beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nya kapitalinjektioner behövs för Värmlands Finans expansion 
beQuoted nyhetsbrev 1 oktober 2010
Nya kapitalinjektioner behövs för Värmlands Finans expansion
- Riktad emission och nytt obligationslån föreslaget stämman

Värmlands Finans bokslut visade en stark utveckling i factoringverksamheten men röda resultatsiffror till följd av en nedskrivning i bolagets aktieportfölj. Nu föreslås en riktad emission och ett obligationslån, kapitalinjektioner som kan möjliggöra en betydande expansion av factoringverksamheten.

Hög tillväxt i factoring 
Värmlands Finans är ett finansföretag vars factoringverksamhet på relativt kort tid växt till att omsätta fakturor överstigandes 100 miljoner kronor på årsbasis. Factoring innebär att finansbolaget erbjuder kortfristiga lån genom att köpa företags utställda fakturor.

Under det gångna verksamhetsåret 2009 / 2010 utökades Värmlands Finans verksamhet med tjänster inom bland annat leasingförmedling och kreditupplysning.

Factoringverksamheten är emellertid fortsatt central. Det handlar om en mycket kapitalintensiv affär och tillväxten i factoringverksamheten begränsas ytterst av bolagets kapitalbas.

Riktad emission föreslagen
För att expandera affären tog bolaget in knappa 10 miljoner kronor från aktieägarna under det gångna verksamhetsåret. Men intresset för bolagets erbjudanden har varit ljumt. Konvertibelemissionen tecknades bara till 23 procent.

Nu vill bolaget genomföra en riktad nyemission om 2 miljoner kronor i form av 500.000 B-aktier till teckningskursen 4 kronor.

Tecknare är två parter där den ena, Stefan Ljungdahl, föreslås till bolagets styrelse. Samtidigt föreslås ett obligationslån om 15 miljoner kronor. Enligt ett tidigare förslag ska lånet löpa med en årlig ränta om 9,05 procent i två år.

Förslagen måste godkännas på årsstämman i mitten av oktober. Givet 30 dagars löptid på fakturorna kan förslagen möjliggöra en volymutökning av Värmlands Finans fakturaköp om drygt 200 miljoner kronor på årsbasis.

Stor omsättningsökning och rörelsevinst
Det kapital bolaget tog in under fjolåret gav avsedd effekt på omsättningen. Bokslutet för 2009 / 2010 visade en 330-procentig omsättningstillväxt och ett ordentligt resultatlyft på rörelsenivå. Fjolårets rörelseförlust vändes till en rörelsevinst på 2,3 miljoner kronor.

Siffrorna för det brutna räkenskapsåret juli 2009 - juni 2010 i korthet:

      • Omsättning: 10,1 Mkr (3,0)
      • Resultat efter finansnetto: 0,38 Mkr (0,45)
      • Resultat efter skatt: -0,28 Mkr (0,53)
      • Resultat per aktie: -0,09 kronor (0,27) 

Kursutvecklingen i de förvärvade aktierna i Y.C.O. Business Partners (fd Ulyss) har föranlett en nedskrivning av aktieinnehavet med 1,6 miljoner kronor. Då Värmlands Finans innehav översteg 10 procent var förlusten inte avdragsgill.

Konsekvensen av nedskrivningen blev att Värmlands Finans avkastning på eget kapital för fjolåret blev 3,5 procent. Nedskrivningen bortlagd uppgick avkastningen till drygt 16 procent. Bolagets uttalade mål är en årlig avkastning på 20 procent. 

Värmlands Finans hade tidigare fordringar och skulder till Y.C.O. Inga återstående krav ska finnas från någotdera av bolagen. Värmlands Finans återstående ägande i Y.C.O. uppgår till 28,3 procent. 

Värmlands Finans har tidigare meddelat sin avsikt att avveckla ägandet i Y.C.O. som efter en tid på AktieTorgets observationslista avlistades den 22 september i år.

Inlåningen ett bekymmer
Parallellt med svårigheterna att attrahera kapital (inom exempelvis konvertibelemissionen) har bolaget problem med inlåningen. Den minskade under våren då bankkredit och lån från privatpersoner förföll till betalning. Ny upplåning har inte kunnat säkras.

Samtidigt har såväl styrelse som ledning fordringar på bolaget, som i sin tur har fordringar om 2,6 miljoner kronor på bolag som kontrolleras av vd Glenn Renhult.

Därtill kommer inlåningsverksamheten i dotterbolaget E-Spar troligen inte bli verklighet i år, utan först nästkommande verksamhetsår. Bolaget meddelar att en konsult med erfarenhet av liknande uppstarter har engagerats.

Goda förutsättningar för resultatförbättring
De förslag som lagts till årsstämman kan öka bolagets volym fakturaköp innevarande verksamhetsår med cirka 150 miljoner kronor. Med 4 procents provision handlar det om ett omsättningstillskott på 6 miljoner kronor och en procentuell tillväxt i factoringverksamheten på över 50 procent.

Om vi sett slutet på problemen i sidoverksamheterna finns även utrymme för en betydande resultatförbättring, givet att bolaget kan trygga kapitalförsörjningen och att inte kreditförlusterna skenar iväg.

Skulle då bolaget lyckas bättre med sina kapitalanskaffningar innevarande verksamhetsår är inte en omsättning från factoringsverksamheten i storleksordningen 16 miljoner kronor någon orimlighet. Med bibehållen rörelsemarginal kan då helåret 2010 / 2011 ge en rörelsevinst på 3 - 4 miljoner kronor.

JACOB GOLDMANN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Värmlands Finans:
» Snabba cash en lönsam affär för Värmlands Finans

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Glenn Renhult
VD Värmlands Finans

  
 
 
 

Värmlands Finans factoringverksamhet har på relativt kort tid växt till att omsätta fakturor överstigandes 100 miljoner kronor på årsbasis. 
 
 
Utöver factoring
erbjuder Värmlands Finans bland annat leasingförmedling och kreditupplysning.

 
 
Factoring fungerar
så att företaget säljer sina fakturor till ett factoringbolag.
 
 
Factoringbolaget betalar företaget fakturabeloppet minus en avgift motsvarande några procent av fakturabeloppet.  
 
 
 
 

 
 

Med eller utan regress:
 
 
Fakturaköp utan regress innebär att kreditrisken följer med fakturan. 
 
 
Värmlands Finans tar ut en procentuellt högre avgift för sådana fakturaköp för att kompensera kreditförluster.

 
  

 

 
 
Fjolårets omsättningstillväxt
översteg 330 procent. Rörelsen är lönsam sedan en tid men årets resultat drogs ned av en avskrivning i bolagets aktieportfölj. 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-11-05
Delårsrapport 2010-07-01 till 2010-09-30
 
Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig