beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Elverkets elhandel inför fortsatta utmaningar 
beQuoted nyhetsbrev 20 juli 2010
Elverkets elhandel inför fortsatta utmaningar
- Flera faktorer talar för högre elpris i höst

Fluktuerande spotpris och ett bitvis extremt väder har gett en blandad utveckling i Elverket. Omsättningen stiger samtidigt som rörelsemarginalen sjunker. Och flera faktorer talar för att elpriset kommer att fortsatta svaja i höst och vinter. 

Fortsatt volatilt på elmarknaden
Svensk kärnkraft fortsatte att dras med problem under det första halvåret 2010. Problemen har medfört att mycket av vattenkraftverkens magasin förbrukats för att väga upp produktionsbortfallet från kärnkraftverken.

En därtill torrare period än normalt har spätt på problemen eftersom vattenkraftverkens magasin inte fyllts på i samma utsträckning som tidigare år.

Problemen gav ett turbulent första halvår på elmarknaden. I februari toppade det genomsnittliga spotpriset på 93 öre per kWh. I mars sjönk det till 57 öre per kWh, för att under det andra kvartalet stabiliseras något. Under juni uppgick det till 40 öre per kWh.

Svårt att parera för prisutvecklingen
Prisutvecklingen avspeglar sig i Elverkets kunders beteende. I januari bestod 80 procent av alla nytecknade elabonnemang av rörligt eller fastpris 1 år. Den andelen har idag sjunkit till under 30 procent för nämnda abonnemangstyper.

Elverkets rapport för första kvartalet i år visade att bolaget haft svårt att parera de stora rörelserna i elpriset. Omsättningen första kvartalet 2010 steg till 173 miljoner kronor (134) medan rörelsemarginalen försvagades till 2,9 procent (5,2). Vinsten per aktie blev 0,58 kronor (0,83).

Huvuddelen av omsättningsökningen kommer från affärsområdet Elhandel. Anledningen var att både pris och volymer var högre under perioden jämfört med samma period föregående år.

Det försvagade rörelseresultatet beror enligt bolaget på det kalla vädret under första kvartalet. Kylan drev upp kundernas elkonsumtion, med följd att bolaget hade problem att prissäkra de efterfrågade volymerna.

Det, i sin tur, innebar att Elverket tvingades köpa in el till ofördelaktigt pris. Bolaget hamnade i samma situation under det fjärde kvartalet 2009 (se beQuoted nyhetsbrev nr 8 2010).


Flera faktorer talar för högre pris i höst
Ett ovanligt torrt halvår i fjällen och fortsatta problem med produktionen i kärnkraftverken talar för högre elpriser i höst. Situationen försvåras av inplanerade driftstopp i kärnkraftverken under september och oktober.

Vattenfall har varnat för högre elpriser i höst och vinter. Kraftjätten motiverar bedömningen med de nämnda driftstoppen i kärnkraften och att tillgången från norska vattenmagasin är usel, vilket gör produktionen dyr. Kombinationen ökar risken för högre spotpriser när det blir kallare.

Fotbolls-VM på läktarplats för 13 kronor
Som lite kuriosa mitt i sommarvärmen har Elverket räknat ut vad en svensk villafamilj betalar i elkostnader för att njuta av fotbolls-VM, att jämföra med kostnaden för att se tillställningen på plats i Sydafrika.

Genomsnittsvillan använder runt fem procent av sin totala årsförbrukning av el i juli. Vid större sportevenemang kan fördelningen se lite annorlunda ut.

Att se alla 64 matcher på en 32-tums platt-TV kostar runt 13 kronor. Med en platt-TV på 52 tum ökar kostnaden till 19 kronor. Med takfläkten påslagen under samtliga matcher ökar elnotan med ytterligare 7 kronor.

Sidledes aktieutveckling i ett år

beQuoteds prognos för Elverket 2010 är en omsättning på cirka 400 miljoner kronor, med en vinst per aktie på strax över 2 kronor. 

Aktien handlas i dagsläget kring 41 kronor och har ett betavärde på 0,24, vilket innebär att den historiskt rört sig betydligt mindre än index. En förklaring till aktiens trögrörlighet kan vara att EON och Vallentuna kommun äger över 50 procent av aktiekapitalet. 

Aktien kan dock ses som ett lågriskalternativ på börsen. Verksamheten är konjunkturokänslig och direktavkastningen ligger på drygt 2,5 procent, vilket innebär en bättre ränta än vad banken erbjuder.

PATRIK BLOMSTRÖM
[email protected] 

Tidigare publicerade artiklar om Elverket:
» Stark kyla och höga elpriser naggade på Elverkets resultat sista kvartalet 2009
» Volatilt elpris ger liten påverkan på Elverket
» Omsättningstapp men starkare rörelsemarginal i Elverket
» Kraftig ökning av leverantörsbyten utmaning för Elverket

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Jonas Borgardt
VD Elverket Vallentuna

 
 
 
Det första halvåret på elmarknaden var turbulent. I februari toppade det genomsnittliga spotpriset på 93 öre per kWh.
 
 
I mars sjönk spotpriset till 57 öre per kWh, för att under det andra kvartalet stabiliseras något. Under juni uppgick det till 40 öre per kWh.
  
 
Ett ovanligt torrt halvår i fjällen och fortsatta problem med produktionen i kärnkraftverken talar för högre elpriser i höst.   
 
 
Elverkets rörelseresultat har påverkats negativt av den kalla vintern. Kylan drev upp kundernas konsumtion, med följd att bolaget tvingades köpa in el till ofördelaktigt pris.
 

 
  

 
Elverket äger elnätet
 i Vallentuna kommun.
 
 
 
 

Nästa händelse
2010-08-26
Delårsrapport Q2 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig