beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Obligationslån ska lätta upp Värmlands Finans likviditetsproblem 
beQuoted nyhetsbrev 20 januari 2011
Obligationslån ska lätta upp Värmlands Finans likviditetsproblem
- Räknar med att starta upp inlåningsverksamhet under 2011

Värmlands Finans fortsätter att brottas med likviditetsproblem. Inlåningsverksamheten E-Spar har fördröjts men beräknas starta upp i år. Under tiden ger bolaget ut ett obligationslån för att snabbt ta in pengar till de efterfrågade factoringtjänsterna. Sista dag för teckning är den 21 januari.

Problem med kapitalanskaffning
Under verksamhetsåret 2008 / 2009 köpte finans- och factoringbolaget Värmlands Finans fakturor för drygt 40 miljoner kronor. Året därpå hade bolaget redan mer än fördubblat volymen fakturaköp.

Fakturaköp är en kapitalintensiv verksamhet. Med en provision på 5 procent krävs fakturaköp på 100 miljoner kronor för att generera 5 miljoner kronor i intäkter till factoringföretaget. Även om kapitalets omsättningshastighet är hög krävs betydande likvider för affären.

Fakturorna löper i regel 30 dagar. I praktiken innebär detta att bolagets kapital omsätts upp till 11 gånger per år. Fakturaköpen kan ske med eller utan regress. Med regress innebär att köparen har rätt att sälja tillbaka fakturan till säljaren.

Värmlands Finans menar att bolagets risk är relativt låg då kunderna främst handlar om stora företag och kommuner. Factoringbranschen bedöms omsätta 100 miljarder kronor per år, bara i Sverige. 

Arbetet med inlåningsverksamheten påbörjad
För att trygga tillväxten i factoringverksamheten genomförde Värmlands Finans ett flertal nyemissioner under fjolåret. Aktieägarnas intresse för bolagets erbjudanden var emellertid svalt. Samtidigt fick bolaget problem med sin upplåning.

Mot den bakgrunden påbörjades arbetet med den inlåningsverksamhet som lagts i dotterbolaget E-Spar. Tanken är att kunna erbjuda privatpersoner inlåning med bankgaranti.

Detta har än så länge mest tagit tid och resurser. Den ursprungliga planen var att starta verksamheten hösten 2010. Nu är förhoppningen att verksamheten ska kunna startas i år. 

- Något mer exakt datum finns inte, bekräftar Värmlands Finans vd Glenn Renhult för beQuoted.

Obligationerna kan öka fördubbla kapaciteten
Parallellt med förberedelserna för E-Spar ger Värmlands Finans nu ut sparobligationer till ett nominellt värde om 15 miljoner kronor.

Obligationen har en löptid 2 år och en ränta på 9,05 procent. Pengarna ska främst användas till att utöka kapitalbasen för fakturaköp. Målet är att i snitt kunna köpa fakturor för 20 miljoner kronor i månaden.

Skulle obligationen övertecknas har bolaget rätt att öka det nominella beloppet från 15 miljoner kronor till maximalt 25 miljoner kronor.

Glenn Renhult säger att intresset varit stort för obligationerna, särskilt i Värmlands Finans hemtrakter Karlstad.

Lägre volym fakturaköp
Första kvartalet förvärvade Värmlands Finans fakturor för netto 13,5 miljoner kronor, vilket ska ställas mot 8 - 10 miljoner kronor en normal månad och målet på 20 miljoner kronor per månad efter obligationslånet. 

Bolaget förklarar den lägre volymen fakturaköp med semestertider hos kunderna. Arbetet med kapitalanskaffningar har enligt bolaget också tagit tid från huvudverksamheten.

Värmlands Finans har tidigare uppgett att kunderna köat för att sälja fakturor till factoringverksamheten. Glenn Renhult säger att trycket på bolagets tjänster är fortsatt högt.

Sidoverksamheter
Vid sidan av factoringtjänsterna har Värmlands Finans en leasingportfölj som löper till mars 2012 och bedöms generera 40.000 kronor per månad.

Bolaget har även leasingförmedling åt sina kunder där bolaget tjänar en viss provision. Dotterbolaget Kreditbevakning bevakar bolagets osäkra fodringar som för närvarande är värderade till 1,7 miljoner kronor. Inom Kreditbevakning erbjuds även kreditupplysning.

Ägarspridning är en annan tjänst, där bolaget delar ut aktier i nyintroducerade bolag. Tjänstens syfte är att öka likviditeten i den aktuella aktien. Sedan start har ägarspridningstjänsten generat intäkter om 900.000 kronor.

Prognos det brutna räkenskapsåret 2010 / 2011
I nuläget har Värmlands kapacitet att köpa fakturor för strax över 100 miljoner kronor per år (se beQuoted nyhetsbrev nr 24 2010). Om obligationslånet tecknas fullt ut ökas kapaciteten till cirka 240 miljoner kronor per år.

Volymen fakturaköp under det brutna räkenskapsåret 2010 / 2011 skulle då kunna nå 155 miljoner kronor. Räknat på 4 procents marginal motsvarar det ett bruttoresultat på 6,2 miljoner kronor.

Om vi antar att räntekostnaderna för obligationslånet plus konvertibel blir 540.000 kronor, och att kreditförlusterna ligger kvar på nuvarande nivå, kan huvudverksamheten nå ett rörelseresultat på 1,7 miljoner kronor innevarande verksamhetsår. 

Lägg där till intäkter på mellan 0,5 - 1 miljon kronor från bolagets övriga tjänster och vi bedömer att Värmlands Finans kan visa ett resultat på 2,4 miljoner kronor, motsvarande en vinst på 0,63 kronor per aktie verksamhetsåret 2010 / 2011. 

I dagsläget handlas aktien till p/e 6 på vår prognos. Men våra antagande är mer försiktiga än bolagets mål om en 20-procentig avkastning på eget kapital, vilket skulle ge vinst per aktie om 0,70 kronor.

GABRIEL ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Värmlands Finans:
» Nya kapitalinjektioner behövs för Värmlands Finans expansion
» Snabba cash en lönsam affär för Värmlands Finans

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Glenn Renhult
VD Värmlands Finans

  
 
 
 

Värmlands Finans factoringverksamhet har på relativt kort tid växt till att omsätta fakturor överstigandes 100 miljoner kronor på årsbasis. 

 
 
  

 
Värmlands Finans ger ut sparobligationer som ger 9,05 procents ränta. Syftet med erbjudandet är att utöka bolagets kapitalbas för fakturaköp.
 
 
 

 
Utöver factoring
erbjuder Värmlands Finans bland annat leasingförmedling och kreditupplysning.
 
  
Factoring fungerar
så att företaget säljer sina fakturor till ett factoringbolag.
 
 
Factoringbolaget betalar företaget fakturabeloppet minus en avgift motsvarande några procent av fakturabeloppet.  
 
 
 

 
 

Med eller utan regress:
 
 
Fakturaköp utan regress innebär att kreditrisken följer med fakturan. 
 
 
Värmlands Finans tar ut en procentuellt högre avgift för sådana fakturaköp för att kompensera kreditförluster.

 

 
 
 
 
Nästa händelse
2011-02-04
Delårsrapport 2010-07-01 till 2010-12-31
 
Mer info
Hemsida

Fakta om obligationslånet

Sista dag för teckning är fredagen den 21 januari

 

Obligationslånen i korthet:

  • Teckningstid 10 december 2010 - 21 januari 2011
  • Teckning sker i poster om 5.000 kronor
  • Erbjudandet riktar sig till allmänheten
  • Obligationslånet uppgår till 15 miljoner kronor. Bolaget förbehåller sig rätten att vid överteckning utöka beloppet med högst 10 miljoner kronor.
  • Årlig ränta utgår med 9,05 procent. Ränta utbetalas kvartalsvis med första utbetalningstillfälle den 21 april 2011.
  • Obligationernas löptid är 2 år
  • Förlagsbevisen förväntas upptas till handel på AktieTorget i slutet av februari 2011
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig