beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Alcaston siktar på snabb återstart av nordnorsk guldgruva 
beQuoted nyhetsbrev 19 oktober 2010
Alcaston siktar på snabb återstart av nordnorsk guldgruva
- Byter namn till Arctic Gold och förbereder listbyte till First North

När Alcaston Exploration förvärvade Arctic Gold i våras lämnade bolaget juniorsegmentet. Nu vilar de svenska projekten för att bolaget ska kunna prioritera en återstartad gruvdrift i nordnorska Bidjovagge. Samtidigt byter Alcaston namn och förbereder listbyte till First North.

Förvärv öppnade för kliv ut ur juniorsegmentet
Prospekteringsföretaget Alcaston Explorations projektportfölj består av ett tiotal guld- och basmetallprojekt i Norr- och Västerbotten. Det sedan i våras centrala är emellertid Bidjovaggefältet som tillkom vid förvärvet av Arctic Gold.

Bidjovaggefältet i nordnorska Finnmarken är ett gruvfält med ett flertal malmkroppar som tillsammans bildar ett malmfält. Såväl koppar som guld har producerats i området.

Under första halvan av 1970-talet opererade här ett norskt gruvföretag. I mitten av 1980-talet återupptog finska Outokumpu produktionen i området och drev den fram till 1991. Bakom nedläggningen låg fallande metallpriser och en strategiomläggning för Outokumpu-koncernen.

Bidjovaggefältet ägdes senare av IGE Nordic som efter millenniumskiftet företog ytterligare prospekteringar. Resultaten från IGE:s borrningar, liksom övrig dokumentation på fyndigheter och anläggningar i området, övertogs av Alcaston vid förvärvet.

- Det är ett enormt stort material som vi har köpt och som vi håller på att sammanställa, säger Alcastons vd Lars-Åke Claesson när beQuoted träffar honom och Alcastons ordförande Torsten Börjemalm i bolagets lokaler i Uppsala.

Ambitiös plan för gruvdrift inom tre år
Vägar, vattenledningar och elkraft finns kvar i området sedan Outokumpus tid, men måste restaureras. Alcaston planerar att bygga ett nytt anrikningsverk, dimensionerat för en årskapacitet på 350.000 ton malm. Guld och koppar ska produceras i form av ett koncentrat.

Alcaston uppskattar investeringarna i infrastruktur och anrikningsverk till 350 - 400 miljoner kronor. Den ambitiösa målsättningen är att nå gruvdrift inom en treårsperiod, en i sammanhanget väldigt kort tid.

- I det fortsatta arbetet har vi stor hjälp av det arbete Outokumpu redan lagt ned på beskrivningar av infrastruktur, anläggningar och produktion. Vi börjar alltså inte från noll, säger Lars-Åke Claesson som engagerat Bidjovagges tidigare chefsgeolog Krister Söderholm i det här arbetet.

Kalkyl med marginal
Utifrån Outokumpus dokumentation upprättades en projektkalkyl för Bidjovagge i samband med företrädesemissionen i juni. Kassaflödesanalysen pekade på en återbetalningstid i projektet på ungefär tre år. Men kassaflödena ska också användas till att finansiera vidare prospektering.

De antaganden som gjorts utmynnar i en prognostiserad intäktsmix som består till två tredjedelar av guld och en tredjedel koppar. Kalkylen förutsätter att det årliga produktionsmålet uppnås och tål relativt stora svängningar i metallpriserna.

Skulle en bred prisnedgång drabba metallerna med i storleksordningen 25 procent, tappar Alcaston halva förtjänsten på årsbasis. Men även i ett sådant scenario täcker kassaflödena bolagets prospekteringskostnader, vilka uppskattas till cirka 20 miljoner kronor per år.

Fortsatt prospektering för att utöka mineralresurserna
Bidjovagges mineralresurser antas räcka till 4 - 5 års produktion i den anläggning Alcaston planerar för. Mest närliggande är enligt Lars-Åke Claesson att bekräfta de historiska beräkningarna av kvarvarande mineralresurser och om möjligt klassa dessa som malmreserver. 

Samtidigt är bolagets målsättning att utöka resurser och reserver för att förlänga livslängden på produktion, ett arbete som påbörjades i somras. Till dagens datum har man borrat över 2.000 meter.

- Vi har hittat flera fina mineraliseringar och så snart vi har ett antal borrhål i en mineralisering kommer vi att göra en ny beräkning av tonnage och halt, säger Lars-Åke Claesson.

Provtagningar har även säkerställt ett års produktion från tidigare brutet material som idag ligger i malmupplag, dvs material som inte var lönsamt att processa under Outokumpus tid. Nyligen påvisades en inte tidigare känd mineralisering i norra delen av fältet.

Torsten Börjemalm säger att prospekteringen kommer att fortsätta parallellt med att gruvdriften startas upp. Verifierade malmreserver för en produktionstid på 6 - 7 år kan därför räcka för att förhandla fram projektfinansieringen och starta produktionen i Bidjovagge.

Återstart enklare än nystart, enligt bolaget
Företrädesemissionen i juni tecknades till drygt 48 procent och gav ett tillskott på 10 miljoner kronor före omkostnader. I erbjudandet fanns även två optioner som tillsammans kan ge Alcaston ytterligare kapitaltillskott på 40 miljoner kronor de närmsta två åren.

Vid det första halvårets utgång uppgick Alcastons nettokassa till drygt 5 miljoner kronor. För att upprätthålla takten i den fastslagna treårsplanen kommer ytterligare kapitalanskaffningar att krävas i närtid. Några signaler om att slå ned på takten ger inte bolaget.

- Prospekteringsarbetet rullar på och jag räknar med att vi snart kan göra en egen beräkning av mineralresurserna. Därefter ska arbetet med "utvinningsrett" (motsv bearbetningskoncession, beQuoted anm) påbörjas, säger Lars-Åke Claesson som understryker att målen för Bidjovagge lagts på en hög nivå:

- Men vi har flera fördelar vid sidan av den starka prisutvecklingen på guld. Bidjovagge har varit ett gruvområde som efterbehandlats och godkänts av myndigheterna. Det bedömer jag kommer att förenkla ansökningsprocessen om miljötillstånd.

Ledningsförstärkning, listbyte och namnbyte till Arctic Gold
Alcaston resonerar att namnet Arctic Gold bättre speglar fokuseringen på guld och gruvdrift i och med förvärvet av Bidjovagge och har därför beslutat om namnbyte. Samtidigt förbereds ett listbyte till First North.

Namnbytet, liksom förslag om omvänd split som en del av förberedelserna för listbytet, kommer tas upp på en extra bolagsstämma den 9 november. Då föreslås också Bidjovagges tidigare chefsgeolog Krister Söderholm och finansmannen Tomas Björklund till styrelsen. 

- I styrelsen finns en bred erfarenhet från prospektering, gruvdrift och finansiering som vi nu förstärker ytterligare. Det borgar för att planerna för Bidjovagge kommer att förverkligas, avslutar Lars-Åke Claesson.

JOHAN NYGREN
[email protected] 

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Lars-Åke Claesson
VD Alcaston Exploration

 
 
- Prospekteringsarbetet rullar på och jag räknar med att vi snart kan göra en egen beräkning av mineralresurserna.  
 
 
Lars-Åke Claesson är så kallad kvalificerad person inom geologi enligt SveMin, den svenska branschföreningen för mineral- och metallproducenter.
 
 
 


Torsten Börjemalm
Ordf Alcaston Exploration

 
 
Torsten Börjemalm är även ordförande i Guideline och sedan tio år sakkunnig i Miljödomstolen. Han har tidigare haft ledande befattningar inom LKAB och Terra Mining och var fram till 2009 ordförande i Lappland Goldminers.

 
 

 

Bidjovagge har varit i tidigare drift under mer än tio år. Norska Bidjovagge Gruvor producerade 6,5 ton koppar och 194 kg guld i Bidjovagge i början av 1970-talet.


Outokumpu producerade 23 ton koppar och 6,3 ton guld i området under andra halvan av 1980-talet..
 
 
 
Flera metaller handlas idag till historiska rekordpriser. Bland dessa finns guld och koppar. Amerikanska Citigroup höjde nyligen sin prisprognos för guldet och ser nu en uppsida om 25 procent på medellång sikt.
 
 

Guld- och kopparpris i dollar, från år 2000 och fram till dagens datum.

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

Nästa händelse
2010-11-11
Delårsrapport Q3 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig