beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nordic Mines genomför nyemission 
beQuoted nyhetsbrev 1 december 2010
Nordic Mines genomför nyemission
- Vill skynda på prospektering medan guldpriset står högt

Nordic Mines har beslutat att genomföra en nyemission om drygt 90 miljoner kronor för att skynda på prospekteringsarbetet vid bolagets guldprojekt. Samtidigt löper det mest aktuella projektet, det vid Laiva utanför Brahestad i Finland, på enligt plan.

Övertecknad riktad emission
- Den starka utvecklingen av guldpriset gör att styrelsen vill expandera prospekteringen i Laiva med närliggande områden liksom vid bolagets övriga guldprojekt, sade Nordic Mines vd Michael Nilsson i kommentaren till rapporten för det tredje kvartalet.

Den 26 november kom beskedet om att emissionen skulle genomföras. Det blir en riktad nyemission till ett fyrtiotal investerare som förväntas tillföra bolaget omkring 92,4 miljoner kronor. Emissionen, som övertecknades tre gånger, har en teckningskurs på 38,50 kronor per aktie.

Förutom att finansiera förstärkt prospektering vid Laiva och omgivande områden samt vid bolagets övriga guldprojekt ska pengarna från emissionen dessutom användas till att finansiera Nordic Mines andel på 4 miljoner kronor av investeringsbudgeten vid Laiva. 

Laiva enligt plan
- Laiva-projektet har nu gått in i en industriell fas. Efter att lånefinansieringen avtalades i juli fokuserar vi nu på att färdigställa anrikningsverket, övriga byggnader och annan nödvändig infrastruktur, säger Michael Nilsson.

- Arbetet löper enligt tidsplanen med målsättningen att starta guldproduktion i Laiva nästa sommar. Huvudparten av investeringen är upphandlad och utfallet av förhandlingarna håller sig inom angivna kostnadsramar, fortsätter Michael Nilsson.

Under kvartalet säkerställdes alltså finansieringen för återstående budgeterade investeringar i Laiva. Detta gjordes genom att ett syndikerat låneavtal tecknades med ett konsortium bestående av Standard Bank, UniCredit Bank och den finska statliga investeringsbanken Finnvera. 

Låneavtalet ger Nordic Mines rätt att låna upp till 53 miljoner euro. Lånet har en löptid på fem år med möjlighet till förtida avbetalning. Standard Bank och UniCredit tillhandahåller även kreditlimiter på 10 miljoner euro som ska kunna användas för att begränsa riskerna kopplade till fluktuerande guldpriser och valutakurser. 

Som en del av ersättningen till bankerna har Nordic Mines styrelse beviljat att utge maximalt 200.000 teckningsoptioner till vardera Standard Bank och UniCredit. Optionerna har en löptid på 30 månader och ett lösenpris om 31,42 kronor.

Nordic Mines aktiekurs har sedan i somras stigit, och legat runt 40-kronorsstrecket under november. Optionerna kommer maximalt att kunna leda till en utspädning på 1,2 procent.

Skattefordringar i redovisningen
Nordic Mines gör bedömningen att bolaget, efter det i juli 2010 erhållna kreditbeslutet för Laiva samt styrelsens investeringsbeslut för detsamma, från och med 2011 kommer att redovisa skattepliktiga överskott. Företaget redovisar därför från och med det tredje kvartalet uppskjutna skattefordringar i balansräkningen till ett belopp om 15,9 miljoner kronor.

Siffrorna för tredje kvartalet 2010 isolerat:

      • Omsättning: 0,0 kr (0,0)
      • Resultat efter finansnetto: -8,4 Mkr (-2,8)
      • Vinst per aktie: 0,23 kr (-0,12)

Siffrorna för de första tre kvartalen 2010 visade följande:

      • Omsättning: 0,0 kr (0,0)
      • Resultat efter finansnetto: -17,0 Mkr (-9,2)
      • Vinst per aktie: -0,03 kr (-0,39)

Den bevisade och sannolika malmreserven i Laiva, det vill säga den brytningsplanerade malmen, uppgår till 11,7 miljoner ton med en guldhalt på 1,9 gram guld per ton malm. Därutöver finns ytterligare känd och indikerad mineraltillgång på 4,9 miljoner ton med en genomsnittlig halt på 1,8 gram guld per ton malm. 

Nyrekryteringar
Nordic Mines har under kvartalet även fortsatt att leta och anställa nyckelpersonal till projektet. Från Lappland Goldminers har geologen Per Jannert rekryterats till tjänsten som planeringschef. 

Efter tredje kvartalets utgång utsågs Krister Söderholm till platschef för Laivagruvan. Han har suttit i Nordic Mines styrelse sedan i maj 2010 och kommer närmast från en tjänst som Finlandschef för First Quantum Minerals.

Guld och aktie uppåt
Den starka efterfrågan på guld håller i sig. Låga räntor, svag dollarkurs och osäkerhet kring styrkan i den internationella konjunkturuppgången fortsatte under perioden att driva upp priset. 

Enligt den lönsamhetsstudie för Laiva som publicerades i mars i år skulle gruvan vara lönsam vid ett guldpris på 530 euro per ounce. Idag ligger guldpriset nästan dubbelt så högt.

Det stigande guldpriset kombinerat med att gruvdriften kommer närmare och att finansiering är på plats är troligen bidragande orsaker till rusningen i Nordic Mines aktiekurs under året.

Aktien har under året stigit med runt 40 procent. På två års sikt är uppgången så hög som 300 procent. Denna kraftiga uppgång innebär att bolaget nu värderas till runt 1,3 miljarder kronor. 

MAGNUS ERIKSSON
magnus.eriksson@beQuoted.com  

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Mines:
» Finansiering klar för Nordic Mines
» Nordic Mines räknar med att hålla tidsplanen för Laiva
» Svag krona gyllene tillfälle för Nordic Mines
» Betydande övervärde i Nordic Mines Laivaprojekt

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Michael Nilsson
VD Nordic Mines

 
 
- Laiva-projektet har nu gått in i en industriell fas. Efter att lånefinansieringen avtalades i juli fokuserar vi nu på att färdigställa anrikningsverket, övriga byggnader och annan nödvändig infrastruktur. 

 
 
 
 

 
Laivas guldfyndighet kommer att brytas i dagbrott. Fördelarna med dagbrott framför underjordsverksamhet är färre säkerhetsrisker och lägre brytkostnader.
 
 
 
 
Ett anrikningsverk planeras i anslutning till Laiva för att i egen regi utvinna guldet.
 

 
Skiss
över det planerade anrikningsverket i Laiva 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
Nordic Mines avser att prissäkra Laivas guldleveranser i euro eftersom merparten av projektets utgifter är i euro.
 

 
Priset på guld i euro
2000 - 2010

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-02-17
Bokslutskommuniké 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig