beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Arctic Gold går vidare med Bidjovaggeprojektet 
beQuoted nyhetsbrev 27 januari 2010
Arctic Gold går vidare med Bidjovaggeprojektet
- Förstudie och tillgångsrapport pekar på förutsättningar för minst 5 års produktion

Arctic Gold avslutade 2010 med att nå en viktig uppgörelse med det norska sametinget och stänga en nyemission som tillförde bolaget 25 miljoner kronor. Därefter har 2011 inletts med nya tillståndsansökningar och resultat från en preliminär förstudie av Bidjovagge-projektet.

Positiv förstudie
Den 19 januari publicerade Arctic Gold en preliminär förstudie för Bidjovagge-projektet. Den visade på att den mineralresurs som hittills beräknats ger förutsättningar för en lönsam gruvdrift under fem år.

Med dagens metallpriser beräknas nuvärdet av projektet till 500 miljoner kronor. Förutsättningen för detta är bland annat att de uppskattade mineralresurserna kan konverteras till en malmreserv på 1,77 miljoner ton med 2,2 gram guld per ton och 0,94 procent koppar. 

Arctic Gold tolkade förstudiens resultat positivt och avser därför att fullfölja sin ansökan om en bearbetningskoncession. Samtidigt fortsätter prospekteringen i syfte att öka malmtillgången till minst 3,5 miljoner ton inför påbörjad gruvdrift. 

Ytterligare anrikningsförsök inför en pre-feasibility study under 2011 görs, samtidigt som arbetet med tillståndsfrågorna fortsätter. 

Förstudien bygger på mineraltillgången som påvisats i berggrunden och på malmupplagen som ligger kvar från tidigare gruvdrift. Studien antar att anrikningen kommer att kunna ske med ett anrikningsverk som använder sig av så kallad flotationsteknik.

På dessa antaganden kommer rapporten fram till en årlig produktion av 650 kilo guld och 3.129 ton koppar. 

Rapport om mineraltillgångarna
I mitten av januari publicerades också information om mineraltillgångarna i Bidjovagge från beräkningar som Outotec utfört. 

Rapporten redovisar indikerade tillgångar om 1,57 miljoner ton med 2,44 gram guld per ton och 1,12 procent koppar, samt antagna tillgångar på 40.000 ton med ett guldinnehåll på 1,7 gram per ton och 1,0 procent koppar vid en cut off (lägsta medtagna halt, beQuoteds anm) på 1 gram guld per ton. 

Redan i december publicerades ett alternativt resultat som visade på en indikerad mineraltillgång på 1,36 miljoner ton med 2,74 gram guld per ton och 1,21 procent koppar samt en antagen tillgång på 30.000 ton med ett guldinnehåll på 2,2 gram per ton och 1,1 procent koppar vid en cut off på 2 gram guld per ton. 

Tillsammans med tidigare publicerade tillgångar från malmupplag som kvarstår från äldre gruvbrytning uppgår de totala tillgångarna nu till 1,9 alternativt 1,7 miljoner ton, vilket motsvarar fem års produktion med den årliga produktionsvolym bolaget planerar för. 

Utvinningsrätt
Två veckor in på det nya året meddelades att bolaget lämnat in ansökan om utvinningsrätt enligt den norska Minerallagen, vilket är jämförbart med en svensk bearbetningskoncession. Ansökan täcker i stort sett hela Bidjovagges gruvfält och skall nu granskas av den norska Bergmästaren. 

Utvinningsrätt ska ges till en sökande som kan göra sannolikt att det i ett område finns förekomst av mineraler såsom guld eller koppar i en sådan mängd och beskaffenhet att den kan vara driftvärdig eller bli det inom rimlig tid. 

Nästa steg i tillståndsfrågorna blir nu att ansöka om driftsrätt, vilket innebär rätt att göra uttag om mer än 10.000 kubikmeter material. Driftsrätt kan bara ges till den som redan har utvinningsrätt, och ansökan ska innehålla en plan för hur driften av verksamheten ska ske. 

Slutförd nyemission
Nyemissionen som slutfördes veckan före jul tillförde bolaget 24,5 miljoner kronor före emissionskostnader. Drygt 60 procent av emissionsvolymen tecknades av garanterna. Antalet utestående aktier ökade med närmare 3,3 miljoner och uppgår nu till drygt 7,6 miljoner stycken. 

Viktigt avtal med norska Sametinget
Dagarna innan jul hann Arctic Gold med att teckna två avtal med norska Sametinget och med renskötande samer i Bidjovagge om hur undersökningsarbetet och därtill hörande verksamheter ska utföras. 

Eftersom de norska Sametinget, som är samernas politiska organisation i Norge, valt att inte godkänna den norska minerallagen ser bolaget avtalen som mycket viktiga. 

I stället för att godkänna den norska minerallagen har samerna skrivit en egen mineralvägledning. Avtalet parterna nu tecknat innebär bland annat att Arctic Gold ska respektera markägarna och bruksrättsinnehavarna samt att man ska sträva efter att använda lokal arbetskraft så långt som möjligt. 

Förstudien pekar på potential
Slutsatserna i den preliminära förstudien visade att det finns potential i Bidjovagge.

Med antaganden om metallpriser på 1.000 dollar per uns guld och 4.800 dollar per ton koppar och en växelkurs på 1,25 dollar per euro, uppgår nuvärdet i projektet till cirka 110 miljoner kronor vid en kalkylränta på 5 procent. Vid 8 procents ränta faller nuvärdet till cirka 60 miljoner kronor för att vid 10 procents ränta sjunka till 35 miljoner kronor.

Med utgångspunkt i de marknadsmässiga förutsättningar som rådde i december 2010 och en kalkylränta på 5 procent landar emellertid projektets nuvärde betydligt högre, närmare 500 miljoner kronor motsvarande 65 kronor per aktie.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Arctic Gold:
» Nyemission ska ta Arctic Gold hela vägen till återstart av Bidjovagge
» Arctic Golds nye styrelsemedlem ser guldet som säker tillflykt
» Alcaston siktar på snabb återstart av nordnorsk guldgruva

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Lars-Åke Claesson
VD Arctic Gold

 
 
 
Arctic Gold
har publicerat en preliminär förstudie för sitt guldgruvsprojekt i norska Bidjovagge.
 
 
Förstudien visar att den mineralresurs som hittills beräknats ger förutsättningar för en lönsam gruvdrift i fem år.
 
 
 

 
Arctic Golds målsättning är att återuppstarta Bidjovagge inom en treårsperiod.
 
 
 

Bilden visar en översikt av de planerade stegen fram till återstarten av Bidjovaggegruvan.  
(Klicka bilden för större bild)

 
 
  

 
Under 2011 ska bolaget borra 8.000 meter för att verifiera gamla mineraliseringar men också för att identifiera nya och förlängningar.
 
 
 

 
Arctic Gold uppskattar investeringarna i Bidjovagge till 350 - 400 miljoner kronor, vilket innefattar ett nytt anrikningsverk. Bilden visar Outokumpus anrikningsverk som var i drift 1985 - 1991.
 
 
 
Nästa händelse
2011-02-24
Bokslutskommuniké 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig