beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ombyggnationer ger resultat i Nordic Service Partners 
beQuoted nyhetsbrev 24 november 2010
Ombyggnationer ger resultat i Nordic Service Partners
- Den bästa affären vi kan göra, säger vd Morgan Jallinder

När beQuoted får tag i Nordic Service Partners (NSP) vd Morgan Jallinder befinner han sig i Spanien, på ett konvent med Burger King Corporation. Rapporten för tredje kvartalet har precis släppts och han är uppenbart nöjd med resultatet.

Förbättrad lönsamhet trots svag marknad i Danmark
Morgan Jallinder berättar ingående om det dåliga marknadsläget i Danmark och om det starka kassaflödet som koncernen trots allt börjat uppvisa.

NSP driver 42 Burger King-restauranger runtom i Sverige och Danmark. Cirka två tredjedelar av försäljningen sker i Sverige och en tredjedel i Danmark.

Den svenska delen går bra och omsättningen steg med 9 procent under tredje kvartalet 2010. Samtidigt föll omsättningen i Danmark med 19 procent.

Den danska ekonomin har drabbats hårt av lågkonjunkturen. Det har medfört ett ökat sparande, vilket i sin tur lett till en väsentligt minskad privatkonsumtion som slår mot all handel i landet.

Det finns emellertid inget som säger att det är just Burger King som går dåligt. Antalet restaurangbesök ökar faktiskt. Problemet är att folk handlar för mindre pengar. Hälften av nedgången förklaras dessutom av en lägre växelkurs, vid omräkning från den svaga danska kronan till den starkare svenska (som är NSPs redovisningsvaluta).

Tredje kvartalet 2010
För tredje kvartalet 2010 blev NSPs siffror följande (jämförelse med samma period föregående år | samt föregående år justerat för kvarvarande verksamheter):

      • Omsättning: 160,9 Mkr (181,7 | 174,7)
      • EBITDA: 14,5 Mkr (15,8 | 15,5)
      • Rörelseresultat: 7,1 Mkr (4,2 | 7,6)
      • Resultat efter finansnetto: 5,1 Mkr (1,3 | 4,7)
      • Vinst per aktie: 0,47 kr (0,19 | n/a )

Ackumulerat för perioden januari - september:

      • Omsättning: 476,0 Mkr (526,7 | 507,4)
      • EBITDA: 33,4 Mkr (26,7 | 27,6)
      • Rörelseresultat: 11,1 Mkr (-1,0 | 4,3)
      • Resultat efter finansnetto: 5,4 Mkr (-12,4 | -7,1)
      • Vinst per aktie: 0,51 kr (-1,72 | n/a )

Prognos för helåret 2010
NSP har en stor andel mer eller mindre fasta kostnader. Det innebär att små förändringar i omsättningen kan få ett stort genomslag på resultatet. Nu återstår det sista kvartalet.

Försäljningssiffrorna för oktober uppgick till 54 miljoner kronor. beQuoted tror att novemberförsäljningen landar omkring 50 miljoner kronor, det vill säga i nivå med september. Men december är en av årets starkaste perioder och förväntas nå 54 miljoner kronor.

Med en omsättning som summerar till 158 miljoner kronor under det sista kvartalet pekar helårsomsättningen mot 634 miljoner kronor. Det är en bra bit under beQuoteds tidigare prognos (660 miljoner kronor, se beQuoted nyhetsbrev nr 21 2010).

Tack vare att NSP fått ordning på kostnaderna tror vi att rörelseresultatet för fjärde kvartalet landar på 5 miljoner kronor, trots en lägre omsättning jämfört med fjärde kvartalet 2009. Men det räcker inte för att koncernen ska nå beQuoteds prognos om ett rörelseresultat kring 18 miljoner kronor. Blir utfallet som vi tror kommer rörelseresultatet bli 16 miljoner kronor för helåret, fortfarande en klar förbättring jämfört med 2009.

Efter finansnettot blir resultat enligt beQuoteds beräkningar 8,3 miljoner kronor. Det medför att vinsten per aktie blir 0,56 kronor efter schablonskatt. Efter rapporten har aktien handlats upp 5 procent till 12,35 kronor, och handlas därmed till p/e 22 på årets resultat.

Stabilt kassaflöde grunden för framtida tillväxt
Sedan 2008 har det skett ett omfattande förändringsarbete i NSP. Företaget har lagt all fokus på lönsamhet istället för tillväxt. Nu har ledningen fått ordning på verksamheten och kontroll på kostnaderna.

Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgår för de senaste tolv månaderna till 47 miljoner kronor. Detta är Morgan Jallinder mycket nöjd med:

- Med ett sådant kassaflöde har NSP de ekonomiska möjligheterna som krävs för expansion. Nu är vi redo att börja växa igen, säger han till beQuoted.

Målet är att nå en tillväxt på 10 procent om året. Nyetableringar ska stå för 5 procentenheter och resten av ökningen ska ske i befintliga restauranger.

Ombyggnationer ger direkta försäljningsökningar
NSP kommer att öppna en ny drivethru-restaurang i Jägersro i Malmö under 2011. beQuoted tror dock att företaget kommit så långt i sina förberedelser att det kommer fler nyetableringar. Vi skulle bli förvånade om inte ytterligare en nyetablering presenteras innan årsskiftet.

För att öka försäljningen i redan befintliga restauranger kan man använda sig av marknadsföring och fräscha upp äldre lokaler. Ombyggnader ger en stor effekt och försäljningen kan direkt öka med 10 - 20 procent.

Eftersom en ombyggnad i normalfallet kostar endast 1,5 miljoner kronor, motsvarar detta omsättningsökningen som NSP får redan första året, per restaurang.

- Att bygga om är den bästa affären vi kan göra, konstaterar Morgan Jallinder på telefon från konventet i Spanien.

Hittills i år har NSP byggt om tre restauranger (Farsta, Lund och Århus i Danmark). beQuoted räknar inte med några fler ombyggnader under fjärde kvartalet, men att flera påbörjas redan i början av 2011.

MARKO DOLENEC
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Service Partners:
» Bättre halvår väntar Nordic Service Partners
» Tre punkter som talar för Nordic Service Partners
» Renodlingen slår igenom i Nordic Service Partners siffror

 
 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Morgan Jallinder
VD Nordic Service Partners

  
 
 
Nordic Service Partners (NSP) är ett av Sveriges största restaurangföretag med inriktning på snabbservicerestauranger.
 
 
 

 
NSPs verksamhet omfattar 42 stycken Burger King-restauranger i Sverige och Danmark. Det gör bolaget till Burger Kings största franchisetagare i Norden.
 
 
 
Ombyggnation är ett sätt att öka försäljningen i befintliga Burger King-restauranger. Hittills i år har NSP byggt om två svenska och en dansk restaurang.
 
 
   

 
Burger King i Farsta öppnade åter i september efter att ha varit stängd i åtta dagar för renovering.
 
 
 

 
Burger King i Lund var stängd ett par veckor i juni för ombyggnad och renovering.
 
 

  

NSPs tillväxtmål ligger på 5 procent på jämförbara restauranger, över en konjunkturcykel. 
 
 
Tillväxt genom nyetableringar och förvärv ska uppgå till ytterligare minst 5 procent per år. Rörelsemarginalen ska uppgå till 5 procent per år.
 
 
 
 
Nästa händelse
2011-02-23
Bokslutskommuniké 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig