beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: AllTele blickar framåt 
beQuoted nyhetsbrev 2 december 2010
AllTele blickar framåt
- Anpassar sig till marknad med full mobilitet för både privat och företagskunder


AllTeles tredje kvartal präglades av semestertider. Det innebar inga nya förvärv, men väl fortsatt anpassning och utveckling av bolagets mobila tjänster.

Topprankad på mångfald
När beQuoted får tag på AllTeles vd Ola Norberg har han just fått reda på att Folksam rankar bolaget som delad sexa bland Stockholmsbörsens 255 bolag när det gäller att släppa fram personer med olika kompetens och bakgrund i styrelse och ledningsgrupp. Så det är en stolt vd som svarar på beQuoteds frågor.

Företagssegmentet ökar
Kassaflödet under tredje kvartalet blev marginellt lägre än samma period förra året samtidigt som kassaflödet för årets tre första kvartal sammantaget förbättrades med 35 procent. Detta är enligt Ola Norberg en naturlig följd av bolagets ökade fokus på företagskunder. 

Till följd av de uppköp AllTele gjort utgör företagsmarknaden nu runt 35 procent av omsättningen. Eftersom privatkunder oftast betalar i förskott och företagskunder i efterskott försämrar detta kassaflödet temporärt vid hög organisk tillväxt.

Under tredje kvartalet gjorde det historiskt köpsugna företaget AllTele inte ett enda förvärv. Men Ola Norberg förklarar att detta mest beror på att det var ett semesterkvartal. Dessutom har man redan gjort två mindre uppköp under det fjärde kvartalet.

AllTele har köpt en IPTV-kundstock på 1.750 hushåll som Boxer ville bli av med. Därtill köpte bolaget 51 procent av aktierna i företaget Invegio, en försäljare av mobila växellösningar till större företagskunder inom främst finanssektorn. 

– Invegio är ett företag som passar mitt i prick hos oss och som stärker vår företagsaffär. Dessutom är det ett företag som jag har haft ögonen på ett tag, och som jag försökte köpa redan 2009, säger Ola Norberg.

Siffrorna för årets tre första kvartal 2010 visar följande:

      • Omsättning: 268,1 Mkr (165,4) 
      • Kassaflöde: 33,7 Mkr (22,1)
      • Resultat efter finansnetto: 7,5 Mkr (5,0)
      • Vinst per aktie: 0,52 kr (0,37)

Siffrorna för det tredje kvartalet 2010 isolerat:

      • Omsättning: 97,0 Mkr (55,1) 
      • Kassaflöde: 6,5 Mkr (7,3)
      • Resultat efter finansnetto: 4,3 Mkr (4,0)
      • Vinst per aktie: 0,29 kr (0,30)

Chartertelefoni
Under vinterkvartalen fram till april är det upp till bevis för LandNCall som förvärvades under andra kvartalet i år. Företaget är specialiserat på telefonilösningar för svenskar på utlandssemester. Då högsäsongen för Thailandsresenärer precis har börjat, innebär det också högsäsong för LandNCall. Hur detta går lär framgå av senare rapporter. 

Framtidens marknad
Framtiden sträcker sig dock längre än till den kommande vintern och AllTeles vd har klart för sig vad som kommer att vara viktigt. Han ser inte någon framtid i traditionell fasttelefoni, eller ”koppartelefoni” som han kallar det, utan talar i stället om mobilteknik och IP-telefoni.

Detta uttalande är också något som stöds av Post- och telestyrelsens (PTS) rapport om den svenska telemarknaden som släpptes i slutet av november. Första halvåret 2010 gick mobilen om den fasta telefonen när det ringdes totalt 11 miljarder minuter från mobiler och 10,3 miljarder minuter från fasta nät. För 10 år sedan ringdes över 90 procent av samtalen från fasta nät.

Rapporten visar också att det nu finns nu över 1 miljon IP-telefoniabonnemang efter det senaste årets ökning med 23 procent. Antalet fasta abonnemang totalt sett minskar dock stadigt, från 6 miljoner till 5 miljoner de senaste 10 åren. 

En annan trend som går att utläsa ur PTS rapport är att antalet sampaketerade abonnemang ökar kraftigt. Med detta menas erbjudanden som kombinerar fast och mobil telefoni, tv och internetaccess på olika sätt. Den vanligaste kombinationen är bredband och IP-telefoni. Den sista juni fanns det totalt 1,2 miljoner sampaketerade abonnemang.

Även Ola Norberg är övertygad om att framtiden för privatmarknaden ligger i att kunna erbjuda attraktiva paketerbjudanden. Han avslöjar också att AllTele precis utökat sina paket så att det nu består av fyra olika delar; internet, IP-telefoni, TV och nu även mobilabonnemang. 

De förändrade marknadsförutsättningarna kommer också skärpa kraven på aktörerna på marknaden menar Ola Norberg. 

– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt för mindre operatörer i framtiden då det är otroligt små marginaler i de vanliga stadsnäten. Att kunna erbjuda mobiltjänster och IP-telefoni kommer att vara livsviktigt.

Fallande aktiekurs
Redan i rapporten för det andra kvartalet avstod AllTele från att lämna någon prognos för 2010 på grund av företagets starka tillväxttakt och aggressiva förvärvsstrategi. Man står fast vid detta och lämnar inte heller nu någon prognos för nästa år. Omsättningsmålet på 650 miljoner kronor för 2012 ligger dock fast. 

Aktien har haft en tråkig utveckling sedan toppnoteringen i slutet av april i år. Kursen har sedan dess sjunkit med närmare 40 procent. Överhuvudtaget har aktien haft ett turbulent år och detta när företaget genomgående visat god försäljningstillväxt, goda kassaflöden och stabila vinster.

Bakom aktiekursens berg- och dalbana ligger sannolikt osäkerheten angående bolagets aggressiva förvärvsstrategi i allmänhet och omorientering mot företagsmarknaden i synnerhet.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om AllTele:
» AllTele fortsätter förvärvsstrategin
» AllTele breddar mobilsatsningen
» Därför investerar Björn Davegårdh i AllTele

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Ola Norberg
VD AllTele

 
 
  
Jag tror att det kommer bli väldigt svårt för mindre operatörer i framtiden då det är otroligt små marginaler i de vanliga stadsnäten. Att kunna erbjuda mobiltjänster och IP-telefoni kommer att vara livsviktigt. 
 
 
 
 

 
AllTele har förvärvat 51 procent av aktierna i Invegio, en försäljare av mobila växellösningar till större företagskunder inom främst finanssektorn.
 
 
Invegio är ett företag som passar mitt i prick hos oss och som stärker vår företagsaffär. 
 
 
 
 

  
LandNCall förvärvades under andra kvartalet i år. Det är ett bolag som genom egen teknik utmanar de stora operatörerna med låga samtalskostnader på internationella mobilsamtal.
 
 

 
LandNCall samarbetar med lokala operatörer och erbjuder användarna lokala SIM-kort för att pressa priserna på samtal från exempelvis Thailand till Sverige.
 
 
 
 

 
Som en del i en satsning på företagsmarknaden förvärvades mobiloperatören Spinbox. Med förvärvet följde drygt 2.500 företagskunder med 20.000 aktiva mobilabonemang. 

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2011-02-17
Bokslutskommuniké 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig