beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nyemission ska ta Arctic Gold hela vägen till återstart av Bidjovagge 
beQuoted nyhetsbrev 14 december 2010
Nyemission ska ta Arctic Gold hela vägen till återstart av Bidjovagge
- Men optionsprogrammet måste gå enligt plan

Arctic Gold genomför en garanterad nyemission som ska ge bolaget tillräckligt rörelsekapital för att driva verksamheten fram till en återstart av Outokumpus tidigare guldgruva Bidjovagge. beQuoted har talat med vd Lars-Åke Claesson.

Ny
emission och optionsprogrammet ska räcka
I syfte att trygga rörelsekapital för den fortsatta utvecklingen och i förlängningen återstarten av Outokumpus tidigare guldgruva Bidjovagge i norska Finnmarken genomför Arctic Gold en garanterad nyemission om 24,5 miljoner kronor före emissionskostnader.

Emissionen omfattar även teckningsoptioner som kan ge bolaget ytterligare 13,6 miljoner kronor innan november 2011. Parallellt med den aktuella nyemissionen löper ett optionsprogram med två optioner som kan ge 40 miljoner kronor de närmsta två åren.

Sammanlagt handlar det om kapitalinjektioner på 70 miljoner kronor.

- Får vi in samtliga optioner räknar vi med att fylla hela treårsbehovet och ha en buffert kvar när vi står inför investeringsbeslutet mot slutet av 2013, säger Arctic Golds vd Lars-Åke Claesson.

Tillståndsansökan närmast
Bolaget uppskattar de löpande kostnaderna för prospektering och tillståndsansökningar till cirka 20 miljoner kronor per år den kommande treårsperioden.

Den aktuella emissionen görs på en värdering om 33 miljoner kronor, samma nivå som den föregående nyemissionen i juni gjordes på. I prospektet trycker bolaget på vikten av att komma igång med prospektering och tillståndsansökningar för att öka värdet i Bidjovaggeprojektet.

- Närmast ska vi ansöka om "utvinningrett", vilket är det första steget av två i vad som i Norge motsvarar en svensk bearbetningskoncession, fortsätter Lars-Åke Claesson.

Han säger att bolaget räknar med att lämna in den första ansökan under vintern och att arbetet med koncessionsärendet, den andra delen, kan påbörjas under våren 2011.

- Samtidigt arbetar vi med mineraltillgångsberäkningar där den första av ett antal nu publicerats. Denna första kommer att användas i en första preliminär förstudie, steget före prefeasibility-studien.

Den beräkning Lars-Åke Claesson hänvisar till publicerades den 13 december. Uppdateringen visar på 1,36 miljoner ton indikerad mineraltillgång med 2,74 gram guld per ton och 1,21 procent koppar. Beräkningen har utförts enligt JORC-standard (australiensisk klassificering som används internationellt).

Sammanställning av mineraltillgångar nästa
Med en mineraltillgång sammanställd kan bolaget göra en bedömning av vad som ska föras över till en malmreserv, dvs vad som är ekonomiskt brytbart.

Bidjovagges beräknade mineralresurser antas räcka till 4 - 5 års produktion i den anläggning med årskapacitet på 350.000 ton som bolaget planerar för (se beQuoted nyhetsbrev nr 25 2010).

Målsättningen är att utöka resurser och reserver för att förlänga livslängden på produktionen, ett arbete som påbörjades i somras.

Provtagningar har säkerställt ett års produktion från tidigare brutet material som idag ligger i malmupplag, dvs material som inte var lönsamt att processa under Outokumpus tid. I höstas påvisades en inte tidigare känd mineralisering i norra delen av fältet.

- Kommande år ska vi borra ungefär 8.000 meter, dels för att verifiera gamla mineraliseringar men också för att identifiera förlängningar och nya mineraliseringar, allt i syfte att utöka mineraltillgångsmassan. Jag räknar med att det arbetet kommer igång på allvar till barmarkssäsongen, säger Lars-Åke Claesson.

Utöver prospekteringen fortsätter arbetet med den dokumentation bolaget tog över när Bidjovaggeprojektet förvärvades.

- Bearbetningen är tidskrävande på grund av materialets omfattning, men viktig eftersom det kan hjälpa oss att se vart vi ska sätta in våra insatser i borrprogrammet, fortsätter Lars-Åke Claesson.

Ett modernt verk kan ge högre utvinningsgrad
Bearbetningen av dokumentationen har även föranlett höjda förväntningar på det framtida anrikningsverkets utvinningsgrad. Bolagets preliminära siffror indikerar att cirka 90 procent av kopparn och cirka 80 procent av guldet kan utvinnas.

- Det är bra siffror med en relativt enkel flotationsmetod och det är de nivåer som Outokumpu uppnådde. Vi räknar med att nå dit, och genom att bygga bort de problem och flaskhalsar som det tidigare verket hade, nå något högre siffror, fortsätter Lars-Åke Claesson.

Vägar, vattenledningar och elkraft finns kvar i området, men måste restaureras. Arctic Gold uppskattar investeringarna i infrastruktur och anrikningsverk till 350 - 400 miljoner kronor, en uppskattning som kommer att utvecklas först i slutet av 2013 när förberedelserna är klara.

Kalkyl med marginal
Utifrån Outokumpus dokumentation upprättades en projektkalkyl för Bidjovagge i samband med företrädesemissionen i juni 2010. Kassaflödesanalysen pekade på en återbetalningstid i projektet på ungefär tre år (se beQuoted nyhetsbrev nr 25 2010).

Men de framtida kassaflödena ska även användas till att finansiera prospektering i bolagets undersökningstillstånd. Vid sidan av Bidjovagge har bolaget ett tiotal guld- och basmetallprojekt i Norr- och Västerbotten.

- Vi fokuserar starkt på Bidjovagge men vi ska inte släppa de andra undersökningstillstånden för de är framtida tillgångar för bolaget, säger Lars-Åke Claesson och tillägger:

- Det är en kamp mot klockan eftersom tillstånden är tidsbegränsade och flera av dem står inför förnyelse de närmsta åren. Vi tänker att den dagen vi har pengar ska vi återuppta prospekteringen i de med potential.

Bolaget är i färd med att avsluta de diamantprojekt där verksamheten en gång startade.

Planeringen lämnar lite utrymme för flaskhalsar
För att den presenterade tidsplanen för återstarten av Bidjovagge ska hålla måste miljötillståndsansökan vara klar att lämnas in i till de norska myndigheterna i slutet av 2011.

- Vi bedömer att miljöprövningen är det enskilt mest avgörande momentet för om vår plan håller eller inte. Vi har här jämfört med handläggningstider för liknande ärenden i Sverige, säger Lars-Åke Claesson och fortsätter:

- Eftersom Bidjovagge är ett efterbehandlat gruvfält och fortfarande avsatt för gruvändamål enligt kommunens bygg- och planlag tror jag att handläggningstiden blir kortare än om vi hade börjat från noll. Därtill har vi hela den tidigare dokumentationen för verksamheten. Utan den hade vi inte vågat oss på en sådan kort tidsplan som tre år.

Investeringsbeslutet för eventuell gruvstart är alltså planerad till slutet av 2013. Det närmsta halvåret arbetar bolaget med ansökan om bearbetningskoncession och inom ett år ska miljötillståndsansökan vara inlämnad.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Arctic Gold:
» Arctic Golds nye styrelsemedlem ser guldet som säker tillflykt
» Alcaston siktar på snabb återstart av nordnorsk guldgruva

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 
 


Lars-Åke Claesson
VD Arctic Gold

 
 
 
Arctic Gold
genomför en garanterad nyemission. Kapitalanskaffningen kan ge totalt 38,1 miljoner kronor före omkostnader. Tillsammans med ett pågående optionsprogram siktar bolaget på att ta in 70 miljoner kronor de närmsta två åren.
 
 
 

 
Arctic Golds målsättning är att återuppstarta Outokumpus tidigare guldgruva Bidjovagge inom en treårsperiod. Bilden visar de idag vattenfyllda dagbrotten.
 
 
 
För att möjliggöra investeringsbeslut
och ha underlag för finansiering behöver bolaget nå ett antal delmål:
 
 • Tillräckligt stor fyndighet. Målsättningen är att ha påvisat en mineraltillgång om minst 3,5 miljoner ton.
 
 • Bearbetnings-
koncession
, där den första ansökan inlämnas in i vinter och nästkommande under våren 2011.

 • Godkänt miljötillstånd. Ansökan ska lämnas in i slutet av 2011. Prövningen väntas ta 1 - 2 år.

 • Lönsamhetsstudie. Den slutliga studien beräknas klar i början av 2013.
 
 

Bilden visar en översikt av de planerade stegen fram till återstarten av Bidjovaggegruvan.  
(Klicka bilden för större bild)

 
 
  

 
Under 2011 ska bolaget borra 8.000 meter för att verifiera gamla mineraliseringar men också för att identifiera nya och förlängningar.
 
 
 

 
Arctic Gold uppskattar investeringarna i Bidjovagge till 350 - 400 miljoner kronor, vilket innefattar ett nytt anrikningsverk. Bilden visar Outokumpus anrikningsverk som var i drift 1985 - 1991.
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-02-24
Bokslutskommuniké 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 17 december

 

Nyemissionen i korthet:

  • Teckningstid 3 december - 17 december
  • Teckningskurs 22,50 kr per unit
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. Varje aktie berättigar till en uniträtt. 4 uniträtter ger rätt att teckna 1 unit, som innehåller 3 nya aktier och 1 vederlagsfri teckningsoption. Teckningsoptionen ger rätt att teckna 1 ny aktie.
  • Emissionen uppgår till 24,5 miljoner kronor. Om samtliga teckningsoptioner utnyttjas tillförs bolaget ytterligare 13,6 miljoner kronor.
  • Högst 3.261.564 nya aktier emitteras genom aktieemissionen. Om samtliga teckningsoptioner utnyttjas emitteras ytterligare 1.087.188 aktier t.o.m. 31 oktober 2011.
  • Aktieemissionen är säkerställd genom teckningsförbindelser
    och garantiåtaganden
  • De nya aktierna motsvarar 75 procent av företaget. Om därtill samtliga teckningsoptioner utnyttjas motsvarar det sammantaget 100 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett marknadsvärde om 32,6 miljoner kronor före emissionen och 57,1 miljoner kronor efter emissionen
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig