beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Finansiering klar för Nordic Mines 
beQuoted nyhetsbrev 20 augusti 2010
Finansiering klar för Nordic Mines
- Sista stora biten på plats för att starta upp gruvdriften i Laiva-gruvan

Nordic Mines guldgruvprojekt i Laiva i mellersta Finland har tagit ett par viktiga steg vidare. Först blev finansiering på 53 miljoner euro klar i slutet av juli. Två veckor senare tecknade företaget avtal med en huvudleverantör av processutrustning till gruvan.

Uppstart sommaren 2011
Ett konsortium bestående av Standard Bank, UniCredit Bank och den finska statliga investeringsbanken Finnerva godkände den 22 juli ett syndikerat låneavtal på 53 miljoner euro för finansiering av Nordic Mines gruvprojekt i Laiva.

Lånebeloppet kan tas ut under de närmaste 24 månaderna. Lånet löper på fem år med möjlighet till tidigare återbetalning. 

Tillsammans med de 240 miljoner kronor Nordic Mines tidigare i år tillfördes via nyemissioner är finansieringen nu klar för de budgeterade investeringarna samt rörelsekapital för att starta guldbrytningen i Laiva. 

Totalt beräknas investeringarna uppgå till 70 miljoner euro plus sju miljoner euro för oförutsedda utgifter. 

- Hela anläggningen ska stå färdig sommaren 2011 då vi kommer påbörja guldproduktion i Laiva, säger Nordic Mines vd Michael Nilsson. 

Förberedelserna för gruvan är redan långt gångna. En ny väg till gruvområdet, som ska bära de 50 ton tunga kvarnleveranserna är iordningställd. Vattenfall har dragit in nya kraftledningar. 

Arbetet med jordavrymning av guldmalmen pågår och ska vara slutförd under tredje kvartalet i år. 200.000 ton gråberg har brutits i dagbrottet för anläggning av industriområde och vägar och för att frilägga malmkroppen. Fortsatta miljöskyddsåtgärder, skyddsdikning och anläggning av dammar, har genomförts. 

Metso levererar utrustning
I början av augusti tecknades avtal med Metso Minerals för leverans av processutrustning. Ordern, som har ett värde på cirka 30 miljoner euro, omfattar en komplett anläggning för att bearbeta och processa malmen, exklusive kvarnkrets som upphandlats av Outotec tidigare. 

75 procent av den totala investeringen för gruvan är nu upphandlad. För återstående 25 procent finns offerter inom ramen för den fastställda projektbudgeten. 

Odramatisk halvårsrapport
Rapporten för det andra kvartalet 2010 bjöd som väntat inte på några överraskningar. Kvartalets resultat efter finansnetto landade på -5,8 miljoner kronor (-2,6). Resultatet per aktie för kvartalet blev -0,18 kronor (-0,11). 

Siffrorna för första halvåret 2010 visade följande:

      • Omsättning: 0,0 kr (0,0)
      • Resultat efter finansnetto: -8,6 Mkr (-6,3)
      • Vinst per aktie: -0,27 kr (-0,27)

Investeringar i mineraltillgångar på 13,6 miljoner kronor gjordes under första halvåret (19,6). Av dessa är 8,1 miljoner kronor hänförliga till Laivaprojektet, en klar minskning jämfört med förra året. Ett tecken på att prospekteringsarbetet i Laiva avtar i och med att själva gruvdriften närmar sig. 

Gruvbrytningen
I november 2009 beviljades Nordic Mines miljötillstånd för att bedriva gruvverksamhet i Laiva utanför Brahestad. Sedan tidigare hade företaget fått plantillstånd och gruvtillstånd av finska myndigheter, vilket innebär att alla erforderliga tillstånd finns på plats.

Malmen i Laiva-gruvan kommer att brytas i dagbrott, deponeras i malmlager och sedan malas ned. Lösningen forslas sedan vidare till laktankar där cyanid används för att lösa ut guldet. 

Ett av de största fynden i Norden 
Guldfyndigheten i Laiva är en av de största i Norden. Malmreserven uppgår till 11,7 miljoner ton, med en guldhalt på 1,9 gram per ton. Förutom detta finns ytterligare en känd och indikerad malmtillgång på 4,9 miljoner ton, med en genomsnittlig guldhalt på 1,8 gram per ton.

Nordic Mines räknar med att vid full produktion kunna bryta omkring två miljoner ton malm i dagbrott per år, vilket leder till en produktion på cirka 3.700 kilo guld per år. 

Positivt kassaflöde från och med tredje kvartalet 2011
Standard Bank lät det oberoende konsultföretaget Hatch göra en lönsamhetsstudie av gruvprojektet i Laiva. Enligt analysen betingade de 22 ton guld som beräknas utvinnas under de sex åren ett värde på ungefär 6,7 miljarder kronor.

Hatch studie bygger på ett guldpris på 530 euro per ounce. Priset idag ligger runt 950 euro per ounce. Även vid ett halverat guldpris skulle Laiva-projektet inte leda till en förlust för Nordic Mines, enligt analysen. 

I den brytningsplan som togs fram i samband med lönsamhetsstudien räknade man med sex fulla produktionsår, med sjunkande produktion på slutet. Enligt Michael Nilsson räknar man i praktiken med väsentligt fler produktionsår nu, då det finns en betydande mineraltillgång utöver den detaljplanerade malmreserven. 

Nordic Mines har som mål att ha ett positivt kassaflöde från och med tredje kvartalet 2011. 

Enligt Nordic Mines beräkningar ligger återbetalningstiden för projektfinansieringen på under ett år med dagens guldpris. Intäkterna blir cirka en miljard kronor och kostnaderna 300 miljoner kronor. För att försäkra sig mot fallande guldpris kommer bolaget säkra intäkterna till dess att lånen är betalda.

MAGNUS ERIKSSON
magnus.eriksson@beQuoted.com  

Tidigare publicerade artiklar om Nordic Mines:
» Nordic Mines räknar med att hålla tidsplanen för Laiva
» Svag krona gyllene tillfälle för Nordic Mines
» Betydande övervärde i Nordic Mines Laivaprojekt

 
 
Marknadsplats
Stockholmsbörsen
 
 
 


Michael Nilsson
VD Nordic Mines

 
 
- Det sista avgörande beslutet för guldgruveprojektet i Laiva har nu fattats. Hela anläggningen ska stå färdig sommaren 2011 då vi kommer påbörja guldproduktion i Laiva. 

 
 
 
 

 
Laivas guldfyndighet kommer att brytas i dagbrott. Fördelarna med dagbrott framför underjordsverksamhet är färre säkerhetsrisker och lägre brytkostnader.
 
 
 
 
Ett anrikningsverk planeras i anslutning till Laiva för att i egen regi utvinna guldet.
 

 
Skiss
över det planerade anrikningsverket i Laiva 

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
Nordic Mines avser att prissäkra Laivas guldleveranser i euro eftersom merparten av projektets utgifter är i euro.
 

 
Priset på guld i euro
2000 - 2010

(klicka bilden för större bild)

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-11-17
Delårsrapport Q3 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig