beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuella Sivers IMA ska växa med 4G-utbyggnaden 
beQuoted nyhetsbrev 18 januari 2011
Emissionsaktuella Sivers IMA ska växa med 4G-utbyggnaden
- Listas på Nordic MTF i slutet av februari

En kraftig volymtillväxt på mobil datatrafik tvingar fram uppgraderingar av mobiloperatörernas nät. Emissionsaktuella komponentutvecklaren Sivers IMA vill vara med när nätleverantörerna rullar ut nästa generations mobilteknik. beQuoted har talat med vd Olle Westblom.

Bandbreddshunger tvingar fram uppgraderingar
Enligt telekomkoncernen Ericsson ökade den mobila datatrafiken globalt med 280 procent per år 2008 och 2009. Bolagets prognos för de kommande åren är en fördubbling av volymen datatrafik på årsbasis.

Den här utvecklingen drivs på av abonnenter som kopplar upp sig med smarta mobiltelefoner och bärbara datorer för att använda sociala nätverk som Facebook eller strömmande tjänster som Spotify.

Kapacitetsutnyttjandet av bandbredden i näten har således ökat kraftigt på kort tid. Därför söker operatörerna tekniska lösningar som kan uppgradera nätens kapacitet snabbt och till lägsta möjliga kostnad för att bibehålla sina marginaler.

Enligt branschorganisationen GSM Association har närmare 130 operatörer i ett 50-tal länder redan bestämt sig för att investera i 4G och ytterligare ett 50-tal testar tekniken. Så snabbt har operatörerna aldrig tidigare hoppat på en ny mobilgeneration, hävdar GSM Association. 

Erfaren komponentutvecklare och etablerad leverantör
Kistaföretaget Sivers IMA är en erfaren utvecklare och leverantör av elektroniska komponenter till bland annat telekomsektorn. Företaget, som startades redan 1951 och är ett helägt dotterbolaget till SI Holding, omsätter runt 16 - 20 miljoner kronor på årsbasis där mer än 95 procent av försäljningen går på export.

Sivers IMAs specialitet är komponenter som används i radiolänkar, mätinstrument och radarstationer. Kunderna är stora teknikleverantörer inom telekommunikation och elektronik.

Ny produktgeneration för att hänga med i 4G-utbyggnaden
Sedan 2007 har Sivers IMA arbetat med en ny produktgeneration av så kallade millimetervågsprodukter, komponenter som arbetar med mycket höga frekvensband och som riktar sig särskilt till telekomsegmentet.  

- Vi tror att vi har det billigaste och smartaste sättet att öka bandbredden i backhaul-nätet, dvs kommunikationen mellan basstationer, säger Sivers IMAs vd Olle Westblom till beQuoted.

Genom sina kundrelationer identifierade bolaget tidigt det kommande teknikgenerationsskiftet. Med sin långa erfarenhet skulle man snabbt ta fram en ny produktgeneration och därigenom skapa sig ett försprång gentemot konkurrenterna, resonerade bolaget.

- Vi måste ha komponenterna och tillverkningskapaciteten på plats när våra kunder konstruerar sina nya lösningar. Vi kommer också att tillhandahålla teknisk support och stöd till kunderna när våra produkter ska integreras i deras konstruktioner, vilket vi tror är en väsentlig konkurrensfördel för Sivers IMA, fortsätter Olle Westblom.

Millimetervågsprodukternas grundkoncept lanserat
En första produkt av den nya produktgenerationen har redan lanserats, berättar Olle Westblom. Han ser lanseringen som ett viktigt steg framåt eftersom den första produkten bekräftade att företagets grundkoncept fungerar.

- Kunderna hade synpunkter på förbättringar som vi tagit till oss. Nästa produktgeneration kommer att lanseras i februari och vi räknar med att sälja i storleksordningen 150 bredbandskonvertrar (enhet som flyttar radiosignaler mellan olika frekvensband, beQuoted anm) under 2011, fortsätter han.

Räknar med över 100 procents försäljningstillväxt efter 2012
Produkterna som lanseras i februari (version A) kommer enligt Olle Westblom att följas upp med en version B någon gång i sommar. Därefter räknar bolaget med att version C ska vara klar till årsskiftet 2011 / 2012. 

Bolaget menar att satsningen på millimetervågsprodukter ska börja ge full effekt från och med 2012 då en fördubblad omsättning väntas jämfört med dagens nivåer.

2009 omsatte bolaget 19,3 miljoner kronor. Den reviderade prognosen för 2010 års försäljning är 19,5 miljoner kronor med ett resultat om -1,5 miljoner kronor. Sett till den gångna femårsperioden har tillväxten pendlat kraftigt, från över 20 procent åren 2006 - 2007, till en 20-procentig tillbakagång under finanskrisens 2009. 

Bolaget bedömer att resultatet kommer att vara fortsatt negativt fram till 2013 till följd av de utvecklingsinsatser som görs.

Externa medel ska säkra utvecklingstempot
För att kunna upprätthålla takten i utvecklingsarbetet av millimetervågsprodukterna och samtidigt göra marknadssatsningar genomför ägarbolaget SI Holding en nyemission som vid full teckning kan ge Sivers IMA 7,8 miljoner kronor efter emissionskostnader. 

- Ungefär 40 procent av de här emissionspengarna kommer att gå till rena projektkostnader såsom patent, inköp av material och till viss del marknadsföring, förklarar Olle Westblom och fortsätter:

- Ytterligare 40 procent ska gå till att förbättra infrastrukturen i företaget för att det ska klara de krav som ställs på en telekomleverantör. Det handlar om vissa inköp av produktionsutrustning men framförallt att stärka bemanningen på marknadssidan.

Resterande del, cirka 1,5 miljoner kronor, ska gå till specifika investeringar, i första hand mätutrustning för de höga frekvenserna.

- Totalt ska pengarna från den här nyemissionen ta oss till början av 2012. Därefter kan vi komma att behöva ta in ytterligare rörelsekapital, fortsätter Olle Westblom som betonar att det framtida kapitalbehovet är helt avhängigt att bolaget håller sin tidsplan: 

- Vår bedömning är att tidsfönstret för att bli indesignad i kundernas konstruktioner är mycket begränsat. Det brådskar med uppgraderingarna av mobilnäten och inget telekomföretag kommer att sitta och vänta in en underleverantör som oss så länge alternativen finns.

Under 2010 har bolaget genomfört en kvittningsemission och en kontantemission om totalt 5,3 miljoner kronor. Enligt den senast redovisade balansräkningen hade bolaget en nettokassa om drygt 3 miljoner kronor.

Den pågående nyemissionen är inte garanterad. Aktieägare som representerar 62 procent av rösterna innan emissionen har förbundit sig att inte avyttra hela eller delar av sitt aktieinnehav inom en period av 12 månader från avslutandet av nyemissionen.

Sista dag för teckning i den pågående nyemissionen är på fredag den 21 januari. Handeln med aktien på Nordic MTF beräknas inledas i slutet av februari.

JOHAN NYGREN
[email protected]

 
 
Marknadsplats
Onoterat
 
 
 
 

 
 
 

- Vi tror att vi har det billigaste och smartaste sättet att öka bandbredden i backhaul-nätet, dvs kommunikationen mellan basstationer, säger Sivers IMAs vd Olle Westblom. 
 
 
 
 

 
Sivers IMA utvecklar
systemkomponenter som bland annat används till radiolänkar i basstationer för mobiltelefoni.

 
 
 
 

 
Av Sivers IMAs befintliga försäljning sker 40 procent till den militära marknaden, 20 procent till telekom och 40 procent till tankradar.

 
 
 
 

 
Försäljningen inom befintliga
produktkategorier väntas förbli relativt stabil. Under den ekonomiska krisen 2009 minskade försäljningen närmare 20 procent.
 
 
Bolagets reviderade försäljningsprognos för 2010 är 19,5 miljoner kronor och innebär en liten förbättring mot 2009 års försäljning.

 
 
 
 

  
Vid SIVERS IMA:s huvudkontor i Kista finns en produktionskapacitet inom ramen för den egna produktionsanläggningen som kan tillgodose produktionsbehoven vid mindre volymer, kundanpassad produktion, och prototypserier.
 
 
Vid större produktionsvolymer har Sivers IMA kontrakterad kapacitet hos externa leverantörer.

 
 

 
 
 
Nästa händelse
2011-02-28
Notering på Nordic MTF

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 21 januari

 

Nyemissionen i korthet:

  • Teckningstid 4 januari - 21 januari
  • Teckningskurs 3,50 kr per aktie
  • Emissionen sker utan företräde för befintliga aktieägare
  • Emissionen uppgår till 9 miljoner kronor
  • Högst 2.571.430 nya aktier emitteras genom nyemissionen
  • De nya aktierna motsvarar 27 procent av företaget
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 24,9 miljoner kronor före emissionen och 33,9 miljoner kronor efter emissionen
  • Första handelsdag på Nordic MTF är beräknad till slutet av februari 2011
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig