beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Accelerator ökar takten 
beQuoted nyhetsbrev 28 oktober 2010
Accelerator ökar takten
- Tar PledPharma till First North

Life Science-koncernen Accelerator börjar få fart på sina projekt, framför allt har dotterbolaget PledPharma tryckt gasen i botten de senaste månaderna. beQuoted har talat med Accelerators vd Andreas Bunge.

Överraskande goda resultat
Andreas Bunge döljer inte sin förtjusning när han i bolagets senaste delårsrapport kommenterar PledPharmas framgångar med orden "vår största framgång hittills".

Det vdn syftar på är en lyckad fas IIa-studie på patienter som opererats för tjocktarmscancer och därefter genomgått cellgiftsbehandling. Inga allvarliga biverkningar sågs hos de patienter som fick PledPharmas läkemedel PP-095 medan flera allvarliga biverkningar sågs hos de patienter som fick placebo. Skillnaden är statistiskt säkerställd. 

- Vi visste från början att läkemedlet var bra men vi blev ändå lite överraskade av hur klara resultaten blev. Trots en relativt liten undersökning gick det att dra klara slutsatser. Skillnaden mellan grupperna var enormt stor, säger Andreas Bunge.

PP-095 är ett läkemedel som ska reducera biverkningar vid cancerbehandling och ge patienten större möjligheter till överlevnad. 

I syfte att öka takten i PledPharmas expansion väljer Accelerator nu att dela ut PledPharma till aktieägarna och lista bolaget på First North under våren 2011. Utdelningen ska även ge Accelerator möjlighet att lägga full kraft på andra företag i koncernen, till en lägre operativ årlig kostnad. 

- PledPharma mår bäst av att noteras på börsen i eget namn och få leva sitt eget liv. Dessutom tror jag att det är bra för Accelerators trovärdighet att vi lyckas med detta, säger Andreas Bunge.

Nyemission för att finansiera fas IIb-studie
I samband med listningen på First North planeras en nyemissionen på cirka 65 miljoner kronor som ska finansiera den fas IIb-studie av PP-095 som är planerad till vintern 2011 / 2012. 

Accelerator har dessutom för avsikt att göra en nyemission redan i höst, där bolaget ska tillföras cirka 45 miljoner kronor, ett belopp delvis tänkt att användas till att finansiera PledPharma fram till att bolaget står på egna ben.

Höstens nyemission är fullt ut garanterad av Accelerators två största aktieägare, Staffan Persson och Peter Lindell, som tillsammans äger drygt 45 procent av aktierna i bolaget. En extra bolagsstämma som ska besluta om nyemissionen hålls den 11 november. 

Nyrekryteringar till PledPharma
För att stärka PledPharma inför de kommande utmaningarna har flera personer värvats till ledande positioner. Jacques Näsström, med 25 års branscherfarenhet hämtades till vd-stolen från posten som utvecklingschef på Q-Med. 

Även styrelsen på det blivande börsbolaget har förstärkts med ett flertal personer. Som ny styrelseordförande har Håkan Åström utsetts. Han är idag ordförande i Orexo och har tidigare varit ordförande i Biovitrum och Topotarget och också ledamot i styrelsen för Karolinska Institutet.

- Vi ser det som en kvalitetsstämpel på bolaget att så pass kompetenta personer som Håkan Åström vill jobba med bolaget, säger Andreas Bunge. 

Köpglada schweizare
Accelerators dotterbolag SyntheticMR har också fått något av ett genombrott de senaste månaderna. I april fick man, tillsammans med sin distributör Sectra, sin första order på programvaran SyMRI från institutet för rättsmedicin vid Berns universitet. I september fick man ytterligare en schweizisk kund, denna gång i Zürich. 

SyMRI är en mjukvarubaserad plattform för förbättrad användning av MR-kameror och analys av magnetkamerabilder. 

- Mottagandet av SyMRI på marknaden har varit väldigt positivt men att få igång stor volym på den här typen av produkter tar tid. Vi tror dock att denna teknik kan bli en standard på marknaden vid MR-undersökningar, säger Andreas Bunge.

Köpglada japaner
I augusti sålde Accelerators dotterbolag Optovent ett rörelsefrämmande teknikinnehav till japanska EL-SEED Corporation, vilket medförde att Optovent fick drygt nio procent av aktierna i det japanska bolaget. Projektet var ett gammalt amerikanskt patent som låg kvar från tiden när Accelerator inte var ett renodlat Life Sciencebolag. 

För Accelerator innebar detta att man fick aktier i ett bolag som arbetar med att ta fram vit lysdiodteknik som ska kunna ersätta glödlampor på ett energieffektivt sätt. Andreas Bunge har inga långsiktiga planer för aktieinnehavet, men är nöjd över att sitta på aktierna i stället för på ett patent som de ändå inte hade några planer på att utnyttja.

Nästa Spago Imaging
Bland Accelerators olika dotterbolag är det framför allt Spago Imaging som Andreas Bunge tror ligger nära ett genombrott. Ett bolag som utvecklat ett kontrastmedel som bland annat väsentligt kan komma att förbättra möjligheten till tidig diagnos av tumörer och metastaser och därmed ge möjlighet till tidig behandling.

- Det kan gå snabbt för Spago och vi hoppas gå in i fas I-studier under 2011, säger Andreas Bunge. 

Bolagsdiagnos
Diagnosen för Accelerator ser bra ut. Flera av dotterbolagen och deras produkter visar fram fötterna och aktien har skjutit i höjden under året, med en uppgång på 170 procent. 

Listningen av PledPharma kommer att frigöra resurser till satsning på andra projekt. Resurser som är välbehövliga i ett life science-bolag, där projekten kan dra ut på tiden innan man vet om de ger någon utdelning. Men om utdelningen kommer, i form av en lyckad produkt, kan utdelningen bli stor.

PledPharma befinner sig nära denna fas. Om man ska lita på Andreas Bunge kan flera vara på gång, med Spago först i ledet.

MAGNUS ERIKSSON
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Accelerator:
» Accelerator säljer ut SyntheticMR för att säkra nyemissionen
» Förbättrade analys- och avbildningsmetoder ska få spinn på Accelerators dotterbolag

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Andreas Bunge
VD Accelerator

 
 
 
 

 
PledPharma utvecklar produkter inom bland annat cancerterapi och hjärta / kärl-området.
 
 
Bolaget har för närvarande två produkter i klinisk Fas II. Det ena, PP-095 är ett läkemedel som ska reducera biverkningar vid cancerbehandling med möjlighet till förbättrad överlevnad.
 
 
I syfte att öka takten i PledPharmas expansion väljer Accelerator nu att dela ut PledPharma till aktieägarna och lista bolaget på First North under våren 2011. 
 
 
 
  

 
SyntheticMR utvecklar analys- och avbildningsmetoder för magnetresonans (MRI). Bolaget säljer programvaran SyMRI Suite för förbättrad analys av MR-bilder.
 
 
I april fick SyntheticMR, tillsammans med sin distributör Sectra, sin första order på programvaran SyMRI från institutet för rättsmedicin vid Berns universitet.

 
 
 
 

 
Optovent kommersialiserar innovationer inom drug delivery. Den primära applikationen, ProtR-C, är en drug delivery plattform för leverans av cellgifter till sjuk vävnad i ett skyddande proteinhölje.
 
 
 
 

 
Spago Imaging utvecklar kontrastmedel som bland annat kan komma att förbättra möjligheten till tidig diagnos av tumörer och metastaser.
 
 
 
 
  
Nästa händelse
2010-11-11
Extra bolagsstämma
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig