beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Den negativa trenden i Midelfart Sonessons norska verksamhet består 
beQuoted nyhetsbrev 8 september 2010
Den negativa trenden i Midelfart Sonessons norska verksamhet består
- Men den svenska verksamhetens resultat vände upp under första halvåret

Midelfart Sonessons halvårsrapport visade på ett fortsatt svagt resultat i Norge. Den svenska verksamheten utvecklas dock positivt. Åtgärdsprogrammet som initierades under första kvartalet tillsammans med nya försäljningsuppdrag ska åter ta Norge till lönsamhet.

Fortsatt svagt i Norge
Rapporten för första halvåret 2010 präglas liksom första kvartalet av en negativ utveckling i Norge. Till följd av den fortsatt svaga försäljningen i Norge görs en nedskrivning av goodwill.

Bolaget justerar även ned utsikterna för 2010 till ett rörelseresultat, justerat för poster av engångskaraktär, som är något lägre än 2009 års 48 miljoner kronor.

Första halvåret 2010 i siffror:

      • Omsättning: 575 Mkr (705), -18%
      • Rörelseresultat: -84 Mkr (19)
      • Resultat efter finansnetto: -90 Mkr (8)
      • Vinst per aktie: -3,75 kr (0,50)
      • Bruttomarginal: 41,9% (38,4)

I halvårsresultatet ingår poster av engångskaraktär om sammanlagt -94 miljoner kronor. (Kostnader på 15 miljoner kronor för åtgärdsprogram i Norge, samt 110 miljoner för nedskrivning av goodwill. Därtill en realisationsvinst på 31 miljoner kronor för avyttring av fastighet).

Resultatet för första halvåret 2010 justerat för engångsposter:

      • Rörelseresultat: 10 Mkr (19)
      • Resultat efter finansnetto: 4 Mkr (8)

- Utmaningen i Norge är sviktande försäljning kombinerat med höga marknadsföringskostnader i samband med lansering av nya varumärken. Vi vidtar nu åtgärder för att såväl växa omsättningen som att minska kostnaderna, kommenterar vd Peter Åsberg den svaga utvecklingen i Norge.

Nya betydande försäljningsuppdrag tecknade
Ljuspunkter saknas dock inte helt i den norska verksamheten. Två nya uppdragsavtal har tecknats som beräknas ge koncernen en omsättning på 60 miljoner kronor årligen. Det motsvarar cirka 20 procent av Midelfart Sonessons nuvarande omsättning i Norge.

- De nya uppdragsgivarna har kontrakterats på konkurrensmässiga villkor och vi kommer endast behöva tillföra begränsat med nya resurser. De ska med andra ord ge ett bra tillskott på sista raden, berättar Peter Åsberg.

Full effekt från det ena avtalet kommer redan innevarande kvartal, medan det andra väntas slå fullt ut under andra kvartalet 2011.

Ett exempel på en framgångsrik produkt i Norge är den egenutvecklade schamposerien Just Glow. Den introducerades i Norge under tredje kvartalet förra året och har idag nått en stabil marknadsandel på goda 6 - 7 procent.

Förbättrat resultat i Sverige
I den svenska verksamheten är trenden positiv. Rörelseresultatet har förbättrats kraftigt till 22 miljoner kronor, jämfört med 9 miljoner föregående år. Att problemen är isolerade till Norge är också något som Peter Åsberg vill framhäva:

- Jag vill poängtera att problemen finns inom ett affärsområde, Norge. Den svenska verksamheten har utvecklats väl med en stark resultatutveckling både under första och andra kvartalet. Särskilt positiv var utvecklingen i dagligvaruhandeln och apotekskanalen, säger han.

Även koncernens bruttomarginal, rensat för engångsposter, ökade. Till stor del som en följd av den i år svagare euron. 

Kursnedgång i samband med rapporten
Den redan pressade aktien sjönk ytterligare i samband med att halvårsrapporten publicerades.

Kursen på B-aktien är ned med drygt 20 procent sedan vår föregående artikel och handlas i dagsläget omkring 13 kronor efter en omvänd split där fyra gamla aktier slogs ihop till en ny. Det motsvarar ett börsvärde på knappa 300 miljoner kronor. Räntebärande skulder uppgick till cirka 320 miljoner kronor vid halvårsskiftet. 

Insiderköp av vdn
beQuoted har tidigare varit positiv till aktien i samband med de krafttag som gjorts för att sänka skuldnivån och strukturera upp den spretiga koncernen.

De nya problemen i Norge och kursutvecklingen under året visar att vi med facit i hand varit för tidigt ute. För närvarande tror vi den försiktige investeraren gör bäst i att avvakta och invänta att åtgärdsprogrammet i Norge verkligen får effekt.

Samtidigt är det förstås inte omöjligt att vi nu faktiskt ser botten i aktien som handlas kring all time low. För den lite mer riskbenägne som tror på bolaget, liksom på hälsomarknaden i Norden, är försiktiga köp på dagens nivåer knappast fel.

Peter Åsberg tillhör de som passat på att öka sitt innehav genom ett köp av 8.000 aktier efter rapporten och därmed äger totalt 23.552 aktier.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Midelfart Sonesson:
» Svagt första kvartal för Midelfart Sonesson
» Midelfart Sonesson på stabil grund efter skuldreducering
» Godkänt tredje kvartal för Midelfart Sonesson
» Goda förutsättningar för starkare andra halvår i Midelfart Sonesson


 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 

 

 
Peter Åsberg
VD Midelfart Sonesson




Midelfart Sonesson reviderar ned utsikterna för 2010 till ett rörelseresultat justerat för engångsposter som är något lägre än för 2009.
 
 
 
- Utmaningen i Norge är sviktande försäljning kombinerat med höga marknadsföringskostnader i samband med lansering av nya varumärken. Vi vidtar nu åtgärder för att såväl växa omsättningen som att minska kostnaderna.
 
 
 
  
Bruttomarginalen pressades under 2009, främst på grund av den starka euron. Under de senaste kvartalen ses en god återhämtning:
 

Bruttomarginal
kvartalsvis 2009 - 2010 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 

En ljuspunkt i den norska verksamheten var att två nya försäljningsuppdrag tecknades med en omsättning på 60 miljoner kronor årligen.
 
 

 
I Norge har den
egenutvecklade schamposerien Just Glow tagit en marknadsandel på  goda 6 - 7 procent.
 
 
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-10-28
Delårsrapport Q3 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig