beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Empire hårsatsar i Danmark 
beQuoted nyhetsbrev 7 december 2010
Empire hårsatsar i Danmark 
-
Visar tillväxt i Norden utanför Sverige

Efter ett fjolår med avvecklingar, nedskrivningar och förluster är Empire tillbaka på positiva resultatsiffror. Lagom till den viktiga julhandeln har bolaget fått försäljningsrättigheterna till BaByliss i Danmark. beQuoted har växlat några ord med vd Per Björkman.

Goda förutsättningar för fint avslut på 2010
Det fjärde kvartalet har historisk sett alltid varit det viktigaste kvartalet för Empire. Flera av bolagets varumärken har produkter som lämpar sig väl som julklappar.

Bolaget har kommit att förknippas med kolsyremaskinen SodaStream men sortimentet är brett och innehåller exempelvis brödrostar, hårfönar men också kaffemaskiner av olika typer.

I år kan bolaget få extra skjuts av branschorganisationen Elektronikbranschen som nyligen utsåg espressomaskinen till årets julklapp. Här har Empire två olika modeller. Samtidigt lanseras BaByliss hårvårdsprodukter i Danmark lagom till julhandeln. Empires vd Per Björkman kommenterar:

- Vi arbetar sedan tidigare med BaByliss i Sverige, Lettland och Litauen och har nu alltså fått rättigheten att sälja varumärket i Danmark. Många kunder har efterfrågat produkterna och vår målsättning är att få ut varorna i 160 danska butiker redan i år.

beQuoted: - Varför valde BaByliss er?

- Vi är en bra partner till BaByliss i Sverige, vi hade kort startsträcka och vd:n för vårt danska dotterbolag, Kåre Jensen, har god erfarenhet av BaByliss.

beQuoted: - Hur ser ni på julhandeln och utmaningen att slå fjolåret?

- Vi har betydligt bredare kanaler idag och är inte lika beroende av den svenska marknaden. Den stora utmaningen är att få ut varorna i butikerna innan andra leverantörer tar upp hyllplatserna. Nu inför jul är varje dag viktig.

beQuoted: - Hur ser försäljningen ut såhär långt?

- Årets julbeställningar lossnande under sista veckan i oktober och fortsatt bra i november. Det är något senare än vanligt, vilket tyder på att handlarna är lite mer försiktiga. Nu verkar det dock ha lossnat och HUI tror att årets julhandel slår nytt rekord, säger Per Björkman 

Visar tillväxt i Norden, men inte i Sverige
Efter fjolårets förlust, till följd av lagerrensning och avveckling, har resultatet återhämtat sig, både totalt och på samtliga bolagets marknader.

Den finska marknaden har utvecklats starkt i år, såväl omsättnings- som resultatmässigt, och står nu för 20 procent av bolagets totala försäljning. Försäljningen på övriga nordiska marknader, exklusive Finland och Sverige, har likaså stigit brant och utgör nu 15 procent av bolagets omsättning.

Den svenska marknaden visar emellertid lägre omsättning jämfört med fjolåret, men har repat sig resultatmässigt efter förlusten på halvårsbasis. Detta delvis tack vare en hyggligt bibehållen bruttomarginal på 25 procent, att jämföra med 18 procent på den finska marknaden och 26 procent på övriga marknader.

Empire räknar med att bruttomarginalen ska stärkas till följd av en svagare euro och en mer fördelaktig produktmix under fjärde kvartalet.

Siffrorna för första nio månaderna 2010 visade följande:

      • Nettoomsättning: 255,6 Mkr (237,4), +7,6%
      • Rörelseresultat: 4,8 Mkr (-24,2)
      • Resultat efter finansnetto: 0,3 Mkr (-32,1) 
      • Vinst per aktie: 0,23 kr (-1,41)

Siffrorna för det tredje kvartalet isolerat: 

      • Nettoomsättning: 88,2 Mkr (77,8), +13%
      • Rörelseresultat: 2,2 Mkr (-0,3) 
      • Resultat efter finansnetto: 0,3 Mkr (-4,8)
      • Vinst per aktie: 0,03 kr (-0,39)

Niomånadersperiodens finansnetto belastades med 1,8 miljoner kronor till följd av omvärdering av valutaterminer. En skatteåterföring på 1,9 miljoner under första kvartalet i år påverkar periodens resultat positivt.

Under tredje kvartalet belastades finansnettot negativt med 0,9 miljoner kronor till följd av omvärdering av valutaterminer.

Utöver detta påverkas totalresultatet för årets tre första kvartal av en omräkningsdifferens på 1,2 miljoner kronor. Omräkningsdifferensen är omräkning av utländska tillgångar till svensk valuta enligt den slutkurs som gäller vid balansdagen. Effekterna påverkar emellertid inte lönsamheten utan enbart balansräkningen.

Tillväxten ska ske i Norden utanför Sverige
Empire förväntar sig att stora delar av tillväxten framöver kommer ske i övriga Norden utanför Sverige. Anledningen är dryckesmaskinernas fortsatt stora betydelse för bolagets totalomsättning och att den svenska marknaden, i det här avseendet, är att betrakta som mogen med över 1 miljon sålda SodaStream-maskiner. 

Samtidigt räknar Empire med att marginalerna ska öka till 30 procent under nästa år, vilket innebar nivån innan krisen. Däremot nämns ingen konkret återgärd för hur detta ska gå till.

Under september startades tv-kampanjer för både SodaStream och BaByliss vilka pågår fram till jul. Förutom ordinarie reklamkampanj har BaByliss dragkraft av tv-programmet Idol där BaByliss Easy Curl marknadsförs. 

beQuoted bedömer att Empires försäljning på helåret 2010 växer med 7 - 8 procent jämfört med 2009. Vi förväntar oss att Finland och övriga marknader växer till 40 procent av omsättningen under fjärde kvartalet.

Med en stärkt bruttomarginal i Sverige, men något försvagad på övriga marknader, och kostnader i paritet med fjärde kvartalet 2009, ger våra antaganden ovan ett resultat efter finansnetto på 8,5 miljoner kronor för fjärde kvartalet.

Resultatet skulle innebära en vinst per aktie på 0,88 kronor för helåret 2010. Aktien handlas i dagsläget till p/e 6 på vår prognos.

GABRIEL ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Empire:
» Trimmat Empire rustat för 2010
» Förlusttyngt Empire ska återta marginalerna med kraftfulla åtgärder
» Välfyllda lager hos Empire

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Per Björkman
VD Empire

  
 
 
 
Empire har fått rättigheten att sälja varumärket BaByliss i Danmark. Empire säljer sedan tidigare BeByliss produkter i Sverige och Baltikum. 
 
 
Empires målsättning är att finnas i 160 danska butiker under 2010 och i över 250 butiker nästa år, genom distribution i Empires befintliga kanaler.
  
 

 

 
BaByliss EasyCurl marknadsförs i tv-programmet Idol.
 
 
  

 
Försäljningen av BaByliss hårvårdsprodukter har gått bra i Sverige i år.
 

 
 
 

 
Branschorganisationen Elektronikbranschen
har utsett espressomaskinen till årets julklapp.
 
 
Empire har två espressomaskiner i sitt sortiment, båda modellerna av det egna varumärket C3.

  

  

 
C3:s espressomaskiner använder kaffekapslar och kan brygga både vanligt kaffe och espresso.  
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-02-24
Bokslutskommuniké 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig