beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Högt tempo i nyhetsflödet ska driva på försäljningen (Björn Borg) 
beQuoted nyhetsbrev 3 mars 2011
Högt tempo i nyhetsflödet ska driva på försäljningen
- Sportkläder lanseras för de större marknaderna

Björn Borgs vd Arthur Engel och nye finanschef Magnus Telling presenterade en stark avslutning på 2010 vid pressträffen i samband med bokslutskommunikén. Samtidigt berättade de om satsningarna som ska ligga till grund för underklädesföretagets fortsatta tillväxt.

Viss tillväxt och bättre marginaler för helåret
Björn Borgs fjärde kvartal 2010 visade som väntat en rejäl förbättring jämfört med det svaga fjärde kvartalet föregående år.

Siffrorna för det fjärde kvartalet 2010 blev:

      • Omsättning: 115,9 Mkr (102,2), +13,4%
      • Resultat efter finansnetto: 24,2 Mkr (19,4), +24,7%
      • Vinst per aktie: 0,70 kr (0,54)

Vinsten på sista raden hade blivit bättre om bolaget inte samtidigt hade haft ett resultattapp inom grossistverksamheten. Affärsområdets omsättning låg kvar på föregående kvartals nivå samtidigt som resultatet backade från 8 till 2 miljoner kronor.

- Den pågående utlicensieringen av majoriteten av skoverksamheten har medfört högre rörelsekostnader som slagit på resultatet i det fjärde kvartalet. Vidare har kvartalet medfört start-up-kostnader för Björn Borg-verksamheten i England, kommenterar Magnus Telling.

Den starka avslutningen innebar att 2010 kunde summeras till ett år med viss tillväxt och bättre marginaler. Motsvarande siffror för helåret 2010 blev:

      • Omsättning: 536,0 Mkr (519,9), +3,1%
      • Resultat efter finansnetto: 124,0 Mkr (111,7), +11,0%
      • Vinst per aktie: 3,61 kr (3,22)

Hög utdelning bibehålls
Björn Borgs balansräkning är fortsatt stark. Kassan, tillsammans med kortfristiga placeringar, uppgick vid årsskiftet till drygt 9 kronor per aktie. 

Överlikviditeten ska som tidigare kommunicerats successivt skiftas ut till aktieägarna under de kommande åren. Årets utdelning föreslås bli 5,20 kronor (5,00), motsvarande 144 procent av resultatet. Utdelningen genomförs i form av ett aktieinlösensförfarande.

De etablerade marknaderna fortsätter driva försäljningen
Under 2010 stod mindre marknader för 9 procent (10) av varumärkesförsäljningen. Bland dem lyfts försäljningsutvecklingen i Tyskland och Finland fram som mycket god, om än från låga nivåer.

I Tyskland startade försäljningen under 2010 och ser ut att ha fått en bra start. En outletbutik har öppnats av distributören och kommer sannolikt kompletteras med en Björn Borg-butik framöver.

Den spanska distributören gick i konkurs i slutet av året, något som inte verkar kommit helt oväntat för Björn Borgs ledning. Intresset för varumärket uppges dock vara starkt i landet och det ska finnas ett flertal intressenter som vill ta över distributionen.

Förlovningsfas införs för nya marknader
Distributörernas resurser och engagemang är nyckeln till framgång på nya marknader. De hårdare kraven på distributörerna som initierades i samband med att Arthur Engel tog över vd-posten skruvas nu upp ytterligare. 

Samarbetet med nya distributörer ska inledas med en tvåårig "förlovningsfas" som ger Björn Borg möjlighet att ta del av både införsäljning och genomförsäljning, innan ett beslut tas ifall samarbetet ska fortsättas.

På analytikermötet poängterades att bolaget arbetar hårt för att nya marknader ska få större genomslag i försäljningen, men att det är ett arbete som tar tid.

Sportkläder lanseras
Parallellt med arbetet på nya marknader gör Björn Borg flera satsningar för att förbättra tillväxtförutsättningarna på etablerade marknader. Till exempel lanseras en kollektion av modeinriktade sportkläder tillsammans med den holländska distributören.

Samtidigt flaggar bolaget för nya kampanjer och ett fortsatt högt tempo i nyhetsflödet. Fjolårets produktnyheter, som exempelvis Björn Borg Kids och BH-kollektionen, har breddat produktsortimentet och öppnat vägar till nya segment.

När det gäller lanseringen av sportkläder och vad det kan komma att innebära för Björn Borg, avser beQuoted att återkomma med en intervju med vd Arthur Engel.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Björn Borg:
» Björn Borg förberett för årets klappjakt
» Björn Borg tar över distributionen i England
» Produktutveckling ska återta förlorad försäljning för Björn Borg
» Varubrist i butikerna ledde till svagt fjärde kvartal i Björn Borg
» Nya finansiella mål ger hög direktavkastning i Björn Borg

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Arthur Engel

VD Björn Borg

 
 
- För koncernen innebar årets sista kvartal en bra omsättnings- och resultatutveckling. 
 

 
 
 

 
Underkläderna fortsätter att vara kärnan i Björn Borg. Under fjolåret stod de för 67 procent av varumärkesförsäljningen.
 
 
 
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per land
 

 
Holland 34% (39)
Sverige 28% (23)
Danmark 13% (13)
Norge 12% (12)
Belgien 4% (3)
Övriga 9% (10)

 
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per produktområde
 

 
Underkläder 67% (68)
Skor 10% (11)
Licensierade prod. 19% (19)
Kompletterande prod. 4% (2)

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-03-18
Årsredovisning 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig