beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Almedalsveckan viktig plattform för Novus Group 
beQuoted nyhetsbrev 15 juli 2010
Almedalsveckan viktig plattform för Novus Group
- Arrangerade seminarium med USAs Sverigeambassadör

För den breda publiken är Almedalsveckan rikspolitikens estrad. Men veckan är viktig för fler än de politiska partierna. För undersökningsbranschen är den en viktig plattform för att exponera och marknadsföra tjänster och varumärken. Novus Group fanns på plats.

Välpositionerad i Almedalen
För Novus innebar årets upplaga av Almedalsveckan ett flertal större arrangemang. Företaget höll bland annat ett seminarium kring hur väljarna kan mobiliseras under valrörelser.

Seminariets huvudtalare var USAs Sverigeambassadör, Matthew Barzun, som delade med sig av sina erfarenheter från Barack Obamas presidentvalskampanj 2008.

Arne Modig, av många ansedd som en av Sveriges främsta analytiker inom politisk opinionsbildning, och David Ahlin från Novus presenterade nya undersökningsresultat om förutsättningarna för valrörelsen. Som avslutning hölls en utfrågning med partisekreterarna från Moderaterna och Socialdemokraterna. 

Under veckan presenterades även ett antal Novusundersökningar som genomförts på uppdrag av Novus kunder. SVT Rapport återgav undersökningar som gjorts på uppdrag av bland andra Svensk Näringsliv, Saco och Byggcheferna.

Riksdagsvalet i sig ingen garant för efterfrågeökning
Många partiföreträdare tar av tradition semester direkt efter Almedalsveckan. Följer gör som regel en period av inrikespolitisk stiltje, med valdagen knappt två månader bort.

Enligt Novus vd Alf Sjöström brukar riksdagsval innebära något fler beställningar för undersökningsföretagen. Avgörande för antalet 
opinionsundersökningar är dock debattklimatet i samhället:

- Ju fler spänningar och intressemotsättningar ju större är intresset att mäta åsikter för och emot. Utvecklingen pekar på att fler åsikter kommer fram via allt fler media. Det är då naturligt att man vill veta hur många som står bakom en åsikt, säger han och tillägger:

- Debattklimatet inför det här valet kommer att vara hårdare än normalt. Mycket står på spel för regeringsalternativen. Sannolikt kommer både Alliansens och de rödgrönas framtid att avgöras av valutgången. Osäkert är också om Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen eller inte.

Trots en temporärt högre efterfrågan på undersökningar menar Alf Sjöström att branschen inte utsätts för någon betydande marginalpress:

- Generellt kan man säga att undersökningsföretagen levererar undersökningar till media på marknadsmässiga villkor även under valtider. Något annat är inte möjligt, inte minst med tanke på omfattningen av undersökningar som genomförs.

Ledande på opinionsundersökningar
Novus har på några års tid nått en ledande position inom opinionsundersökningar i Sverige. Enligt en mätning gjord i maj av Agent 25 var Novus citerat 163 gånger i media, att jämföra med 111 gånger för Sifo och omkring 20 gånger vardera för Demoskop, Skop och Synovate.

Svensk väljaropinion är en del i marknadsföringen av Novus Opinion. Projektet görs i samarbete med Sveriges Radios Ekoredaktion och utgör ett så kallat "poll of polls", ett sammanvägt väljarindex, som publicerats en gång i månaden under våren. Under valrörelsen kommer det att publiceras en gång per vecka.

Ny teknik bakom tillväxt
Flertalet av Novus branschkollegor visar ingen eller låg tillväxt, samtidigt som Novus uppvisat tvåsiffriga tillväxttal flera kvartal i följd. 

Omsättningen i undersökningsbranschen som helhet stod stilla under förra året och väntas växa med mindre än fem procent under 2010, enligt branschorganet SMIF (Svenska Marknadsundersökningsföretag).

Tillväxten förklarar Novus med att bolaget tagit modern informationsteknologi till en gammal bransch. Ett sådant exempel är SMS-undersökningar, något som användes regelbundet under Almedalsveckan.

- Vi samarbetade med tidningen Resumé och publicerade resultatet av en SMS-undersökning med Almedalspanelen varje kväll, med betyg på kvällens Almedalstal. Panelen bestod av cirka 150 opinionsbildare som var på plats och lyssnade på partiledarna, berättar David Ahlin från Novus.

- Vi är ledande på SMS-undersökningar och ser Almedalen som ett bra tillfälle att visa marknaden hur tekniken fungerar, fortsätter David Ahlin, som trycker på att Novus är inne i en stark utvecklingsfas där det stundande riksdagsvalet kommer att ge ytterligare värdefull exponering för bolaget och dess tekniker. 

Starkt kvartal väntas
Under niomånadersperioden juli till mars 2009 / 2010 ökade Novus omsättning 60 procent till 18,8 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto stärktes till 0,5 miljoner kronor (-1,6). Verksamhetsårets sista kvartal, april till juni, är säsongsmässigt starkast.

Att Novus är och fortsätter vara lönsamt och kan expandera utan kontinuerliga kapitaltillskott är av stor vikt för aktieägarna. Någon nyemission uppges inte vara aktuell, såvida det inte dyker upp någon förvärvsmöjlighet eller beslut tas för att satsa på exempelvis en helt ny marknad.

Novus bokslutskommuniké för verksamhetsåret 2009 / 2010 släpps den 27 augusti.

JOHAN NYGREN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Novus Group:
» Fokus på tillväxt i Novus Group
» Ingen avmattning för Novus Group
» Starkt kundtillflöde i Novus Group

 

Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 
 


Alf Sjöström
VD Novus Group


 
 
Alf Sjöström är grundare, huvudägare och tidigare styrelseordförande i Novus Group.
 
 
  
Novus Group räknar
med ett rekordår 2010 både vad gäller omsättning och resultat.
 
 
 

Alf Sjöström menar att Novus Groups framgång har nåtts genom att ta modern informationsteknologi till en gammal bransch.
 
 
  
Novus, i samarbete med tidningen Resumé, publicerade en SMS-undersökning med betyg på kvällens Almedalstal varje kväll under Almedalsveckan. 
  
 
SMS-undersökningen gjordes med Almedalspanelen som bestod av cirka 150 opinionsbildare som var på plats i Visby och lyssnade på partiledarna. 
 
 
 
  


Arne Modig 
Opinionsanalytiker
Novus Opinion

 
 
Arne Modig är även känd som "Mr Opinion" och är av många ansedda som en av Sveriges främsta analytiker inom politisk opinions- bildning.
 
 
 
 

Vid förra riksdagsvalet var Novus Group det opinionsinstitut vars prognoser låg närmast det slutliga valresultatet.

 
 
 
 
 

Nästa händelse
2010-08-27
Bokslutskommuniké 2009 / 2010

Mer info
Hemsida
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig