beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stockholmsbörsen nästa för Moberg Dermas hudläkemedel 
beQuoted nyhetsbrev 6 december 2010
Stockholmsbörsen nästa för Moberg Dermas hudläkemedel
- Genomför nyemission i samband med noteringen

Läkemedelsföretaget Moberg Derma kliver in på Stockholmsbörsen nästa vecka. Bolaget fokuserar på utvärtes produkter för hudsjukdomar. Höstens lansering av Nalox mot nagelsvamp har enligt bolaget gått över förväntan. Nu genomförs en nyemission. Sista dag för teckning är på fredag den 10 december. 

Moberg Derma förbättrar mediciner vars patent löpt ut
Moberg Derma bildades 2006 utifrån den forskning som Sven Moberg genomfört sedan 1980-talet. Under de gångna fyra åren har bolaget tagit två produkter till marknaden. Dessutom är tre projekt under utveckling. 

Moberg Derma är ett drug delivery-bolag. Genom att utgå från  läkemedelssubstanser vars patent löpt ut, siktar företaget på att ta fram nya läkemedel till en låg risk, låg kostnad och på kortare tid. Strategin är att utlicensiera läkemedelsprojekten efter fas II.

- Vi är ett annorlunda läkemedelsföretag på många sätt. Vår affärsmodell ger möjlighet till likvärdig avkastning som traditionell biotech, men skillnaden är att vår risk i varje enskilt projekt är väsentligt lägre. Vår modell ger större möjligheter att produkterna når marknaden, säger Moberg Dermas vd Peter Wolpert till beQuoted.

Den aktiva substansen i bolagets preparat är densamma som i originalet, skillnaden kan vara att det nya medlet administreras annorlunda (salva i stället för piller), och att biverkningarna är mindre.

- Vi särskiljer oss också genom att vi redan har produkter på marknaden. Vår strategi bygger inte på ett forskningsfynd utan vi inriktar oss på förbättrade läkemedel mot sjukdomar med ett stort och otillfredsställt patientbehov, fortsätter Peter Wolpert.

- Såväl de aktiva substanserna som de hjälpämnen vi tillsätter i våra läkemedelskandidater är väl beprövade i människa, så risken för problem med biverkningar är lägre än för helt nya substanser, tillägger Peter Wolpert.

Gemensamt för bolagets produkter är att de appliceras utvärtes. Det minskar risken för biverkningar, eftersom produkten ges lokalt, och innebär lägre utvecklingskostnader. De områden som Moberg Derma i nuläget adresserar är främst

      • nagelsvamp
      • hudbesvär som torr hud, eksem och hårbottenbesvär
      • cancerframkallande solskador och genitala vårtor
      • analfissurer

Nagelsvamp kan tyckas vara ett mindre problem, men sjukdomen är vanligare än man kan tro.

- Det finns 100 miljoner patienter i Europa och USA. Cirka 10 procent av befolkningen är drabbad och hos människor över 50 år är det drygt 25 procent. De stora flertalet är obehandlade eftersom bra behandlingsmetoder saknats, förklarar Peter Wolpert.

För produkter som säljs via distributörer erhåller Moberg Derma 30 - 50 procent av deras intäkt. När projekt utlicensieras efter fas II förväntar sig bolaget en royalty på 10 - 20 procent på framtida försäljning samt milstolpsbetalningar om 5 - 15 procent av estimerade peak sales.

Emtrix / Nalox och Kaprolac redan lanserade
Bolagets första produkter, Emtrix / Nalox mot främst nagelsvamp och Kaprolac mot olika hudbesvär, utgår från bolagets första patent. Produkterna säljs via distributörer.

Emtrix / Nalox penslas på den skadade nageln en gång om dagen och ska ge synliga förbättringar efter 2 - 4 veckor. Befintliga preparat i form av nagellack ger sämre effekt, medan tabletter kan ge besvärande biverkningar. 

I en fas III-studie på 493 patienter upplevde 75 procent förbättring efter sex månaders behandling, 43 procent rapporterade väsentlig förbättring eller läkning.

Distributionsavtal för Emtrix / Nalox är tecknat för drygt 20 länder. Intresset för produkten är stort sedan lanseringen i september. 

- Vår nordiska distributör har lagt order som tillsammans uppgår till tre gånger den prognostiserade ordervolymen för de första 12 månaderna. Den totala försäljningen till våra distributörer överstiger redan 200.000 enheter, säger Peter Wolpert.

Kaprolac är en medicinsk hudvårdsserie om fem produkter mot eksem, mjällbesvär, hudsprickor och torr hud. Produkterna, som har testats kliniskt på drygt 400 personer, ger god effekt med låg biverkningsrisk vid långtidsanvändning. Lansering i Sverige i påbörjats. Lanseringen i Europa inleds nästa år.

MOB-015, en möjlig framtida marknadsledare mot nagelsvamp
MOB-015 är Moberg Dermas längst gångna läkemedelsprojekt, där en fas II-studie precis har startat. Produkten bygger på ämnet terbinafin, som länge använts i tablettform. MOB-015 stryks i stället på nageln, vilket kan öka effekten och framför allt minska risken för biverkningar. 

- Våra resultat ger goda förutsättningar för att vi kan visa effekt i fas II-studien. Om den uppnådda effekten i fas II blir som förväntat bedömer våra biostatistiker sannolikheten till drygt 90 procent att även den efterföljande fas III-studien lyckas. MOB-015 har förutsättningar att bli en marknadsledande produkt, anser Peter Wolpert.

- Efter fas II kommer vi att licensiera ut produkten. Vi har redan identifierat cirka tio medelstora läkemedelsbolag som vi ser som bra partners, och vi har inlett sonderande samtal med flera av dem. 

Läkemedelsverket har bedömt MOB-015 som så säkert att man varken krävt toxikologiska djurstudier eller fas I-studie i människa.

Limtop för behandling av cancerframkallande solskador
Limtop bygger på substansen imiquimod, och Moberg Dermas huvudindikation är en solskada i huden som kan övergå i cancer. Produkten har i preklinik visat minst 50 gånger högre verkningsgrad än befintliga preparat. 

- Med Limtop uppnås en hög och precis dos i huden, vilket jämfört med dagens marknadsledare möjliggör att biverkningarna minskas och behandlingstiden kortas med bibehållen eller bättre effekt, förklarar Peter Wolpert.

A-Fizz har potential att bota smärtsamma analfissurer
Analfissurer är hudsprickor i ändtarmsöppningen som ger smärta och blödningar. Cirka hälften av fallen självläker inom sex veckor efter egenvård, sjukdomen betraktas annars som kronisk.

Den aktiva substansen i A-Fizz är kalciumantagonisten amlodipin, som verkar genom avslappning av muskulatur i blodkärlen. Moberg Derma hoppas kunna ge både smärtlindring och befrämja läkningen av analfissurer med sin produkt som tillförs i en salva istället för i tablettform.

I nuläget är bara smärtlindrande mediciner godkända mot sjukdomen. Alternativet operation ger upp till 30 procents risk för inkontinens.

Nyemission görs inför börsnoteringen
Moberg Derma har tidigare tagit in 112,6 miljoner kronor från aktieägarna. Vid förra kapitalanskaffningen under 2009 var kursen (omräknat för fondemission) 32,75 kronor, jämfört med 37 - 45 kronor i den pågående emissionen.

Detta värderar bolaget till 226 - 275 miljoner kronor före emissionen och cirka 400 miljoner kronor efter emissionen. Tre av de fem största ägarna, Östersjöstiftelsen, Bank von Roll och Mohammed Al Amoudi, har förbundit sig att teckna för 10, 10 respektive 5 miljoner kronor.
 
- Vi har låga fasta kostnader, och med denna emission ska vi klara oss fram till dess att vi når lönsamhet om tre år. I vår budget finns även en buffert för fler satsningar, säger Peter Wolpert.

Kassan summerade den 30 september till knappt 14 miljoner kronor.
De skattemässiga underskottsavdragen uppgick samma dag till 79 miljoner kronor, ett belopp som ej redovisas som en tillgång i balansräkningen. 

Det finns ett lockup-avtal i vilket de fyra största ägarna förbinder sig att inte sälja några aktier under de kommande tolv månaderna, utan tillstånd från Öhman Fondkommission. Dessa ägare står för omkring 80 procent av kapitalet i bolaget.

Sista dag för teckning i den pågående nyemissionen är på fredag den 10 december. Efterföljande måndag inleds handeln med aktien på Stockholmsbörsen. 

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

 
  
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Peter Wolpert
VD Moberg Derma

 
 
Peter Wolpert har arbetat inom life science sedan 1999. Han var tidigare strategikonsult på McKinsey.
 
 
 

Nalox, Moberg Dermas produkt mot nagelsvamp, lanserades i september 2010.
 
 
 

Hudvårdsserien Kaprolac har börjat lanseras i Sverige. Lansering i Europa inleds nästa år. 
 
 
 
Styrelsen består av:
Mats Pettersson (ordf)
Wenche Rolfsen (vice ordf)
Bertil Karlmark
Gustaf Lindewald
Torbjörn Koivisto
Peter Wolpert

 
 
 
 Indikativ tidplan
 

(klicka bilden för större bild)  

 
 
 

  Produkter och försäljningsprognoser
 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
Moberg Derma beräknar
att försäljningspotentialen överstiger 3 miljarder kronor räknat på vardera av produkternas förväntade peak sales (maxförsäljning).
 
 
I prekliniska studier har   
MOB-015 gett 10 gånger så hög koncentration i nageln som som motsvarande substans i tablettform ger.


År 2004 sålde
Lamisil, en äldre produkt mot svampinfektioner, för mer än en miljard dollar. Sedan dess har patentet löpt ut och försäljningen minskat.



Patent har sökts för MOB-015, Limtop och A-Fizz. Bolaget bedömer att ansökningarna kommer att  godkännas och att patenten kommer att löpa till 2027 - 2030.


Större aktieägare:

Östersjöstiftelsen 31,6%
Bank von Roll 25%
Marie Moberg 14,2%
Peter Wolpert 9,8%
Mohammed Al Amoudi 2,5%  


 
 
  
Nästa händelse
2010-12-13
Notering på Stockholmsbörsen
 
Mer info
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 10 december

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 19 november - 10 december 
  • Teckningskurs 37 - 45 kr per aktie
  • Emissionen sker utan företräde för befintliga aktieägare.
  • Emissionen uppgår till 140 miljoner kronor vid full teckning och före emissionskostnader.
  • Vid full teckning kan 3.111.112 - 3.783.784 nya aktier tillkomma. De nya aktierna motsvarar 34 - 38 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett värde om 226 - 275 miljoner kronor före emissionen och 387 - 415 miljoner kronor efter emissionen vid full teckning
  • Öhman Fondkommission har genom en övertilldelningsoption möjlighet att förvärva högst 567.567 aktier om maximalt 21 miljoner kronor
  • Tre av de fem största aktieägarna har förbundit sig att teckna aktier i nyemission om totalt 25 miljoner kronor
  • Första handelsdag på Stockholmsbörsen är den 13 december 2010
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig