beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Eurocine Vaccines för samtal om utlicensiering av influensavaccinet 
beQuoted nyhetsbrev 4 november 2010
Eurocine Vaccines för samtal om utlicensiering av influensavaccinet
- Avtal väntas under första halvåret 2011 

Eurocine Vaccines samtal om utlicensiering av influensavaccinet är i full gång, och enligt bolaget har intresset varit stort. Prognosen om ett avtal under första halvan av 2011 ligger fast, och en kompletterande studie i iller med antigen från en potentiell samarbetspartner inleds inom kort.

Het vaccinbransch med ökad status för Eurocine Vaccines
Det är en trots hosta och heshet mycket positiv vd Hans Arwidsson som svarar när beQuoted ringer upp honom för en pratstund. 

- Vaccinbranschen är oerhört mycket hetare nu än för tio år sedan. De senaste åren har intresset varit väldigt stort. Läkemedelsindustrin har upptäckt att det går att utveckla riktigt bra och lönsamma vacciner, och där tror vi att Eurocine kan ta en aktiv del, berättar vd Hans Arwidsson.

I juni avslutades fas I / II-studien på Eurocine Vaccines nasala influensavaccin, numera benämnt Immunose FLU. Med det goda resultatet (se beQuoted nyhetsbrev nr 22 2010) prioriterar bolaget nu att finna en partner för den fortsatta utvecklingen av Immunose FLU. 

- Med den kliniska studien har vi visat proof-of-concept på både vaccinet och vår vaccinteknik Endocine. Det ger oss en helt annan status bland vaccinutvecklare med ökade möjligheter att nå samarbeten inom såväl influensavaccinet som andra nasala vacciner, menar Hans Arwidsson.    

Illerstudien inleds inom kort
En kompletterande illerstudie ska göras inom influensavaccinprojektet.
Den har senarelagts något för att kunna använda en av de tänkbara samarbetsparternas antigen i vaccinet, och ett avtal om detta har nyligen tecknats.

- Avtalet är förmånligt för bägge parter. Förutom sänkta kostnader ger det indikationer på hur användbart vaccinet med partnerns antigen är. Vi är dock helt fria att sluta avtal med vem vi vill om den fortsatta utvecklingen av influensavaccinet, säger Hans Arwidsson.  

Bionor Pharma lägger ner sitt HIV-vaccinprojekt efter fas IIb
Eurocine Vaccines har ett samarbetsprojekt med Bionor Pharma gällande en nasal variant av Bionors terapeutiska HIV-vaccin. Bionor Pharma meddelade i oktober att projektet med injicerat Vacc-4x läggs ner. Diskussioner pågår om hur samarbetet ska fortsätta.

beQuoted ser en möjlighet att parterna trots allt väljer att gå vidare med ett nasalt Vacc-4x i hopp om att det ska ge bättre effekt än i injicerad form. Alternativt kan man utveckla ett annat nasalt vaccin utifrån något av Bionor Pharmas övriga projekt. 

Eurocine Vaccines har deltagit i vaccinkonferenser
Under oktober har Eurocine presenterat resultatet av studien på influensavaccinet på vaccinkongresser i Lyon och Cannes.

- Genom dessa konferenser har vi blivit mer synliga i branschen. Därtill har våra kontakter sedan tidigare visat ett ökat intresse. Vi för redan nu konkreta diskussioner med flera parter om en utlicensiering av Immunose FLU-projektet, berättar Hans Arwidsson.

Rapport från första kvartalet 2010 / 2011
Eurocine Vaccines rapport gällande juli - september 2010 visar på följande siffror:

      • Omsättning: 0,2 Mkr (0)
      • Resultat efter finansnetto: -2,2 Mkr (-3,0)
      • Vinst per aktie: -0,25 kr (-0,35)

Underskottsavdragen per den 30 september uppgick till 68,8 miljoner kronor, ett belopp som ej redovisas som en tillgång i balansräkningen. 

Av delårsrapporten framgår också att en delbetalning har erhållits från en samarbetspartner för en utnyttjad option.

- Det avser Helicure som vi tidigare berättat att vi samarbetar med. Beloppet vi erhåller är inte stort, utan betalningen kan främst ses som en bekräftelse på att samarbetet fortlöper, avslöjar Hans Arwidsson.

En företrädesemission är att vänta
I kvartalsrapporten specificerar företaget att kassan ska förstärkas genom en företrädesemission. 

Emissionen ska täcka kapitalbehovet åtminstone år 2011 ut. Den föregås av ett avtalat brygglån om 2 miljoner kronor. I kalkylen ingår att teckningsoptioner för knappt 4,8 miljoner kronor utnyttjas, varför beQuoted tror att emissionen hamnar runt 10 - 15 miljoner kronor.

- En viktig faktor i sammanhanget är att vi vill ha god likviditet när vi förhandlar om Immunose FLU. Annars kan motparten vänta ut oss tills kassan tar slut vilket innebär en dålig förhandlingssits, menar Hans Arwidsson.  

Brygglånet medför att Eurocines likvida medel räcker längre och att bolaget därigenom kan senarelägga emissionen något. beQuoted ser därmed en möjlighet att nyemissionen inte behöver genomföras om ett avtal om influensavaccinet blir klart snabbare än förväntat.  

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eurocine Vaccines:
» Eurocine Vaccines närmar sig nya samarbeten
» Positivt utfall i Eurocine Vaccines influensavaccinstudie
» Spännande tider för Eurocine Vaccines aktieägare
» Emissionsaktuella Eurocine Vaccines inleder effektstudie under våren
» Eurocine Vaccines fas I / II-studie på influensavaccin avslutad i kliniken
» Eurocine Vaccines hoppas kunna ge influensavaccin genom näsan

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Hans Arwidsson
VD Eurocine Vaccines

 
 
 
 

För att verifiera att influensavaccinet ger skydd mot smitta genomförs en studie i iller. 

Detta är en vedertagen metod att utvärdera effekten utan att behöva utsätta försökspersoner för virus.
 


Själva vaccinkomponenten
(antigenet) i illerstudien är densamma som används i ett injicerat vaccin som tillverkas av ett internationellt vaccinbolag. 

Resultatet från illerstudien väntas komma under våren 2011.

 
 
 
Ett influensavirus i tvärsnitt
 

 

 
  

Förutom vaccinet mot influensa utvecklar Eurocine även ett nasalt vaccin mot bakteriell lunginflammation och hjärnhinneinflammation.

Det senare befinner sig än så länge i preklinisk fas.

  
Umeåbaserade Helicure 
utvecklar ett nasalt vaccin mot "magsårsbakterien" Helicobacter pylori, där Eurocine Vaccines teknologi Endocine används. 
 


Eurocine Vaccines har även samarbetsavtal inom vaccinutveckling med norska Bionor Pharma (tidigare Bionor Immuno) samt andra ej namngivna bolag.

I sådana samarbetsprojekt  får Eurocine täckning för sina kostnader samt en viss del av eventuella framtida intäkter.
 
 
  
Nästa händelse
2011-02-09
Delårsrapport
2010-07-01 till 2010-12-31
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig