beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Bättre halvår väntar Nordic Service Partners 
beQuoted nyhetsbrev 2 september 2010
Bättre halvår väntar Nordic Service Partners
- Andra kvartalet visade att tillväxten fortfarande saknas

Nordic Service Partners (NSP) försäljning står och stampar, vilket inte rimmar med bolagets tillväxtmål. Men beQuoted tycker att man som investerare inte längre behöver vara orolig, resultatet är på väg upp och andra halvåret kommer att bli ännu bättre.

Resultatet upp trots minskad försäljning
Rörelseresultatet ökade från 0,4 miljoner kronor till 4,9 miljoner kronor under det andra kvartalet 2010. Resultatet efter finansnetto steg till 2,9 miljoner kronor (-3,3) och vinsten per aktie hamnade på 0,27 kronor (-0,46).

Försäljningen har haft det tuffare och föll till 162,8 miljoner kronor, att jämföra med 172,1 miljoner kronor för samma kvartal 2009 (för kvarvarande verksamhet). Om vi justerar för förändringar i valutor var minskningen mer måttliga 2,6 miljoner kronor.

NSPs siffror för andra kvartalet 2010 blev följande (jämförelse med samma period föregående år | samt föregående år justerat för kvarvarande verksamheter):

      • Omsättning: 162,8 Mkr (178,2 | 172,1)
      • EBITDA: 12,2 Mkr (8,7 | 9,3)
      • Rörelseresultat: 4,9 Mkr (0,4 | 1,3)
      • Resultat efter finansnetto: 2,9 Mkr (-3,3 | -2,3)
      • Vinst per aktie: 0,27 kr (-0,46 | n/a )

Ackumulerat blev första halvåret:

      • Omsättning: 314,9 Mkr (344,0 | 331,8)
      • EBITDA: 19,0 Mkr (10,9 | 12,1)
      • Rörelseresultat: 3,9 Mkr (-5,2 | -3,4)
      • Resultat efter finansnetto: 0,3 Mkr (-13,7 | -11,8)
      • Vinst per aktie: 0,04 kr (-1,91 | n/a )

Försäljningen under juli, som också har kommit in, föll till 56,1 miljoner kronor (67,0). Av minskningen svarar valutaförändringar för 3,1 miljoner kronor och avyttrad verksamhet för 3,0 miljoner kronor.

För jämförbara restauranger var minskningen 4,8 miljoner kronor eller 7,1 procent. Hittills i år har NSPs försäljning för jämförbara restauranger minskat med 0,9 procent.

Intern effektivitet har ökat driftsmarginalen
De genomgående resultatförbättringarna hittills i år kommer av det förändrings- och konsolideringsarbete som genomförts de senaste åren. Arbetet har fortsatt med fokus på ökad effektivitet och lönsamhet.

- Vi har framförallt prioriterat att förädla, det vill säga att öka lönsamheten i befintligt bestånd. Vi har vidtagit en rad åtgärder för att öka försäljningen, bland annat har vi förbättrat skyltningen och genomfört ett antal restaurangombyggnader, säger vd Morgan Jallinder.

Förbättringarna märks i driftsmarginalen som steg till 13,0 procent andra kvartalet (11,4) och till 11,6 procent första halvåret (10,3).

Problemen finns i Danmark
Det är verksamheten i Danmark som lägger sordin på NSPs försäljningssiffror. Det kanske finns någonting ruttet i det danska riket, som Hamlet sa. Landet har drabbats hårt av lågkonjunkturen.

Till exempel har besökarantalet på nöjesfältet Tivoli minskat med 20 - 25 procent. När färre människor är ute och roar sig äts färre hamburgare.

Danmark har dessutom drabbats av extremt väder. Vintern var den längsta i mannaminne. Det är oundvikligt att folk inte går ut lika ofta när det är kallt. Dessutom kom mycket snö som gjorde det svårt att komma fram och vissa restauranger fick hålla stängt.

Under sommaren har vädret tvärtom bjudit på tropiskt värme.

- Att människor hellre sitter på stranden när det är tropisk hetta har jag full förståelse för. Tyvärr har det i Danmark påverkat vår försäljning negativt med färre kundbesök, berättar Morgan Jallinder för beQuoted.

I ett starkt sammanhang
Som franchisetagare till Burger King är NSP del av ett välkänt varumärke. Tack vare Burger Kings över 12.000 restauranger över hela världen får NSP tillgång till både teknisk utveckling och bra inköpspriser.

Tillväxten saknas ännu och därför måste NSP arbeta med att förädla sin restaurangportfölj och öppna nya restauranger. Förutom restaurangerna i Århus och Lund, som byggts om i år, planerar NSP att fräscha upp ytterligare tre restauranger under hösten. Erfarenhetsmässigt ger sådana ombyggnader direkta försäljningsökningar.

Under 2010 hinner inte några nya restaurangetableringar ske, men beQuoted erfar att en ny drivethru-restaurang kommer att öppnas i Jägersro i Malmö under 2011.

Bästa halvåret framför sig
Första kvartalet är regelmässigt ett förlustkvartal och andra kvartalet är plus minus noll. Därefter följer två starka kvartal. Till exempel hade andra halvåret i fjol ett driftsresultat som låg omkring 13 miljoner kronor över första halvåret.

Eftersom kostnaderna utanför driftsresultatet är relativt fasta kommer den säsongsmässiga försäljningsökningen under andra halvåret slå igenom på sista raden.

beQuoted tror att NSPs försäljning blir 10 procent bättre under andra halvåret jämfört med det första. För helåret 2010 sänker vi dock försäljningsprognosen till 660 miljoner kronor (tidigare prognos 685 miljoner kronor, se beQuoted nyhetsbrev nr 11 2010).

Rörelseresultatet tror vi kommer hamna omkring 18 miljoner kronor (tidigare prognos 20 miljoner kronor). De gemensamma försäljnings- och administrationskostnaderna (S, G&A) ligger nu på en betydligt lägre nivå i år jämfört med förra året.

Även finansnettot kommer att bli bättre i år. Resultatet efter finansnetto blir enligt beQuoteds beräkningar 11 miljoner kronor. Det medför att vinsten per aktie hamnar på 0,73 kronor efter schablonskatt, vilket innebär att aktien handlas till p/e 15 på årets resultat.

THOMAS LINDGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Service Partners:
» Tre punkter som talar för Nordic Service Partners
» Renodlingen slår igenom i Nordic Service Partners siffror
» Nordic Service Partners ser ökade expansionsmöjligheter
» Nordic Service Partners renodlar verksamheten

 
 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Morgan Jallinder
VD Nordic Service Partners

 

- Resultatet och kassaflödet från den löpande verksamheten är ett tydligt kvitto på att fastlagd strategi avseende renodling är riktig.
 
 
 
Nordic Service Partners (NSP) är ett av Sveriges största restaurangföretag med inriktning på snabbservicerestauranger.
 
 
 

 
NSPs verksamhet omfattar ett 40-tal Burger King-restauranger i Sverige och Danmark. Det gör bolaget till Burger Kings största franchisetagare i Norden.
 
 
 

Försäljningen för jämförbara restauranger har minskat till följd av en svag utveckling i Danmark och negativa valutaeffekter.
 

NSPs omsättning per kvartal Q3 2008 - Q2 2010  
(klicka bilden för större bild)

  
  
 

Intern effektivitet stärkte driftsresultatet första halvåret, trots en negativ valutaeffekt
 

Driftsresultatet (summan av restaurangernas EBITDA) kvartalsvis
Q3 2008 - Q2 2010
 
(klicka bilden för större bild)

 
 
 
NSPs tillväxtmål ligger på 5 procent på jämförbara restauranger, över en konjunkturcykel. 

Tillväxt genom nyetableringar och förvärv ska uppgå till ytterligare minst 5 procent per år. Rörelsemarginalen ska uppgå till 5 procent per år.
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-11-10
Delårsrapport Q3 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig