elhandeln slog följaktligen hårt på hela koncernen.

Men parallellt med problemen inom elhandeln visade bolagets övriga segment, elnät och bredband, fortsatta vinster. Resultatet för elnätssegmentet backade dock med 17 procent till 9,8 miljoner kronor för 2010.

Åtgärder vidtas
Under året har Elverket arbetat med att förtydliga sin riskpolicy och mandaten i syfte att kraftfullt minska den operativa risken i prissäkringsportföljen. Verksamhetsåret har därför dessutom belastats med kostnader av engångskaraktär på 5 miljoner kronor som gått till att skapa nya affärsprocesser. 

Bolaget räknar med att åtgärderna ska ge effekt under verksamhetsåret 2011. Projekten som satts igång handlar om att utveckla de operativa processerna för prissättning och hantering av prognoser, som ligger till grund för att kunna göra en korrekt volymprognos och korrekt prissäkring av fasta kontrakt.

Från Vattenfall till Vallentuna
En annan åtgärd som kan komma att påverka rutinerna inom elhandelsverksamheten presenterades i början av mars. Elverket meddelade då att man rekryterat en ny chef till dotterbolaget Elverket Vallentuna El AB, det vill säga till Elhandelsverksamheten. 

Den nye vd:n heter Mikael Larsson och kommer närmast från en position som managementkonsult inom Vattenfallkoncernen. Han har tidigare arbetat som bland annat elhandelschef på Mälarenergi. 

- Mitt uppdrag är att se till att Elverket fortsatt är en framgångsrik aktör på marknaden och att vi fortsätter att växa, säger tillträdande Mikael Larsson. 

Som vd för elhandelsverksamheten lär han även bli en viktig del i arbetet med att se till att de problem företaget har haft det senaste året med prissäkring och prognoser inte upprepas. Den 11 april tillträder Mikael Larsson sin tjänst. 

MAGNUS ERIKSSON
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Fortsatt tungt år för Elverket
» Volatila elpriser och kall vinter ledde till förlust för Elverket
» Elverkets elhandel inför fortsatta utmaningar

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Jonas Borgardt
VD Elverket Vallentuna

 
 
 
 
2010 präglades av volatila elpriser på den nordiska elbörsen Nordpool.


Bakom de höga priserna
i slutet och början av 2010 låg det kalla vädret som höjde efterfrågan på el kraftigt.


Låga nivåer i nordiska vattenmagasin
och att den svenska kärnkraften inte ofta inte gick för full produktion bidrog till ett lägre utbud av el.
 
 
 
 

 
Segmentet för elhandel
visade en stor förlust för 2010, samtidigt som bolagets övriga segment elnät  och bredband visade fortsatta vinster.
 
 
Under året har Elverket arbetat med att förtydliga sin riskpolicy i syfte att minska den operativa risken i prissäkringsportföljen.


Elverket räknar med att de här åtgärderna ska ge effekt under 2011.
 
 
Elhandels-
verksamheten får
från och med april 2011 en ny vd. 
 
 
 
  

Nästa händelse
2011-04-20
Årsredovisning 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig