beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fundior flyttar fram positionerna i ICT 
beQuoted nyhetsbrev 16 juli 2010
Fundior flyttar fram positionerna i ICT
- Vidhåller missnöjet med ICTs styrelse

Genom ett offentligt bud till ICT Fastigheters aktieägare har Fundior växt till ICTs enskilt största aktieägare. Till den extra bolagsstämman i ICT i augusti har Fundior siktet inställt på att ta över ordförandeposten och häva ett par förvärv som genomfördes under 2009.

Siktar på ordförandeklubban i ICT
I mitten av april lämnade fastighets- och finansbolaget Fundior ett offentligt bud till fastighetsbolaget ICTs aktieägare. För varje två ICT-aktier erbjöds ägarna elva nyemitterade aktier i Fundior.

Innan erbjudandet ägde Fundior 20 procent av kapitalet och rösterna i ICT. Budet var villkorat av en acceptgrad som gav Fundior mer än 30 procent av aktierna i ICT. Utfallet blev 31,67 procent.

- Vi kan nu gå vidare med vår målsättning att se över ICTs affärsmodell och bolagets fastighetsportfölj, säger Fundiors vd Reijo Kirstua med hänvisning till den extra bolagsstämman i ICT i augusti.

Bland förslagen till den extra bolagsstämman finns ett förslag om att Fundiors styrelseordförande Mattias Karlsson tar över ordförandeposten i ICT. Reijo Kirstua föreslås som ledamot i ICTs styrelse. Fundior argumenterar för att förslaget är rimligt utifrån dess ägarposition.

Vill framtvinga en hävning av tidigare fastighetsaffärer
Ett annat förslag avser hävning av ett par förvärv ICT genomförde under 2009, förvärv som enligt ICTs nuvarande styrelse och Fundior inte skett i enlighet med ICTs anslutningsavtal till AktieTorget.

En av affärerna avser delar av inkråmet i JCW Bygg. Den andra affären avser ett fastighetsköp i Fjugesta för 11 miljoner kronor. Båda affärerna gjordes i mars 2009. ICTs nuvarande vd och ledamot Jan Wilhelmsson var vid förvärvstidpunkten ägare och vd i JCW Bygg, och samtidigt styrelseledamot i ICT.

- Vi hänvisar i vår förfrågan att den här frågan handlar om huruvida Jan Wilhelmsson brutit mot aktiebolagslagen, säger Reijo Kirstua.

Enligt en replik från ICTs nuvarande styrelse ska AktieTorget vara tillfreds med den information kring förvärven som styrelsen delgett marknadsplatsen, något Fundior betvivlar.

I samråd med AktieTorget har emellertid ICTs styrelse beslutat att en extra bolagsstämma ska hållas i augusti, där information om händelserna ska lämnas och val av styrelse kommer att ske.

- Vi uppskattar att ICTs styrelse erkänner att fel har begåtts. Vi har inte tagit del av något dokument som styrker AktieTorgets syn på de här affärerna och vi har en känsla av att det inte är så okomplicerat som ICTs styrelse vill låta påskina, säger Reijo Kirstua.

Till den extra bolagsstämman föreslår därför Fundior att dokumentation som styrker AktieTorgets ställningstagande presenteras för aktieägarna. Man vill också häva de nämnda förvärven.

- Precis som vi tog upp i prospektet anser vi tidpunkten lämplig att gå igenom ICTs affärsmodell. Bortsett från att de diskuterade fastighetsaffärerna kan ha genomförts på ett regelvidrigt sätt ser vi här en möjlighet att renodla ICT och skärpa fokuset, fortsätter Reijo Kirstua och tillägger:

- En hävning av affärerna skulle dessutom innebära att ICT återförs 11 miljoner kronor, pengar som vi anser kan användas bättre.

Föreslår företrädesemission
Parallellt med förslagen om en ny sammansättning för ICTs styrelse och hävningar av affärerna, föreslår Fundior en företrädesemission om 6,9 miljoner kronor.

Syftet med företrädesemissionen är enligt Fundior att stärka ICTs rörelsekapital för eventuella fastighetsförvärv och samtidigt säkerställa att bolaget har kapital som täcker kostnaderna från ansökansprocessen om tillstånd för inlåningsverksamhet och tillkommande administrativa system.

Samtidigt är Reijo Kirstua noga med att påpeka att Fundior kommer att motarbeta alla förslag till nyemissioner utan företrädesrätt. 

- Vi ser inte poängen med att använda nya aktier som betalningsmedel och späda ut de befintliga aktieägarna. Det är svårt att hitta fastighetsägare i marknaden som skulle acceptera ICT- eller Fundioraktier som betalningsmedel. Skulle de göra det, skulle det vara för att de fick ett bättre pris, vilket skulle missgynna ICTs aktieägare.

- Mot den bakgrunden kommer vi inte att gå med på nåt bemyndigande för styrelsen att ge ut fler aktier i nyemissioner utan företrädesrätt. Vi tror att man måste hitta nya finansieringsmetoder, säger Reijo Kirstua.

Närmast fokus på inlåningsverksamheten
Fundior menar att en inlåningsverksamhet enligt den modell som Akelius Fastigheter etablerat är en sund framtida lösning för såväl Fundiors ägarlägenhetsaffär som för ICTs fastighetsaffärer.

- Vi har nästan allt på plats när det kommer till den praktiska sidan. Vi har undersökt marknaden och fört samtal med andra företag som sysslar med inlåningsverksamhet. Vi har även begärt in offerter på datasystem för driften av en sådan verksamhet, säger Reijo Kirstua som fortsätter:

- Utmaningen är marknadsföringen och att få privatpersoner att faktiskt sätta in sina pengar. Vi tror att vi har det som krävs för att få det att fungera. Under förutsättning att ICTs styrelse lyssnar till våra förslag räknar vi med att kunna starta upp verksamheten i februari nästa år.

Reijo Kirstua tillstår att Fundiors hållning kring framtida nyemissioner i ICT och fokus på nya finansieringslösningar kan innebära att ICTs verksamhet stannar upp, om lanseringen av inlåningsverksamheten drar ut på tiden.

- I ett kort perspektiv på 3 - 6 månader kan det bli så. Men vi anser att det är upp till ICTs styrelse. Om den fortsätter att motsätta sig våra förslag kommer inget hända i bolaget. Vi får intrycket av att den enbart lyssnar på en egen utvald grupp av aktieägare, avslutar Reijo Kirstua.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Fundior:
» Fundiors bud möter motstånd från ICTs aktieägare
» Emissionsaktuella Fundior vill bygga fastighetsaffär på ägarlägenheter

 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Reijo Kirstua
VD Fundior

 
 
- Vi kan nu gå vidare med vår målsättning att se över ICTs affärsmodell och bolagets fastighetsportfölj.
 
  
Fundior har lämnat ett offentligt bud på aktierna i ICT Fastigheter. Innan budet ägde Fundior 20 procent av kapitalet och rösterna i ICT.
 
 
Budet var villkorat av en acceptgrad som gav Fundior mer än 30 procent av aktierna i ICT. Utfallet blev 31,67 procent.  

 
 
ICTs styrelse rekommenderade aktieägarna i ICT att inte acceptera Fundiors bud med hänvisning till värderingen av Fundior och de påtalade synergier Fundior anser möjliga vid ett övertagande.
 
 
Aktiespararna rekommenderade sina medlemmar att inte anta budet med hänvisning till att bytesförhållandet, elva Fundioraktier mot två ICT-aktier, inte var attraktivt.
 
 
Aktiespararna hade även invändningar mot att Fundior villkorat budet med en acceptnivå på 30 procent, vilket i praktiken innebar en rundning av budpliktsreglerna.
 
 
  

 
 
ICT bildades 2006
. Hyresintäkterna uppgår till 23 miljoner kronor på årsbasis. Resultatet första kvartalet 2010 blev en förlust om 0,01 kronor per aktie.
 
 
 

 
ICT äger ett 40-tal bostadsfastigheter i Örebrotrakten med ett bokfört värde på 176 miljoner kronor.
 
 
Substansvärdet på ICTs fastighetsportfölj per 31 mars var 76 öre per aktie. Aktiekursen har pendlat runt 55 öre senaste halvåret.  

 

 
 
 

Nästa händelse
2010-08-23
Delårsrapport Q2 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig