beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Positiva signaler från Kopylovskoyes prospekteringsarbete 
beQuoted nyhetsbrev 20 oktober 2010
Positiva signaler från Kopylovskoyes prospekteringsarbete
- Första tillgångsrapport enligt internationell standard beräknas klar till årsskiftet

Kopylovskoye Gold Exploration & Production fortsätter borra för att konvertera ryska historiska data till reserver i sina sibiriska guldprojekt. beQuoted har talat med den sedan i år nye styrelseledamoten Markku Mäkelä om bolagets guldfyndigheter och de utmaningar bolaget står inför.

Bolaget siktar på produktionsstart inom tre år 
Svensk-ryska prospekteringsföretaget Kopylovskoye driver för närvarande 15 guldprojekt på sex licenser i Lena Goldfields i Sibirien. Projekten ligger samlade nära varandra i ett område med en lång historia och kultur av guldproduktion.

Under de senaste 150 åren ska över 850 ton guld ha producerats i området, huvudsakligen vaskat från bottensand i områdets floder, så kallat alluvialt guld. Området tillhör de fem största guldproducerande områdena i världen.

I dagsläget opererar ett flertal ryska och internationella guldproducenter i området. Det är i sällskap med dessa som Kopylovskoye, ursprungligen en avknoppning från Central Asia Gold, vill utvecklas till en större aktör inom guldprospektering och produktion.

- Vi tittar bortom det alluviala guldet och fokuserar på det alluviala guldets ursprung, den underliggande berggrunden. Det är ett helt nytt grepp för produktionen i det här området, säger Kopylovskoyes ledamot Markku Mäkelä till beQuoted.

Kopylovskoyes mål är att komma igång med produktion inom tre år, för att inom en femårsperiod producera 0,2 miljoner ounce guld per år (drygt 6 ton) och ha mineraltillgångar på 5 miljoner ounce guld för att stödja produktionen.

- Jag tror att vår långsiktiga plan är realistisk och jag tror att vi kan nå dit på de sex licenser vi arbetar med idag, fortsätter Markku Mäkelä.

Han menar att förutsättningarna för en produktionsstart redan 2013 är goda, åtminstone i liten skala och under förutsättning att man kan lösa finansieringen.

- Vi har redan tillgång till en processanläggning som finns i Kopylovskoye-fyndigheten. Den kommer att kräva en del investeringar men efter att ha sett den på plats är jag ganska säker på att den kommer att fungera för att få igång vår produktion.

Bevisad potential men ett mödosamt arbete väntar
Samtidigt fortsätter ett omfattande borrningsarbete som görs för att konvertera ryska historiska data till reserver enligt modern internationell standard, i det här fallet i enlighet med det australiensiska JORC-systemet.

Markku Mäkelä beskriver resultaten från borrningarna som hittills gjorts som mycket uppmuntrande.

- De har bekräftat våra antaganden om områdets geologiska modell.

Den geologiska modell han syftar på är guldfyndigheternas vertikala och horisontella utbredning. Hittills har borrningar på Kopylovskoye-licensen bekräftat tillgångar på 273.000 ounces enligt rysk klassificering. Då har man borrat ned till 50 meters djup.

- Sannolikheten för att mönstret från de första femtio meterna upprepar sig i djupled ser jag som stor, fortsätter Markku Mäkelä som menar att Kopylovskoye-fyndighetens omfattning därför kan fyrdubblas till följd av de borrningar som väntas slutföras i december.

Samtidigt menar han att resultaten från borrningarna pekar på något annat, större. 

- Borrningsarbetet har visat att konverteringen till JORC kan fungera. Det säger något om potentialen i våra övriga fem projekt, eftersom den geologiska modellen är densamma i alla licenserna.

Han ser den fastslagna planen att gå vidare i Kopylovskoye-fyndigheten som ett naturligt nästa steg för utvecklingen i hela det område som bolaget Kopylovskoye kontrollerar:

- Det finns en poäng i att snabbt utveckla Kopylovskoye. Dels till följd av fyndighetens potential, dels närheten till den processanläggning vi har tillgång till. Men kanske ännu viktigare är de lärdomar som kan dras från fyndigheten och sedan tillämpas på de övriga licenserna.

Finansieringen största utmaningen i närtid
Efter att ha startat produktionen i Kopylovskoye 2013 ska bolaget inleda produktion i licenserna Kavkaz och Prodolny. Det idag mycket tidiga projektet Krasny ska produktionssättas under 2015.

Tillsammans beräknas de fyra licenserna ge en årlig guldproduktion på 0,2 miljoner ounce till låg kostnad. Samtliga projekt planeras som dagbrott. Produktionskostnaden vid det framtida Kopylovskoye beräknas till 450 dollar per ounce.

Under sommaren förvärvades därtill licensen Vostochnaya, som ligger i närheten av bolagets övriga licenser och som delar Kopylovskoye-fyndighetens geologi. Bolaget flaggar för att ytterligare licenser kan komma att förvärvas, något som tycks bekymra geologen Markku Mäkelä. 

- Vi måste hitta en balans i våra investeringar, vi måste vara försiktiga och säkerställa medel för fortsatta prospekteringsarbeten i samtliga våra licenser. Det oavsett om det är 6, 7 eller kanske 9 licenser det handlar om.

Han understryker att bolagets i närtid största utmaning är finansieringen och att metodiskt prospekteringsarbete är en förutsättning för den framtida finansieringen:

- Processanläggningen behöver pengar, nya licenser kostar pengar och att borra, som är vår huvudsakliga prospekteringsmetod, kostar mycket pengar. I slutändan handlar det om marknadens förtroende, att vi visar positiva resultat och att konverteringen av ryska data till JORC fungerar.

Tidigare aviserat ytterligare kapitalanskaffning i år
Sedan 2007 har bolaget tagit in 235 miljoner kronor i företrädesemissioner och optionsinlösen. Ungefär hälften av pengarna har investerats i projekten, varav en fjärdedel enbart i Kopylovskoye-licensen.

Ingen nyemission genomfördes i samband med listningen på First North i augusti. Bolaget har tidigare aviserat att förberedelserna fram till dess att lönsamhetsstudien på Kopylovskoye är klar kommer att kosta 60 - 100 miljoner kronor. Ytterligare kapitalanskaffningar kommer därför att genomföras redan i år.

Rapport enligt internationell standard väntas till årsskiftet
Under hösten och vintern fram till årsskiftet arbetar Kopylovskoye således vidare med det borrningsprogram som ska leda fram till en konvertering av ryska data till internationell standard. Bolaget har här tagit hjälp av det internationella konsultbolaget SRK. Rapporten för Kopylovskoye-licensen väntas till årsskiftet.

Samtidigt fortsätter guldpriset att utvecklas starkt. Bara under det senaste året har det stigit över 30 procent, drivet av bland annat valuta- och inflationsoro.

Lönsamheten i guldprojekt har då också stärkts, något som gynnat många guldbolags aktier. Dock inte Kopylovskoye-aktien, som ändå återhämtat merparten av kursfallet som följde efter listningen i augusti.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Kopylovskoye:
» Dags att agera i Kopylovskoye

 
 
Marknadsplats
First North
 
 
 


Markku Mäkelä
Ledamot Kopylovskoye

  
 
Markku Mäkelä är ledamot sedan 2010. Han är även ledamot i australiensiska Dragon Mining som driver Svartlidengruvan utanför Lycksele. 
 
 
Han har tidigare varit direktör för Finlands Geologiska Forskningscentral och teknisk chef för FN:s fond för utforskning av naturresurser (UNRFNRE).
 
 
 
 
 


Mikhail Damrin
VD Kopylovskoye

 
 
Kopylovskoyes mål är att utvecklas till en större aktör inom guldprospektering och produktion. Närmast ska bolaget säkerställa mineraltillgångar och reserver för att förbereda för produktion 2013.
 
 
 
 
 

 
Kopylovskoye driver 15 guldprojekt i sex licenser i Lena Goldfields i Sibirien.
 
 
 
 
 


(klicka bilden för större bild)

 
De sex licenserna
omfattar totalt 225 kvadratkilometer i ett område där ett flertal ryska och internationella guldproducenter opererar.
 
 
Kopylovskoye har 0,273 miljoner
ounce guld i bevisade och sannolika reserver enligt rysk klassificering.

 
 
 
 
   

 
Inom en femårsperiod ska bolaget förbereda för att kunna producera 0,2 miljoner ounce guld per år (drygt 6 ton) och ha tillgångar på 5 miljoner ounce guld för att stödja produktionen.
 
 
 

 
Nästa händelse
2010-11-10
Delårsrapport Q3 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig