beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: C2SAT levererar igen efter driftstopp 
beQuoted nyhetsbrev 21 december 2010
C2SAT levererar igen efter driftstopp
- Stoppade leveranser och försäljning under tredje kvartalet för uppgraderingar

Ett frivilligt leveransstopp för att åtgärda tekniska problem med företagets antenner gjorde att fem månader gick upp i rök för C2SAT. Men nu är företaget tillbaka på banan igen, och man ser ljust på framtiden. beQuoted har talat med företagets vd Fredrik Nygren.

Tekniskt bakslag
Årets tredje kvartal bjöd på oväntade utmaningar för antennbolaget C2SAT. Efter att försäljningen så smått börjat rulla på, och efter att man börjat närma sig de högt satta försäljningsmålen, kom en ny smäll för förhoppningsbolaget som satsar på att etablera sig som en av de ledande aktörerna på den maritima VSAT-marknaden. 

Det framkom att tidigare gjorda verifieringar i samband med företagets C-bandsantenner inte hade återgivits korrekt inom bolaget. Antenner som var levererade genom så kallade Proof Of Concept-order till olika kunder visade sig inte fungera som de skulle. 

– Antennen presterade inte stabilt över hela frekvensnätet. Den kunde gå från att fungera perfekt till att bli i det närmaste helt död vid små frekvensförändringar, berättar Fredrik Nygren.

Att det hade varit problem med dokumentationen av tidigare produkter visste man om, men med C-bandsantennerna, som var framtagna huvudsakligen under 2008, trodde man att dokumentationen och de interna uppgifterna stämde.

När problemen ändå uppstod stod man inför två val. Antingen fortsätta att leverera, och satsa på att lösa problemen ute i fält, vilket hade blivit mycket kostsamt. 

Alternativt skulle man tvingas stoppa alla leveranser och all försäljning, och ta de ekonomiska och prestigemässiga smällar det skulle innebära. Företaget valde den senare lösningen, och stoppade alla leveranser under det tredje kvartalet. 

Det som sedan tog vid var att man lät både interna och externa resurser samt samarbetspartners, inklusive universitetet i Singapore (NUS), att gå igenom antennen från grunden. Projektgruppen hittade fel i designen och problemen kunde åtgärdas. 

Leveranserna låg dock nere i runt fem månader och kom inte igång igen förrän i december. 

Dessutom var det mer än C-bandsantennerna som påverkades. Eftersom resurser inom företaget fick omdirigeras blev även produktionen av den nya Ku II-antennen försenad. Produktionen som skulle ha kommit igång i september blev ett par månader fördröjd.

Förklaringen bakom problemen ligger enligt Fredrik Nygren i att företaget hade för bråttom 2008 och inte dokumenterade och testade C-bandsantennerna tillräckligt. 

– Vi har tyvärr ägnat otroligt mycket tid åt att jaga spöken de senaste månaderna. Men nu är det "business as usual" igen sedan december månad, säger Fredrik Nygren.

Kraftigt försämrad omsättning
Med i stort sett inga försäljningar under hela tredje kvartalet sjönk företagets omsättning kraftigt. Resultatet förbättrades dock marginellt.

Siffrorna för tredje kvartalet 2010 i sammandrag:

      • Omsättning: 1,1 Mkr (5,5)
      • Resultat efter finansnetto: -9,4 Mkr (-10,1)
      • Vinst per aktie: -0,01 kr (-0,02)

För de tre första kvartalen 2010 redovisade bolaget:

      • Omsättning: 18,1 Mkr (10,1)
      • Resultat efter finansnetto: -31,5 Mkr (-25,1)
      • Vinst per aktie: -0,05 kr (-0,05)

Trots problemen och leveransstoppet hann C2SAT med att leverera en antenn och tre licensierade styrsystem. Detta innebär att man fram till utgången av tredje kvartalet levererat 33 antenner till kunder, jämfört med förra årets 15 vid samma tidpunkt. 

Singaporefabrik invigd
Trots problemen ser Fredrik Nygren positivt på framtiden. Bolaget har bland annat under oktober officiellt invigt sin produktionsenhet i Singapore. Den ger en geografisk närhet och korta leveranstider till marknaden i Sydostasien, där marknadsläget anses vara positivt.

C2SAT har genomfört effektiviseringar som bland annat inneburit att produkterna nu är mer standardiserade och att man därmed kunnat flytta alltmer produktion till fabriken i Singapore. Samtidigt har man dragit ned på personal i fabriken i Söderhamn, där man nu mestadels kommer att ägna sig åt prototyper och tester. 

Förutom personalkostnader ser bolaget även över övriga omkostnader i syfte att öka bolagets totala lönsamhet och påskynda vägen mot ett positivt kassaflöde.

Rationaliseringsprogrammet som pågår började ge effekt under det tredje kvartalet, men de fulla effekterna av programmet förväntas slå igenom först under 2011.

Positiv vd
Andra positiva punkter Fredrik Nygren trycker på i kvartalsrapporten är att företaget nu för första gången har produkter med konkurrenskraftig prestanda som uppfyller kraven för certifiering, i och med lanseringen av Ku II och den uppgraderade C-bandsantennen. 

Detta i kombination med ett växande nätverk av distributörer och en utökad och mer effektiv produktion gör att företaget står bättre rustat än någonsin menar vd:n.

Om det inte vore för de problem, som Fredrik Nygren betecknar som tillfälliga och beroende av historiska misstag, som uppstod under kvartalet hade måhända det positiva kunnat ses i böckerna också. Men aktieägarna får ge sig till tåls.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om C2SAT:
» C2SAT har börjat få fart på försäljningen
» Säljmål i fokus för C2SAT
» Orange ambitioner sätter C2SAT i ett intressant läge
» C2SAT gör en satsning i Sydostasien
» C2SATs orderbok växer

 
 
Marknadsplats
NGM
 
 
 
 


Fredrik Nygren
VD C2SAT

 
 
 
VSAT står för Very Small Aperature Terminals och avser stabiliserade antennsystem för tillämpningar till land eller sjöss.
 
 
 

 
C2SAT 1.2m Ku II har godkänts för användning i SpeedCast maritima satellitnät. SpeedCast levererar tjänster inom satellitkommunikation i ett trettiotal länder.
 
 
  

 
Parabolens diameter
anpassas för att sända över olika frekvenser, vilka i sig erbjuder olika bandbredd och olika täckning.
 
 
 

 
Olika specifikationer
kan skapas utifrån samma grundteknik då parabolens diameter är frikopplad grundtekniken. Bilden visar en så kallad radom som skyddar antennen.
 
 
 

 
Radomklädd VSAT-antenn installerad.
 

 
 
 

Nästa händelse
2011-02-07
Bokslutskommuniké 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig