beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vd-skifte i expanderande Glycorex 
beQuoted nyhetsbrev 4 augusti 2010

Vd-skifte i expanderande Glycorex 

Efter 15 år byter medicinteknikföretaget Glycorex vd. Grundaren och nuvarande vd Kurt Nilsson kliver åt sidan för Lars Hedbys, som med 20 års erfarenhet av ledande befattningar inom life science-bolag ska bygga upp Glycorex marknadsorganisation och produktportfölj.

Vd-skifte efter 15 år
Glycorex meddelar att Lars Hedbys tillträder som ny vd den 1 september. Lars Hedbys kommer närmast från en befattning som vd för sjukvårdsföretaget Mando i Huddinge. Han har 20 års erfarenhet av ledande befattningar inom life science-bolag, bland annat som platschef för AstraZeneca i Lund. 

Grundaren och vd sedan 15 år Kurt Nilsson menar att bolaget har gått igenom tre faser. En första initial fas där produkten Glycosorb utvecklades, följt av en produktlansering och senare en tillväxtfas. Sedan ett och ett halvt år är Glycorex lönsamt.

Enligt Kurt Nilsson har Lars Hedbys en gedigen erfarenhet av företagsledning och affärsutveckling i forskningsintensiva och snabbt växande life science-företag. Därför passar han att leda Glycorex i den tillväxtfas bolaget befinner sig i.

Breddat produktutbud
Närmast ligger fokus på att bygga upp bolagets marknadsorganisation och produktportfölj. Glycorex har sedan starten varit synonymt med produkten Glycosorb-ABO som möjliggör organtransplantationer över blodgruppsgränserna.

Under våren utökades produktportföljen med Glycosorb-ABO A/B-kolonn som är anpassad för användning vid akuta transplantationer från avlidna givare. Bolaget arbetar även med utveckling av universell blodplasma. 

Stark inledning på året
Fjolårets starka försäljningsutveckling har fortsatt in i 2010. Första kvartalet i år steg försäljningen 19 procent till 11,2 miljoner kronor (9,4). Den svaga euron, i vilken huvuddelen av försäljningen sker, har påverkat tillväxten mätt i kronor negativt.

Resultatet förbättrades samtidigt rejält jämfört med samma period föregående år, men försvagades något jämfört med fjärde kvartalet 2009. Rörelsemarginalen uppgick till 20,8 procent (4,2). Periodens vinst per aktie blev 0,04 kronor (0,01).

beQuoted tror på högre tillväxt
I dagsläget handlas Glycorex-aktien till omkring 9 kronor, motsvarande ett börsvärde på en halv miljard kronor. Jämfört med dagens vinst som, mätt över rullande tolv månader, ligger på drygt 9 miljoner kronor är det en värdering som förutsätter en avsevärd tillväxt.

beQuoted väntar sig en fortsatt hög tillväxt. Vinsten kommer därtill växa ännu snabbare tack vare en successivt förbättrad rörelsemarginal. Skulle ett FDA godkännande bli verklighet och öppna upp den stora USA-marknaden finns förutsättningar för en än högre tillväxttakt.

Glycorex rapport för första halvåret 2010 släpps den 20 augusti.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Glycorex:
» Lönsam avslutning på 2009 för Glycorex
» Positiv försäljningstrend i omtalat Glycorex
» Stark avslutning 2008 för Glycorex

 
 
Marknadsplats
NGM 

 

 
Kurt Nilsson
VD Glycorex

 
 
Under 2009 genomfördes i storleksordningen 250 transplantationer med Glycosorb-ABO.

 

 
Glycosorb-ABO avlägsnar selektivt de antikroppar som är riktade mot blodgruppsantigen A eller B på det organ som doneras.

 
 

2009 blev första året då koncernens intäkter med rejäl marginal översteg dess kostnader.

 
 
 

Nästa händelse
2010-08-20
Delårsrapport Q2 2010

Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig