beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: MedicPens Medimi i svenska konsumenters händer 
beQuoted nyhetsbrev 16 december 2010
MedicPens Medimi i svenska konsumenters händer
- Ger viktiga referenser vid samtal med apotekskedjor

Nyligen gick de första leveranserna av Medimi iväg till det nystartade nätapoteket Familjeapoteket, i praktiken en lansering mot konsumentmarknaden och en milstolpe för tekniken som började utvecklas för mer än tio år sedan. beQuoted har talat med vd Cristian Hallin om lanseringen och bolagets avtal i USA.

Svensk lansering
Nyligen meddelade MedicPen att de första leveranserna av den för i år nya datoriserade tablettdispensern Medimi gått iväg till det nystartade internetbaserade apoteket Familjeapoteket. 

- Det känns fantastiskt att vi har en första konsumentprodukt ute på den svenska marknaden, säger vd Cristian Hallin till beQuoted.

Han trycker på att förväntningarna på lanseringen ska hållas på en rimlig nivå.

- Det är viktigt att Medimi finns tillgänglig på vår hemmamarknad och avtalet med Familjeapoteket är en viktig referens när vi diskuterar avtal med andra apotekskedjor. Men lanseringen är i första hand en prestigesak för oss.

Familjeapoteket säljer Medimi för 1.495 kronor, ett pris som ligger en bra bit över etablerade hjälpredor för självmedicinering som exempelvis Dosett. Cristian Hallin menar att produkterna är alltför olika för att vara direkta konkurrenter:

- Dosett är lågteknik till ett lågt pris, praktisk men inte jämförbar med Medimi. Vår produkt är relevant där man behöver extra noga övervakning eller där man vill kunna skicka data om följsamhet till ett externt system.

Enligt Cristian Hallin vänder sig Medimi både till patienten och de anhöriga, men att det är i de anhöriga som bolaget ser sin främsta potential:

- Från vårt samarbete med E-Pill vet vi att den största kundgruppen för produkter som Medimi är kvinnor mellan 30 - 50 år som köper dessa till sina åldrande föräldrar och släktingar. Anhörigvården är central för oss.

Återförsäljaravtalet med amerikanska E-Pill kommunicerades i början av november. E-Pill kommer att sälja Medimi under eget och MedicPens varumärken. Pris mot slutkund har ännu inte satts och något lanseringsdatum har ännu inte kommunicerats.

Telemedicin på frammarsch
På flera håll i världen drar den demografiska mixen mot en snabbt växande äldre befolkning. Trycket ökar på sjukvårdstjänster globalt och sektorn letar kostnadsbesparande lösningar. En sådan lösning är telemedicin som kommit att röna ett växande intresse. 

- Dels hänger det ihop med att det är först nu som telemedicin har blivit tekniskt möjligt, dels för att telemedicinen kan göra vården billigare, fortsätter Cristian Hallin som berättar om ett sjukhus som genom MedicPens teknik vill börja skicka hem nyopererade patienter redan dag ett, istället för som nu dag sex.

Han menar att MedicPen samlat att antal viktiga komponenter i Medimi som gör att produkten passar väl in i sådana telemedicinska lösningar:

- Tablettmagasinet, konfigurations- och kommunikationsmöjligheterna ger en samlad kapacitet som gör sådana upplägg möjliga. Det är också en kapacitet som vi är relativt ensamma om i dagsläget. Konkurrenterna ligger antingen väldigt långt under oss både tekniskt och prismässigt, alternativt långt över oss prismässigt.

- Dessutom innebär Medimis konfigurationsmöjligheter att den kan larma om mediciner som inte är i tablettform, t.ex. inhalator eller ett insulin, något som fått väldigt bra gensvar på den amerikanska marknaden. På system som supportar patienterna är vi fortfarande helt ensamma, tillägger Cristian Hallin.

Healthprize vidareutvecklar
Tidigt i våras meddelades ett avtal med amerikanska Healthprize som arbetar med incitamentsprogram som syftar till att få patienterna att verkligen följa sina medicineringar (se beQuoted nyhetsbrev nr 10 2010).

Så här långt har avtalet mellan MedicPen och Healthprize inneburit två mindre leveranser av enheter, men också att Healthprize påbörjat och enligt Cristian Hallin kommit långt i anpassningen av Medimi till bolagets egen affärsmodell.

- De beslutade tidigt att komplettera vårt browserbaserade interface i Medimi med en plattform för mobiltelefoner. När den är färdig ska den fungera mot samtliga mobiltelefoner på marknaden.

Healthprize har ännu inte meddelat någon tidpunkt för lanseringen.

Riktade emissioner under en treårsperiod
I slutet av september meddelades att Global Emerging Markets (GEM) ingått avtal med MedicPen om att investera minst 10 miljoner kronor i bolaget under en treårsperiod. 

Kapitalinjektionerna ska genomföras i form av riktade nyemissioner till GEM, där priset per nyemitterad aktie sätts efter en fördefinierad beräkningsnyckel med utgångspunkt i den aktiekurs som råder då MedicPen avropar kapitalinjektionen. 

I avtalet ingår också en option som ger GEM möjlighet att under avtalsperioden teckna upp till 1 miljon nyemitterade aktier i MedicPen till en förutbestämd teckningskurs om 3,50 kronor. Totalt kan det handla om kapitaltillskott för MedicPen på 13,5 miljoner kronor de kommande tre åren.

- Visst är det bra med en stark kassa men det mest positiva med GEM-avtalet är ändå budskapet som avtalet sänder till marknaden, till större potentiella kunder och till eventuella konkurrenter som kanske övervägt ett patentintrång, säger Cristian Hallin.

Under fjolåret gjorde MedicPen en förlust på 11 miljoner kronor. Under de tre första kvartalen 2010 uppgick förlusterna till 2,8 miljoner kronor. Försäljningen har ännu inte tagit fart, men bolaget har lyckats skära i kostnaderna.

- Vi jobbar hela tiden med att effektivisera verksamheten och vi bedömer att GEM:s tillskott kommer att räcka till dess att vi har ett positivt kassaflöde, fortsätter Cristian Hallin som ändå reserverar sig för att ytterligare kapitalanskaffningar kan komma att krävas:

- Frågan är ju hur stora marknadssatsningar vi vill göra i och med att vi har en produkt med en global marknad. Det får vi ta ställning till när vi fått upp volym på de marknader där vi är etablerade.

MedicPens omsättning de första nio månaderna 2010 uppgick till 340.000 kronor och resultatet, som nämnts, en förlust om 2,8 miljoner kronor. Kassan var vid rapportperiodens utgång nära tom men bolaget har därefter upptagit nya lån om 1,9 miljoner kronor via bland andra Almi.

Viktigt nätverkande på Medica
Liksom föregående år ställde MedicPen ut på Medica-mässan i Dusseldorf i mitten av november. Cristian Hallin menar att mässan, som i år drog 137.200 besökare, givit MedicPen viktiga kontakter som kan utvecklas till avtal i närtid:

- Min förhoppning är att några av de kontakter vi knöt under mässan utmynnar i affärer under nästa kvartal eller kommande halvår. Det handlar i första hand om distributörer och telemedicinska projekt i Europa, Asien och Nordamerika. 

Han poängterar att de avtal som bolaget tecknat under 2010 i stort härstammar från kontakter som togs under fjolårets Medica-mässa.

Den nära framtiden
I det korta perspektivet fokuserar bolaget på att fullfölja sina första leveranser. 

- Mycket fokus ligger på att allt ska fungera och klaffa nu när produkterna går ut till kunder och konsumenter, dels till Familjeapoteket men vi har också levererat ett mindre antal till USA. Förhoppningsvis går våra första leveranser iväg till E-Pill inom kort, avslutar Cristian Hallin.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om MedicPen:
» Välkommet gensvar på MedicPens nya produktgeneration
» MedicPen nära kommersiellt genombrott
» Break-even nås nästa år tror MedicPen
» MedicPen redo för marknaden

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 


 


Cristian Hallin
VD MedicPen

 
 
- Det känns fantastiskt att vi har en första konsumentprodukt ute på den svenska marknaden.
 
 
 
De första leveranserna av Medimi gick nyligen iväg till det nystartade internetbaserade apoteket Familjeapoteket. 
 
 
 

 

 
MedicPen Medimi
är uppföljaren till bolagets tidigare MedicPen Classic. Medimi hanterar flera tablettsorter parallellt och har mer datorkraft än sin föregångare.


Konfigurations- och kommunikations-
möjligheterna
har sedan MedicPen Classics utvecklats. Medimi kan kommunicera via GSM och blåtand.
 
 
 

 
MedicPen Medimis tablettmagasin håller reda på upp till 90 stycken tabletter och 6 olika sorter. 

 
 
 

 

 
Medimi förprogrammeras med patientens medicineringsschema. Enheten larmar när det är dags att ta medicinen, samtidigt som den loggför patientens följsamhet.


Medimi kan även programmeras för att larma om mediciner som inte är i tablettform, t.ex. inhalator eller ett insulin. Funktionaliteten har enligt bolaget fått väldigt bra gensvar på den amerikanska marknaden.

 
 
 

 
Dagens Medicin utsåg tidigare
i år Medimi till en av 18 kandidater för Guldpillret 2010. Enligt nomineringen ökar systemet patienternas följsamhet till behandlingen. Det underlättar för patienten att sköta sin medicinering och minskar oron för misstag.
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-02-23
Bokslutskommuniké 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig