beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borg förberett för årets klappjakt 
beQuoted nyhetsbrev 3 december 2010
Björn Borg förberett för årets klappjakt
- Ökat fokus på underkläder och fler produktnyheter ser ut att ge resultat

Årets tredje kvartal blev ett rekordkvartal för Björn Borgs rörelsegren produktutveckling. Det borgar för att fjolårets varubrist i julhandeln inte upprepas i år. beQuoted var på analytikerträffen när bolagets controller och vd presenterade kvartalssiffrorna.

Rekordkvartal för produktutveckling
Det var en påtagligt nöjd controller Fredrik Runesson som presenterade ett tioprocentigt omsättningslyft och en rejäl resultatförbättring på koncernnivå vid analytikerträffen i samband med att rapporten för årets tredje kvartal släpptes.

Bolagets största rörelsegren, produktutveckling, gjorde ett rekordkvartal mätt både i omsättning och i resultat. Under perioden levererades höst- och julvaror till distributörerna. Rörelsegrenens försäljning ökade med 30 procent och visade samtidigt en resultatförbättring med 74 procent.

Den starka försäljningen inom rörelsegrenen bör innebära att fjolårets problem med för få varor på butikshyllorna vid julhandeln inte upprepas.

Stark krona gynnar grossistverksamheten
Parallellt med den starka försäljningen till distributörerna har bolagets grossistverksamhet, som huvudsakligen finns i Sverige, gynnats av en stark svensk krona.

Trots en något lägre omsättning i verksamheten ökade dess resultat från 6,6 miljoner kronor till 19,5 miljoner kronor under niomånadersperioden.

För tredje kvartalet minskade emellertid grossistverksamhetens resultat något. Förklaringen ligger i sena leveranser till butik, med följd att en del av försäljningen förskjutits in i fjärde kvartalet.

Perioden januari till september 2010 i korthet:

      • Varumärkesförsäljning: 1.305 Mkr (1.462), -11%
      • Omsättning: 420,1 Mkr (417,7), +0,6%
      • Resultat efter finansnetto: 99,8 Mkr (91,9), +8,6%
      • Vinst per aktie: 2,91 kr (2,68), +8,6%

Siffrorna för det tredje kvartalet 2010 isolerat:

      • Varumärkesförsäljning: 507 Mkr (502), +1% 
      • Omsättning: 170,0 Mkr (155,2), +9,5%
      • Resultat efter finansnetto: 49,8 Mkr (40,8), +22,1%
      • Vinst per aktie: 1,46 kr (1,20), +21,7%

Inom varumärke och övrigt, där royalties erhålls på den totala försäljningen av Björn Borg-produkter, visade kvartalet en högre omsättning men ett något lägre resultat.

För fjärde kvartalet räknar beQuoted med en god tillväxt i varumärkesförsäljning vilket bör leda till ett starkare resultat också för denna rörelsegren.

Fortsatt svagt inom detaljhandel
Sorgebarnet inom koncernen för närvarande är Björn Borgs egna butiker där försäljningen fortsätter minska och resultatet är svagt även om svarta siffror nåddes under tredje kvartalet.

- Variationen är stor mellan butikerna och alla går inte dåligt, svarar vd Arthur Engel under analytikerträffens frågestund.

Ombyggnationen med ett nytt butikskoncept i en av de större butikerna i Stockholm har påverkat omsättning och resultat negativt under året. 

Samarbetet med distributören i Italien avslutas
Utvecklingen i Italien har inte gått som förväntat. Distributörens egna verksamhet uppges haft det tufft. Till följd av detta har han inte fokuserat tillräckligt på Björn Borg.

Samarbetet avbryts därför med förhoppningen att finna en ny distributör som har resurser att ta över det som hittills byggts upp.

Bra start i Tyskland
De mindre marknaderna stod för 10 procent av varumärkesförsäljningen under niomånadersperioden, vilket är oförändrat jämfört med föregående år. Andelen har dock ökat under året.

I rapporten uppges att Tyskland, där försäljningen startade under första kvartalet, fått en bra start på verksamheten och att den tyska distributörens avtal utökas till att även omfatta Schweiz.

Kraftigt förbättrat resultat för fjärde kvartalet väntas
Tredje kvartalet var starkt, och vi tror att Björn Borg har alla möjligheter att uppfylla och kanske även slå beQuoteds prognos om en vinst per aktie på 3,70 kronor för helåret.

Förra årets fjärde kvartal var, för att ta Arthur Engels egna ord "synnerligen svagt", och i år förväntar vi oss att samtliga rörelsegrenar, bortsett detaljhandeln, ska uppvisa ett förbättrat resultat.

P/e-talet på vår prognos för årets vinst blir knappt 17. Det är inte lågt för ett bolag som precis återgått till viss tillväxt och där rörelsemarginalen redan är god, och därmed ingen större marginalexpansion är att vänta.

Men Björn Borg har en mycket stark balansräkning med en stor kassa. Till våren väntas en rejäl utdelning, vilket lär hålla uppe intresset.

För att aktien ska bli en riktigt god investering på sikt är det dock avgörande att Björn Borg kan bli en spelare att räkna med inom underkläder på stora marknader som England och Tyskland.

Krafttag har tagits för att nå dit, och det blir spännande att se ifall exempelvis övertagandet av distributionen i England, där märket funnits ganska länge utan att försäljningen riktigit tagit fart, kan få genomslag på tillväxten.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Björn Borg:
» Björn Borg tar över distributionen i England
» Produktutveckling ska återta förlorad försäljning för Björn Borg
» Varubrist i butikerna ledde till svagt fjärde kvartal i Björn Borg
» Nya finansiella mål ger hög direktavkastning i Björn Borg

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Arthur Engel

VD Björn Borg

 
 
 
Rörelsegrenen produktutvecklings starka försäljning under tredje kvartalet bör innebära att fjolårets problem med för få varor på butikshyllorna vid julhandeln inte upprepas. 
 
 
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per land
 

 
Holland 36% (43)
Sverige 27% (23)
Danmark 12% (11)
Norge 11% (10)
Belgien 4% (3)
Övriga 10% (10)

 
 
 

Försäljning av Björn Borg-produkter i konsumentledet per produktområde
 

 
Underkläder 64% (62)
Skor 12% (14)
Licensierade prod. 20% (21)
Kompletterande prod. 4% (3)

 
 
  

 
Björn Borg har relanserat de klassiska boxershortsen, vilka blir en ny linje inom herrunderkläder.

 
 
  
Björn Borgs finansiella mål för 2010 - 2014:

 • Genomsnittlig årlig organisk tillväxt om minst 10 procent.

 • Genomsnittlig årlig rörelsemarginal om minst 20 procent.

 • Årlig utdelning om minst 50 procent av nettoresultatet efter skatt.

 • En långsiktig kassa på 10 - 20 procent av den årliga omsättningen.
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-02-24
Bokslutskommuniké 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig