beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Positiva signaler från New Nordic efter tuff vinter 
beQuoted nyhetsbrev 31 augusti 2010
Positiva signaler från New Nordic efter tuff vinter
Ser snabb tillväxt i Nordamerika

Efter en försäljningsmässigt svag vinter ses i New Nordic en viss återhämtning under årets andra kvartal. I USA blev resultatet positivt för kvartalet och bolaget ser där stora möjligheter till lönsam tillväxt de kommande åren.

Återhämtning efter svagt första kvartal
Vinterhalvåret blev tufft för New Nordic, med en kraftig försäljningsminskning och ett svagt resultat. Huvudorsaken uppges vara det kalla vintervädret i Norden som påverkade efterfrågan på kosttillskott negativt.

- Den kalla vintern resulterade i ett fall i detaljhandelns försäljning och gav en dramatisk reaktion hos  grossister och butiker som snabbt minskade lager och inköpsvolymer, kommenterar vd Karl Kristian Jensen.

Siffrorna för det första halvåret 2010 i korthet:

      • Omsättning: 96,4 Mkr (115,1), -16,2%
      • EBITDA: 4,3 Mkr (10,1)
      • Resultat efter finansnetto: -1,7 Mkr (4,4)
      • Vinst per aktie: negativt (0,22)

Även under andra kvartalet minskade försäljningen, men inte i samma utsträckning som under det första. Tack vare en högre bruttomarginal nådde kvartalsresultatet samma nivåer som föregående år.

Siffrorna för det andra kvartalet 2010 isolerat:

      • Omsättning: 50,3 Mkr (56,6), -11,1%
      • EBITDA: 4,1 Mkr (4,1)
      • Resultat efter finansnetto: 1,8 Mkr (1,5)
      • Vinst per aktie: 0,34 kr (0,03) 

Bruttomarginalen förbättrades kraftigt under perioden och nådde 64 procent (58,5), och närmar sig därmed bolagets målsättning om 66 procent.

Positivt resultat i USA
I USA distribueras nu minst en av New Nordics produkter till tre stora apotekskedjor med totalt över 20.000 butiker. Från att tidigare varit försiktig med uttalanden som skulle kunna dra upp förväntningarna för USA är Karl Kristian Jensen nu avsevärt tydligare om potentialen.

- Vi är övertygade om att vi i Nordamerika kan nå samma omsättning och samma EBITDA-marginal som i Norden inom två till tre år, skriver han i årsredovisningen.

I siffror skulle det innebära att försäljningen i Nordamerika, som idag domineras av Kanada, växer från 2009 års dryga 50 miljoner kronor till över 100 miljoner med en EBITDA-marginal kring 15 procent.

Det är ett uttalande han håller fast vid när beQuoted kontaktar honom i samband med halvårsrapporten, då han även tillägger att USA-verksamheten nådde ett positivt resultat under andra kvartalet.

Snabba avskrivningar sänker rörelseresultatet
Bortsett från köpet av IQ-medical under 2007 har New Nordics tillväxt i stort sett varit helt organiskt.

Immateriella tillgångar såsom goodwill och varumärken i balansräkningen är därmed starkt begränsade jämfört med en del mer förvärvsorienterade branschkollegor.

En aggressiv avskrivningstakt innebär dessutom att merparten av dessa kommer vara helt borta inom tre år, något som allt annat lika kommer förbättra rörelseresultat med 6 - 8 miljoner kronor på årsbasis.

Den låga soliditeten på 11,6 procent ska ses med detta i åtanke, även om det inte går att förneka att den finansiella situationen inte är den bästa. Vid halvårsskiftet uppgick räntebärande skulder till 25 miljoner och kassan till 2 miljoner kronor.

En emission vore en snabb väg att stärka balansräkningen. Bemyndigandet finns, men vdn tillika huvudägaren Karl Kristian Jensen ser helst att det undviks.

- Vi utvärderar löpande situationen kring en emission, men slutsatsen är att det för tillfället är mest fördelaktigt för aktieägarna att vänta, kommenterar han.

Betydande potential
Efter en snabb uppgång under slutet av förra året nådde aktiekursen 20-kronorsnivån men föll sedan kraftigt i samband med den svaga rapporten för årets första kvartal.

De positiva tecken som beQuoted finner i halvårsrapporten har dock inte lockat till sig köparna. Handeln i aktien har sedan rapporten varit nära obefintlig och i dagsläget finns säljare på kursnivåer runt årslägsta.

Börsvärdet på låga 62 miljoner kronor ska ställas mot en årsomsättning överstigande 200 miljoner kronor. Kurspotentialen är betydande om bolaget åter kan uppvisa en positiv försäljningstrend utan att kostnaderna drar iväg. Något som snabbt skulle stärka lönsamheten tack vare den goda bruttomarginalen.

beQuoted förväntar sig en resultatmässigt stark rapport för tredje kvartalet, då kostnaderna för marknadsföring brukar vara låga under sommarmånaderna. Därtill hoppas vi att rapporten ska ge en tydligare bekräftelse på att den svaga utvecklingen under första kvartalet var tillfällig.

JIMMIE LANDERMAN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om New Nordic:
» Starkt tredje kvartal i New Nordic
» Bästa kvartalet någonsin i färdigstädat New Nordic
» Rejäl vändning i New Nordic
» New Nordic på rätt spår
» New Nordics vd vill inte upprepa storförlusten 2007

 
 
Marknadsplats
First North
 


Karl Kristian Jensen
VD New Nordic

 
 
- Vi är övertygade om att vi i Nordamerika kan nå samma omsättning och samma EBITDA-marginal som i Norden inom två till tre år
.

 
 
 

Omsättningen under andra kvartalet visar tecken på återhämtning efter ett svagt förstakvartal.
 
 

 
Omsättning 
kvartalsvis 2007 - 2010

(klicka bilden för större bild)

 
 
 

Bruttomarginalen förbättrades under första halvåret till 64 procent. New Nordics målsättning är att nå en bruttomarginal på 66 procent.
 

 


 
Bruttomarginal
kvartalsvis 2007 - 2010

(klicka bilden för större bild)

 
 
 

 
I USA distribueras delar
av New Nordics sortiment till tre apotekskedjor med totalt över 20.000 apotek.
 
 
Mulberry Zuccarin, som verkar stabiliserande på blodsockernivån, marknadsförs i USA.
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-10-29
Delårsrapport Q3 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig